Hüseyin Güneş’in haberi
Dün akşam çoğu insan hayatında belki de izlediği en etkileyici konserlerden birini yaşadı. Müziğin ilk tınılarıyla birlikte, 3 bin kişinin bulunduğu salon adeta büyülü bir atmosfere hâkim oldu. Dinleyenleri kendisine hayran bırakan Venezüella Simon Bolivar Senfoni Orkestrası, Gustavo Dudamel şefliğinde Haliç Kongre Merkezi’nde verdiği iki konserle izleyenlere keyifli anlar yaşattı.
İstanbul Kültür Sanat Vakfı, (İKSV) tüm dünya için ilham verici bir örnek oluşturan El Sistema’nın kurucusu José Antonio Abreu ile dünyaca ünlü şef Gustavo Dudamel yönetimindeki Venezuela Simon Bolivar Senfoni Orkestrası’nı Galata Kulesi’nde başlayan dört günlük etkinlikler serisiyle İstanbul’da ağırladı.
El Sistema’da yetişip efsaneye dönüşen genç ve yetenekli şef Gustavo Dudamel yönetimindeki Venezüella Simon Bolivar Senfoni Orkestrası iki özel konser için ilk kez İstanbul’a geldi. Önceki akşam Haliç Kongre Merkezi’nde ilk konserini gerçekleştiren orkestra, dün akşam bir kez daha sahneye çıktı. İKSV’nin düzenlediği etkinlikler kapsamında İstanbul’da bulunan El Sistema’nın kurucusu José Antonio Abreu’ya İKSV Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Eczacıbaşı tarafından Yaşam Boyu Başarı Ödülü takdim edildi.
Gustavo Dudamel yönetimindeki Venezüella Simon Bolivar Senfoni Orkestrası, Haliç Kongre Merkezi’ndeki ikinci konserinde, Ravel’in Daphnis ve Chloë, Süit No. 2, Castellanos’un Santa Cruz de Pacairigua, Senfonik Süit, Chávez’in 2. Senfoni, "Sinfonia India" ve Stravinsky’nin Ateşkuşu Bale Süiti (1919) eserlerini seslendirdi.
Konseri izlemeye gelenler arasında Güler Sabancı, Esra Ekmekçi, Selahattin-Ayşe Beyazıt, Yiğit Özşener, Mahsun Kırmızıgül gibi ünlü isimler de vardı. Geceye müzikseverlerin ilgisi ise oldukça yoğundu.
İKSV ayrıca, müzikseverlerin bağışları sayesinde İstanbullu çocukları iki gece boyunca Venezüella Simon Bolivar Senfoni Orkestrası’nın vereceği konserlerde ağırladı. Ahırkapı Cevri Kalfa İlköğretim Öğrencileri Müzik Atölyesi, Barış İçin Müzik Çocuk Atölyeleri, Beyoğlu Gençlik Merkezi, Bilgi Üniversitesi Çocuk ve Gençlik Çalıştırma Merkezi, Bolluca Çocuk Köyü, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği, Düşler Akademisi, Genç Klasikçiler Festivali, Nesin Vakfı Matematik Köyü, Sulukule Çocuk Sanat Atölyeleri, Toplum Gönüllüleri Vakfı ve Türk Eğitim Vakfı gibi çeşitli sivil toplum kuruluşlarının işbirliğiyle belirlenen çocuklar ve gençler bu olağanüstü konserleri izleme imkanı buldu.
Gustavo Dudamel’den sonra Venezüella Simon Bolivar Senfoni Orkestrası’na iki küçük şef orkestranın başına geçti. Her iki küçük şef Dudamel’i aratmayacak bir performans sergiledi. Küçük şeflerin performansını yorumlayan dinleyiciler; "El Sistema yeni mucizeler oluşturmaya devam ediyor" ifadelerini kullandı.
Venezüella’da 1975 yılında José Antonio Abreu tarafından başlatılan ve gençleri suçun, yoksulluğun dünyasından uzaklaştıran geniş çaplı bir sosyal sistem olan El Sistema’dan yetişen en yetkin müzisyenlerin bir araya geldiği Venezüella Simon Bolivar Senfoni Orkestrası konser boyunca dinleyicilere unutulmaz anlar yaşattı. Venezüella Simon Bolivar Senfoni Orkestrası, José Antonio Abreu ve Simon Bolivar’ın düşüncelerinde etkilenen bir grup müzisyen tarafından kuruldu. 12-26 yaş aralığında olan 200 müzisyenden oluşan topluluk, yaklaşık 250 bin üyesi olan Venezüella Gençlik ve Çocuk Orkestrası Sistem Vakfı’nın (FESNOJIV) orkestra eğitim programının lokomotifini oluşturuyor.
Müzisyenler, konserin sonunda Venezüella renkleri üzerinde bulunan eşofman üstlerini izleyicilere fırlattılar. O an salonda ayrı bir heyecan meydana getirdi.
El Sistema’nın kurucusu José Antonio Abreu Pazartesi günü The Marmara Taksim Hotel’de, El Sistema ve bu modelin Türkiye’de nasıl uygulanabileceği üzerine bir söyleşi de gerçekleştirdi.
on5yirmi5.com