Türkiye Dergi Günleri nasıl geçiyor?

Edebiyat
Abdullah Güner’in haberi İstanbul’da gerçekleştirilen Türkiye’nin tek dergi fuarı "Türkiye Dergi Günleri" TÜRDEB ve Türkiye Yazarlar Birliği işbirliğiyle kapılarını ziyaret...
EMOJİLE

Abdullah Güner’in haberi

İstanbul’da gerçekleştirilen Türkiye’nin tek dergi fuarı "Türkiye Dergi Günleri" TÜRDEB ve Türkiye Yazarlar Birliği işbirliğiyle kapılarını ziyaretçilerine açtı.

Üsküdar Belediyesi Bağlarbaşı Kültür ve Sanat Merkezi’nde 19 Aralık Çarşamba günü başlayan ve 23 Aralık Pazartesi gününe kadar devam edecek olan Türkiye Dergi Günleri büyük bir kültürel etkinliğe ev sahipliği yapıyor.

Bu yıl 3’üncüsü düzenlenen ‘Türkiye Dergi Günleri’ geçen seneye nazaran biraz daha durgun geçiyor. 88 tane derginin katıldığı fuarda edebiyat, şiir, sanat, kültür, makale, mizah, tasavvuf, sinema gibi konuların işlendiği çeşitli alanlarda yayın yapan dergiler var. Ayrıca bu dergilerin yanında Anadolu’dan çıkan taşra dergileri ve öğrenciler tarafından çıkarılan amatör ruhlu dergilere de yer veriliyor.

Fuar boyunca, dergi yayıncılığını konu alan 20 farklı söyleşi yapılacak. Dergilerin yapacağı kültürel etkinlikler, konuşmalar dergi günleri kapsamında çoğunlukla hafta sonu gerçekleştirilecek.

Sizin için fuarı gezdik. Dergi temsilcilerine fuarla ilgili izlenimlerini sorarken taşrada çıkan ve bilmediğimiz dergilerle ilgili de bilgi aldık.

Genç Öncüler Dergisi – Umran Dergisi – Salıncak Dergisi – Üsame Sarıyaşar (Genç Öncüler Dergisi Yayın Kurulu Üyesi)

Genç Öncüler dergisi lise ve üniversiteli gençlerin kendi yazılarını yazdıkları, her ay gençliğin belirli sorunlarıyla alakalı veya toplumsal olaylarla alakalı konulara değinen aylık gençlik dergisi.

Umran Dergimiz var. O da daha çok fikir ve düşünce dergisi. Onun dışında çocuklarla alakalı çıkarttığımız Salıncak dergimiz var. Araştırma ve Kültür Vakfı’nda aylık faaliyetlerde bulunan gençlerin çoğunlukla yazılarını yazdıkları dergiler bunlar.

Dergi fuarına üç yıldır geliyoruz. Fuar çok güzel. Her yıl gelişiyor, büyüyor. Bu mutlu ediyor bizi, dergi faaliyetlerinin artması ve bu kadar dergiyi bir arada görmemiz çok güzel.

Genç Dergi – İbrahim Özkahyaoğlu (Genç Dergi Kurumsal İletişim Direktörü)

Yayın hayatında altıncı yılını dolduran Genç Dergi, Türkiye genelinde 10 bin okuruyla geniş bir kitleye hitap ediyor. Türkiye Dergi Fuarı hem okurları ile dergilerin buluşma noktası oluyor hem de dergicilerin birbirini çok daha yakından tanımasını sağlıyor. Böylesine zengin bir ortamda bulunmaktan mutluluk duyuyoruz. Dergi Fuarı kapsamında 23 Aralık Pazar günü saat 12.30’da Genç Dergi Şöleni düzenleyeceğiz. Bu vesileyle okurlarınızı davet etmiş olalım.

Gerçek Hayat Dergisi – Merve Akbaş (Gerçek Hayat Dergisi Yayın Koordinatörü)

Türkiye Dergi Fuarı’nın 3. yılı bu yıl. Bizde Gerçek Hayat olarak üçüncü kez buradayız. Yükselen bir ivme var fuarda. İlk sene Yazarlar Birliği’nde. İkinci sene Sirkeci Garı’nda. Bu yıl da Üsküdar Bağlarbaşı Kültür ve Sanat Merkezi’ndeyiz ve gerçekten çok daha profesyonel bir organizasyonla karşıladı bizi belediye. Bu da aslında Türkiye’de dergiciliğin bu güne kadar ne kadar ihmal edildiğinin de bir göstergesi. Biraz ilgi gösterince işler ne kadar da düzene giriyormuş bu da bunun somut bir gerçeği bizim için.

Biz Gerçek Hayat olarak dergi günlerini çok önemsiyoruz. Çünkü bu bir anlamda okurla o maillerin, telefonların soğukluğundan uzakta yüz yüze konuşma… Okurların dergi hakkındaki görüşlerini canlı canlı cevaplama, bunları duyma fırsatı bizim için. Biz gerçekten yıl boyunca bu fuarın gelmesini bekliyoruz. Umuyorum ki 5 gün sonra buradan bize 1 yıl yetecek bir enerjiyle döneceğiz. Bunun umudunu taşıyoruz. Gerçekten bir okur olarak görmek istediğimiz şey daha geniş kitlelere hitap eden daha geniş bir organizasyon görmek ve oraya gitmek. Burada sadece belli bir kesimin insanlarını, belli bir kesimin dergilerini görüyoruz işin doğrusunu söylemek gerekirse. Ama çok güzel edebiyat dergileri, çok güzel fanzinler, gerçekten kale alınması gereken ve aslında bu fuarda olmadığı için eksiklik duyulması gereken işler var. Herkesi çevreleyecek organizasyonlar olsa ve gerçekten doyurucu olsa okur için de. Bu gerçekten hoş olurdu. 

