Grip aşısı kime, ne zaman yapılmalı?

İlaç
Sık sık soğuk algınlığıyla karışan grip (influenza) hastalığı, genellikle her yıl salgın yapan ve çoğu zaman kendi kendine iyileşen bir virüs hastalığı. Ancak bazen kendi kendine iyileşmez. Zatürree g...
EMOJİLE

Sık sık soğuk algınlığıyla karışan grip (influenza) hastalığı, genellikle her yıl salgın yapan ve çoğu zaman kendi kendine iyileşen bir virüs hastalığı. Ancak bazen kendi kendine iyileşmez. Zatürree gibi ciddi bir hastalığa neden olabilir veya ağır seyredebilir. 

Bütün mikroplar gibi üzerlerinde antijenik yapı denen ve vücudumuza girdiğinde savunma hücrelerimiz tarafından tanınmasını sağlayan bir kimlik kartı taşırlar. Grip virüsleri bu kimlik kartını sık sık değiştirme eğilimindedir. Bu nedenle savunma hücrelerimiz virüsü eski bilgilerden kolayca hatırlayıp yok etmekte zorlanabilir. Savunma hücrelerini yeniden uyarabilmek için de grip aşıları her yıl bu antijenik (kimlik) özelliklere göre yeniden hazırlanır. Grip aşısının enjeksiyon şeklinde kas veya deri içine uygulanan ölü virüs şekli ve burun içine uygulanan canlı virüs şekli bulunmaktadır. 

Aşı her yıl yeniden üretilir 

Aşı o yıl için üretilmiş olmalı ve ekim ayından önce uygulanmalıdır. Grip aşısı 6 aylıktan büyük çocuklara ve yetişkinlere yapılabilir. Enjeksiyon şeklinde yapılan ölü grip aşısı gerekli hallerde başka aşılarla aynı zamanda ama farklı bir yere yapılabilir. İsteyen herkes grip aşısı yaptırabilir ancak bazı kişiler daha fazla risk taşıdığından özellikle tavsiye edilmektedir. 

Bu riskleri taşıyorsanız yaptırın 

Bunlar; 65 yaşın üzerindekiler, astım ve KOAH gibi kronik solunum hastalığı bulunanlar, diyabet, kalp hastaları, karaciğer hastaları, ciddi sinir-kas hastalığı olanlar ve bağışıklık sistemini bozan bir hastalığı bulunanlardır. Ayrıca, aşırı şişman kişiler, huzur evi gibi bir ortamda bulunanlar ve hasta kişilerle yakın temasta bulunanlar da riskli gruptadır. 

Hamilelere ‘ölü grip aşısı’ yapılır 

Grip tablosunun hamilelik döneminde tehlike oluşturmaması için hamilelere de hamileliğin hangi döneminde olursa olsun ölü grip aşısı yapılabilir ancak canlı virüs aşısı yapılmaz. 

Grip aşısına bağlı ciddi yan etki nadirdir ancak ilk 24 saat içinde aşı yerinde ağrı, hafif ateş, gözlerde kızarma, öksürük, hışıltılı solunum gibi şikayetler olabilir. Grip aşısı yumurta alerjisi olanlara ve daha önce aşı yapıldığında ciddi yan etki gelişmiş olanlara önerilmez… 

Akşam

  • Universitas terbaik Tapanuli
  • tutorial dan tips zeverix.com
  • https://insidesumatera.com/
  • https://prediksi-gopay178.com/
  • https://margasari.desa.id/
  • https://sendangkulon.desa.id/