B12 Eksikliği Vücudumuzda Nelere Sebep Olur?

Sağlık
B12 Vitamini; suda çözünen ve vücutta son derece önemli görevler yapan bir vitamindir. Eksikliğinde ciddi sonuçları olabilmektedir. Bunlar; Uyuşma Elleriniz, ayaklarınız veya bacaklarınız “iğnel...
EMOJİLE

B12 Vitamini; suda çözünen ve vücutta son derece önemli görevler yapan bir vitamindir. Eksikliğinde ciddi sonuçları olabilmektedir. Bunlar;

Uyuşma

Elleriniz, ayaklarınız veya bacaklarınız “iğneler” içindeymiş gibi mi hissediyorsunuz? B12 eksikliği sinirlerinizi kaplayan koruyucu kılıfa zarar verebilir. Çölyak, Crohn hastalığı veya diğer bağırsak hastalıkları vücudunuzun vitamini emmesini zorlaştırabilir. Mide ekşimesi ilaçları da aynı şekilde.

Vücudunuzu her zamankinden daha soğuk hissedersiniz.

Yeterli B12 eksikliği, vücudunuzda oksijeni taşımak için yeterli miktarda sağlıklı kırmızı kan hücresi üretimini engeller. Bu, özellikle ellerinizde ve ayaklarınızda titremeye ve üşümeye neden olur.

Bilinç kararması

B12 eksikliği depresyona, kafa karışıklığına, hafıza sorunlarına ve demansa neden olabilir. Ayrıca dengenizi de etkileyebilir. B12 takviyeleri genellikle güvenlidir. Yetişkinler için doktorlar günde 2,4 mikrogram önermektedir. İhtiyacınızdan fazlasını alırsanız vücudunuz geri kalanını idrar yoluyla dışarı atar. Yine de yüksek dozların baş dönmesi, baş ağrısı, anksiyete, mide bulantısı ve kusma gibi bazı yan etkileri olabilir.

Zayıflık

Kaslarınızın güçsüzleşir. Ayrıca kendinizi yorgun veya sersemlemiş hissedebilirsiniz.

Pürüzsüz Dil

Buna atrofik glossit denir. Dilinizde papilla adı verilen küçük şişlikler kaybolmaya başlar. Bu onun pürüzsüz ve parlak görünmesini ve hissetmesini sağlar. Enfeksiyonlar, ilaçlar ve diğer durumlar da buna neden olabilir. Ancak yeterli miktarda B12 veya diğer besinlerin olmaması durumunda dilinizde bu tür şikayetler görebilirsiniz.
Kalp çarpıntısı yaşayabilirsiniz.

B12 Eksikliğinin Nedenleri Nelerdir?

Yaş

Yaşlandıkça vücudunuz B12’yi o kadar kolay ememez. Eğer tedavi etmezseniz, düşük B12 seviyeleri anemiye, sinir hasarına, huysuzluğa ve diğer ciddi sorunlara yol açabilir. Bu nedenle herhangi bir semptom olup olmadığına dikkat edin ve doktorunuz tavsiye ederse kan testi yaptırın.

Kilo Cerrahisi

En yaygın kilo verme operasyonlarından birine “gastrik bypass” denir. Ameliyattan sonra yiyecekler midenizin ve ince bağırsağınızın bazı kısımlarını atlar. Genellikle B12’nin kullanılabilir forma dönüştüğü yer burasıdır. Doktorunuz muhtemelen B12 seviyenizi izleyecek ve ihtiyacınız varsa takviyeleri önerecektir.

Ağız Yaraları

Bu tip ülserleri diş etlerinizde veya dilinizde görebilirsiniz. Yaralar genellikle kendi kendine iyileşir, ancak yine de sirke, narenciye ve kırmızı biber gibi acı baharatlardan uzak durmak gerekir.

İlaçlar

Bazı ilaçlar B12 seviyenizi düşürür veya vücudunuzun vitamini kullanmasını zorlaştırır.

• Enfeksiyonu tedavi etmek için kullanılan bir antibiyotik olan kloramfenikol

• Lansoprazol (Prevacid) ve omeprazol (Prilosec) gibi proton pompası inhibitörleri

• Simetidin (Tagamet) ve famotidin (Pepcid) gibi peptik ülser ilaçları

• Diyabet ilacı metformin vs.

Bu sebeple aldığınız tüm ilaç ve takviyeleri doktorunuza ve eczacınıza bildirin.

Sindirim Sorunları

İştahınızı kaybedebilir, çok fazla kilo verebilir ve kabızlık sorunu yaşayabilirsiniz. B12 seviyeleriniz düşükse, hap şeklinde değil de iğne olarak da bu vitamini alabilirsiniz. Bazen yüksek dozda haplar da işe yarayabilir. Ancak B12 eksikliğinin semptomlarının diğer birçok hastalığın belirtilerine benzer olabileceğini unutmayın.

Tek taraflı değil dengeli beslenme, sağlıklı besin tüketme. Hayvansal ürünler dahil her tür sebze, meyve ve bitkisel besine mutfağımızda yer açma ve ilaçlar dahil, mümkün olduğunca toksik kimyasallardan uzak durma bu tür vitamin eksikliklerinin oluşmaması için çok önemlidir.