Andante Ödülleri Çıtayı Yükseltiyor

Konserler
Radikal’in klasik müzik eleştirmeni Serhan Bali’nin çıkardığı Andante dergisinin öncülüğünde ilki geçen yıl düzenlenen Andante Klasik Müzik Ödülleri, bu yıldan itibaren Beyoğlu Belediyesi&...
EMOJİLE

Radikal’in klasik müzik eleştirmeni Serhan Bali’nin çıkardığı Andante dergisinin öncülüğünde ilki geçen yıl düzenlenen Andante Klasik Müzik Ödülleri, bu yıldan itibaren Beyoğlu Belediyesi’nin evsahipliğinde Donizetti Klasik Müzik Ödülleri adıyla verilecek. KÜSAV’ın da desteğini arkasına alan ödüllerin ikincisi, 16 Mayıs Pazartesi akşamı Rahmi M. Koç Müzesi’nde düzenlenecek törenle sahiplerini bulacak.

Türkiye’de bugüne dek klasik müzik alanında böylesi geniş bir kapsamda düzenlenen ilk ödül organizasyonu olan Donizetti’de bu yıl 25 ayrı kategori bulunuyor. Her kategoride en fazla üç adayın olduğu ödüllerin aday belirleme kurulu Andante dergisi yazarları arasında yer alan Serhan Bali, Şefik Kahramankaptan, Ahmet Makal, Aydın Büke, Ayşe Öktem, Serhan Yedig, Mutlu Tanberk ve Kemal Küçük’ten oluşuyor. Belirlenen adaylar daha sonra geniş katılımlı jürinin oylamasına sunuluyor. Geçen yıl 54 kişilik jürinin oylarıyla belirlenen ödüllerin jüri üyesi sayısı bu yıl 200’ü geçmiş bulunuyor.

Besteci, piyanist, yaylı çalgılar yorumcusu, orkestra, koro, orkestra şefi, opera yapımı, opera rejisörü, bale yapımı, koreograf, yılın genç müzisyeni, yılın albümü gibi 25 kategorinin dışında, bu yıl Türkiye’nin dünya çapındaki piyanisti İdil Biret’e onur ödülü verilirken, şan eğitimcisi Güzin Gürel ve keman eğitimcisi Hazar Alapınar’a müzik eğitimcisi özel ödülü sunulacak.

Ayrıca bu yıl bir yenilik getirilerek halkın da ödüllerde pay sahibi olabilmesinin yolu açıldı. Sanatseverler www.donizettiodulleri.com sitesine girerek ‘yılın klasik müzik sanatçısı’ ve ‘yılın klasik müzik topluluğu’ başlıklı iki ayrı kategoride oy kullanma şansına sahip olacak.

Osmanlı’yı Batı müziğiyle tanıştırdı

Osmanlı’da ‘Donizetti Paşa’ olarak da anılan büyük İtalyan besteci Giuseppe Donizetti, Türkiye’yi 19. yüzyılda Batı müziğiyle tanıştıran ve ilk Türk bandosu Mûsikâ-i Hümâyûn’un gelişmesinde en büyük katkıyı sağlayan isimlerin başında geliyor. Padişah II. Mahmut tarafından 1828’de Mûsikâ-i Hümâyûn’un başına getirilen ve 28 yıl bu görevini sürdüren Donizetti’nin, II. Mahmut için bestelediği ‘Mahmudiye Marşı’ onbir yıl, Sultan Abdülmecit için bestelediği ‘Mecidiye Marşı’ da 22 yıl boyunca Osmanlı Devleti’nin marşı olarak çalınmıştır. Sultan Abdülmecit’ın ‘paşa’ unvanıyla onurlandırdığı Donizetti, sarayda Osmanlı hanedan ailesinin fertlerine müzik dersleri vermiş, Beyoğlu’nda her yıl düzenlenen İtalyan opera gösterilerini desteklemiş, sarayda konserler düzenlemiş ve İstanbul’u ziyaret eden Franz Liszt, Parish Alvars ve Leopold de Meyer gibi zamanın önde gelen virtüözlerine ev sahipliği yapmıştı. Donizetti, 1856’da İstanbul’da ölmüştü.

  • Universitas terbaik Tapanuli
  • tutorial dan tips zeverix.com
  • https://insidesumatera.com/
  • https://prediksi-gopay178.com/
  • https://margasari.desa.id/
  • https://sendangkulon.desa.id/