Elektronik reçeteye (e-reçete) bugün geçiliyor. Hekimlerin internet ortamında yazdığı reçeteler eczanelere gönderilecek. Vatandaş da ilacını doktorun vereceği ‘e-reçete numarası’ ile alacak. Sistemin kilitlenmesi sebebiyle yaşanacak muhtemel aksaklıklara karşı Türk Eczacıları Birliği iki önemli uyarı yapıyor: “Doktorunuzdan mutlaka e-reçete kodunuzu alın. Sistem çalışmazsa kâğıt reçete geçerli ancak doktorun üzerine not düşmesi şart.”
1 Temmuz 2012’de hayata geçirilmesi planlanan ancak altyapı yetersizliği sebebiyle iki kere ertelenen e-reçete uygulaması başladı. Yeni sisteme göre istisnalar hariç tüm reçetelerin elektronik ortamda yazılması şart. Aksi durumda ilacın geri ödemesi yapılmayacak. E-reçetenin yazılmayacağı durumlar da belirlendi. Kamu kurum ve işyeri hekimlikleri, verem savaş dispanserleri, ana-çocuk sağlığı, aile planlaması, toplum sağlığı merkezleri, 112 acil sağlık hizmeti birimleri ile Türk Silahlı Kuvvetleri’nin 1., 2. ve 3. basamak hizmet sunucularında düzenlenen reçeteler uygulamadan muaf tutuluyor. Ayrıca eczanelerde hazırlanan ‘majistral ilaç’ içeren, kişiye özel yurtdışından getirtilen ilaçları içeren, evde bakım hizmetini kapsayan reçetelerde de e-reçete kapsamı dışında.
E-reçete üzerinden ilaç yazmak için bugüne kadar 110 bin doktordan 108 bini şifre aldı. Şu ana kadar her 100 reçetenin yüzde 75’i e-reçete ile yazıldı. Bu oran 15 Ocak itibarıyla yüzde 100’e çıkacak. Söz konusu artışın MEDULA’da (hastanelerle eczaneler arasında iletişim sağlayan sistem) bazı aksaklıkları beraberinde getireceği düşünülüyor. Sosyal Güvenlik Kurumu’nun (SGK) konuyla ilgili tek veri toplama merkezi Ankara Mamak’ta bulunuyor. Türk Eczacıları Birliği de mevcut durumda sık sık kilitlenen MEDULA sisteminin 1,5 milyon reçetenin girişiyle işlemez hale gelebileceğinden endişeli. Son güne kadar sistemi denemeyen ve e-reçete göndermeyen hekimlerin varlığına dikkat çekiliyor. Birlik, muhtemel sıkıntılara karşı iki temel uyarı yapıyor: “Birincisi, mutlaka e-reçete kodunuzu hekiminizden alın. Bununla yetinmeyip elektronik ortamda yazılan reçetenin bilgi amaçlı çıktısını da isteyin. Sistem kilitlenirse eczanede e-reçete görülmeyebilir. İkincisi, sistem hiç açılmazsa doktorun elle yazma yetkisi var. Fakat reçeteye, ‘Sistemlerin çalışmaması nedeniyle e-reçete düzenlenememiştir’ ibaresi kaşeyle ya da elle yazılmalı ve onaylanmalı. Bu olmazsa ilacın geri ödenemesinin yapılmayacağı unutulmamalı.”
Doktora e-imza zorunluluğu yolda
SGK, zorunlu hale gelen e-reçeteyi bir adım daha ileriye götürüyor. Şu ana kadar kurumun geçici şifresiyle reçete yazan doktorlara yakında elektronik imza (e-imza) verilecek. Şifre ile e-reçete yazma oranı günlük bir milyon 300 bine ulaştı. Şifrelerin başka kişiler tarafından kullanılmasını önlemek amacıyla 120 bin hekime e-imza verilmesi gündemde. Sağlık Bakanlığı, SGK ve TÜBİTAK, bu konuda çalışma başlattı. Kamu hekimlerinin e-imzalarını TÜBİTAK, özelde çalışan 23 bin doktorun imzasını ise 3 özel firma hazırlayacak. E-imza şartını Sağlık Bakanlığı da destekliyor. SGK, uygulamayla hekimlerin reçetelerine sahip çıkmasını istiyor. Ancak doktorlar, e-imzadan endişeli. Uygulamanın kendilerini bağlayacağını ve bazı cezalarla karşı karşıya gelebileceklerini düşünüyor.
Zaman