Wikipedia’da hızla artan makale sayısının arkasında botlar olarak da adlandırılan otomatik yazılımların olduğu anlaşıldı. Yazılımlar, veri tabanlarından çektikleri bilgileri daha sonra standart şablonlar altında metin haline getiriyor.
Wall Street Journal’ın (WSJ) haberine göre, sadece İsveç’te bulunan tek bir bot, Wikipedia için 2.7 milyon makale yazmış durumda. Bu sayı, ansiklopedideki toplam makalalerin yüzde 8.5’ine denk geliyor.
Söz konusu botun ‘Lsjbot’ adını taşıdığı ve İsveçli akademisyen Sverker Johansson tarafından geliştirildiği belirtildi. Dil bilimi, sivil mühendislik, iktisat ve parçacık fiziği alanlarında uzman olan Johansson’un editör botu, günde 10 bin makale yazabiliyor.
‘Makalelerin bir çoğunu inekler yazıyor’
WSJ’nin mercek altına yatırdığı bot, ağırlıklı olarak hayvan türleri ve Filipinler’deki küçük kasabalar hakkında makaleler üretiyor. Lsjbot’un ürettiği makalelerin üçte ikisi Filipin dilinde, üçte biri ise İsveççe yazılıyor. Johansson’un konuyu belirlemesinin ardından, bot makaleyi otomatik olarak yazarak Wikipedia’da yayına alıyor.
Lsjbot’un yanı sıra, Wikipedia için farklı dillerde makaleler üreten birçok bot yer alıyor. Bunlardan bir tanesi, ABD’deki şehirler ve bölgeler hakkında makaleler üreten ‘rambot.’
Wikipedia’daki makalelerin ne kadar doğru içeriğe sahip olduğu tartışması giderek büyüse de, Johansson yaptığı işi savundu. WSJ’ye açıklama yapan İsveçli akademisyen, ‘Wikipedia yazarlarının büyük kısmının ineklerden oluştuğunu’ söyledi.
Johansson, İsveççe Wikipedia’da ‘Yüzüklerin Efendisi’ serisine ait 150’den fazla karakteri anlatan sayfa olduğunu ancak Vietnam Savaşı’ndaki isimlerden sadece 10 tanesine yer verildiğini söyledi.
Wikipedia’nın bot yazarlarının tüm listesine bakmak için tıklayınız!