Anadolu Üniversitesi (AÜ) Mühendislik Fakültesi Malzeme Bilimi ve Mühendisliği Bölümü öğrencileri Seda Soydan ve Aycan Dilay Şener, öğretim üyeleri Prof. Dr. Ender Suvacı ile Prof. Dr. Emel Özel danışmanlığında daha az malzemeyle daha etkin koruyuculuk sağlayan, hassas cilde ve bebeklere zarar vermeyen tamamen güvenli yeni nesil güneş kremi geliştirdi.
Yaklaşık bir yıl süren bitirme tezi projesinin danışmanlarından ve AÜ Mühendislik Fakültesi Malzeme Bilimi ve Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Suvacı, projenin amacının tamamen güvenli bir güneş kremini üretmek olduğunu vurguladı.
Prof. Dr. Suvacı, kremdeki en önemli unsurlardan birinin, ilk defa Entekno firmasının desteğiyle yaptıkları çalışmada geliştirdikleri ‘MicNo’ adlı özel bir toz teknolojisini olduğunu belirterek, ‘Genellikle güneş kremlerinde koruyuculuk özelliği sağlamak için farklı aktifler kullanılıyor. Bunlardan birisi de fiziksel mineral bazlı güneş koruyucu tozlardır. Söz konusu kremler, dermatologlar daha çok öneriliyor. Kullanılan mineral bazlı fiziksel aktif koruyucu tozlar nanoboyutlu olduklarında cilt üzerinde şeffaflık sağlıyor ancak topaklanma, pütürsü etki ya da kıl köklerinden, deri içine nüfuz etme gibi risklere yol açıyor. Kremde nano boyut dışında mikron gibi daha büyük boyutlu tozlar kullanıldığında ise cilde yoğurt sürmüşsünüz gibi estetik açıdan olumsuz bir beyazlık etkisi yaratıyor.’ diye konuştu.
Mikron ve nano boyutlu aktiflerdeki bu iki problemi gördüklerini ve nano partiküllerin belirli bir düzende bir araya gelmelerini sağlayıp mikron boyutlu plakalar yaptıklarını anlatarak, ‘Böylece güneş altında şeffaf olan ve deri altına nüfuz etmeyen, deri üstünde kalan güvenli tozlar oluşturduk. Bu bitirme tezi çalışmasında da bu tozlarla güneş kremi formülasyonları geliştirmeyi hedefledik.’ ifadelerini kullandı.
‘Tamamen özgün güneş kremi’
Prof. Dr. Suvacı, ortaya çıkarttıkları çinko oksit esaslı güneş kremin ABD’de ve diğer ülkelerde güvenli fiziksel koruyucu olarak kabul edildiğini bildirdi.
Söz konusu güneş kreminin birçok özelliğiyle ilkleri barındırdığını anlatan Prof. Dr. Suvacı, şöyle devam etti:
‘Bizim ortaya çıkarttığımız MicNo tozlarının plaka şeklinde olması daha çok örtücülük ve bu yolla daha az malzemeyle daha etkin koruyuculuk sağlıyor. Özellikle hassas cilde sahip insanlardaki veya bebeklerdeki uygulamalarda bu teknoloji avantaj sağlayabilecek nitelikte. Bu çalışmada geliştirilen kremler, başka bir güneş koruyucu aktif yer almadan MicNo toz teknolojisinin tek aktif olarak kullanıldığı ilk örneklerden olması açısından da oldukça özgün.’
‘Bir yıllık emeğin ardından ortaya çıktı’
Projede çalışan Malzeme Bilimi ve Mühendisliği öğrencisi Seda Soydan ise projede MicNo çinko oksit tozları kullanarak tamamen fiziksel koruyucu içeren yeni nesil güneş kremi ürettiklerini vurguladı.
Piyasadaki birçok güneş kreminin kimyasal koruyucu içerdiğini dile getiren Soydan, şunları kaydetti:
‘Güneş kreminde fiziksel koruyucu olarak çinko oksit ve titanyum dioksit olmak üzere iki önemli koruyucu var. Çinko oksit cilde zarar veren UVA ve UVB ışınlarına karşı koruyuculuk sağlaması nedeniyle bir adım öne çıkmaktadır. Bunun dışında kimyasal koruyucu güneş kremleri UVA ve UVB gibi cilde zararlı ışınları absorbe ederken, fiziksel güneş kremleri absorbe etmenin yanında saçılma da sağlıyor. Bununla birlikte kimyasal koruyucular kaşıntı, ciltte dökülme, alerji gibi reaksiyonlar yaratırken, fiziksel koruyuculardan oluşan güneş kremleri ciltte herhangi bir fiziksel irritasyon yapmıyor. Yağ içinde su fazı kullanarak ürettiğimiz güneş kremi, daha fazla nemlendirme özelliğine de sahip. Özellikle bebeklerde daha iyi koruma sağlayacak. Çalışmamız, yaklaşık bir yıllık emeğin ardından ortaya çıktı. Ürünümüz görüşme gerçekleştireceğimiz firmalara satışa hazır halde.’
Proje ekibindeki diğer öğrenci Aycan Dilay Şener de kullanıcının tercihlerini göz önünde bulundurarak, yağ bazlı kremin dışında su bazlı güneş kremi de ürettiklerini dile getirerek, söz konusu kremin su bazlı türevinin yağlı cilde sahip insanların kullanımında rahatlık sağlayabileceğini anlattı.