Gülistan Dergisi – Ali Dehman (Abone ve Halkla İlişkiler Sorumlusu)

Gülistan dergisi 12 senedir yayın hayatını sürdürüyor. Daha çok tasavvuf konularını ele almaktadır. Aynı zamanda bizim -daha 10 aylık- yeni çıkarttığımız bir dergimiz var İslami Hayat dergisi. Bu dergimizde daha çok aile ve sosyal hayata dair konular ele alınmakta. İki dergimizde aylık olarak çıkıyor.

Bu, fuarın üçüncü senesi… Bizde 3 yıldır katılıyoruz bu fuara. Fuarın gerçekten dergileri bir araya getirmesi bizim açımızdan çok hoş oldu. Birbirimizi tanıma fırsatımız oldu. Yine insanlara ulaşmak açısından çok güzel oldu. Çünkü maalesef dergiler çok fazla tanıtılmıyor. Bu manada fuar dergiler için bir avantaj.

İlim İrfan Dergisi – Mehmet Akyüz

Dergi yayın hayatına yeni başladı. 4. sayısı çıktı. Dergimiz tasavvufi bir dergi, aylık olarak çıkıyor.

Bu fuara ilk defa katılıyoruz. İlk gün olmasından dolayı biraz sakin geçiyor fuar. İnşallah ilerleyen günlerde bir canlılık olacaktır diye ümit ediyoruz.

Tahkim Dergisi – Metin Aslantürk

Dergimiz daha yeni. İlk sayımız çıktı. İnşallah 2. sayımız da nasipse Ocak’ın ilk haftasında çıkacak. Ağırlıklı olarak da siyaset ve edebiyat dergisi olarak 2 ayda bir çıkıyoruz. Asıl olarak da Salih Mirzabeyoğlu’nun özgürlüğünü savunuyoruz.

Fuara dergimizin de ilk sayısı olduğu için ilk defa katılıyoruz. Fuar güzel. Üniversitelerin bulunduğu bir yer olarak iyi bir seçim yapılmış. Fakat tanıtımda sanırım bir sıkıntı var.

Tasavvuf Dergisi – Yusuf Ünal ( Tasavvuf Dergisi Yayın Sorumlusu)

1999 yılında Ankara’da Prof. Dr. Ethem Cebecioğlu nezaretinde yayınlanmaya başladı. İlk önce 3 aylık olmak üzere, sonra 4 ay, ardından da 6 ay da bir çıktı. Daha sonra dergimiz İstanbul’da çıkmaya devam etti. Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’nde Öğretim Üyesi Necdet Tosun Beyin editörlüğünde çıkmaya başladı. Şu an 30. sayısı yayınlanacak. Tasavvuf tarihi, İslam tarihi, İslam felsefesi, edebiyat, mistisizm, mistik akımlar gibi konularda ilmi ve akademik yayınlar yapmakta.

Fuar geçen yıl Sirkeci’deydi. Oraya nazaran bu yıl biraz düşük bir katılım var gibi görünüyor. Konum ve hava şartlarını da tabi gözönüne almak lazım. Tabi Srikeci daha merkezde olsa da Üsküdar’da 6 üniversite bulunuyor. Ama üniversite öğrencileri başka meselelerle ilgilendiği için bu meselelerle pek ilgilenmediği için açıkçası biraz sönük geçiyor fuar.

Mostar – Semerkand – Semerkand Aile Dergisi

Mostar dergisi daha çok bilim, sanat ve kültür üzerine bir dergimiz. Her yaştaki insana hitap ediyor diye düşünüyoruz. Semerkand dergimiz de tasavvufi bir dergidir. Yine Semerkand Aile dergimiz var. O da daha çok aile hayatına hitap eden bir dergi.

Fuar çok güzel geçiyor fakat katılım az. İlk gün olmasından dolayı daha hareket bekliyordum. Daha canlı, daha heyecanlı olabilirdi.

Aşkın (E) Hali Dergisi – Metin Demirci (Derginin Yazı İşleri Müdürü)

Merkezi Çorum olmak üzere dergimiz 3 ayda bir çıkmaktadır. Fakat ulusal düzeyde bir dergiyiz. Edebiyat dergisiyiz. Onun dışında güncel şeylere pek yer vermiyoruz.

Fuara ilk defa geliyoruz. Hem kendimizi tanıtalım hem de diğer dergilerle tanışalım diye geldik. Bugün birçok arkadaşla tanıştık.

Öğretmenler Odası Dergisi – Ayşe Özlü-Merve Ekici

Öğretmen ve öğretmen adaylarının çıkardığı bir dergidir. Türkiye genelinden öğretmen adayı ve öğretmenler dergimize yazı gönderiyor, biz de bunları inceleyip dergimize alıyoruz. Eğitimle ilgili hemen hemen her konuda güncel konulara da değinen bir dergi. Herkesin de yazı gönderebileceği bir dergidir. 3 ayda bir çıkan dergiyiz. Dergimize abone olanlara iki tane kitap hediyemiz var.

Türk Kültürü İncelemeleri – Rengâhenk – KOCAV Bülteni – Erdem Umudum (Yayın Kurulu Üyesi)

KOCAV Vakfı bünyesinde çıkartılan 3 tane dergimiz var. Türk Kültürü İncelemeleri, hakemler tarafından tanınan akademik bir dergi. Uluslararası da bir dergidir. KOCAV Bülteni dergimiz de daha çok vakıf mensuplarımıza kısa kısa haberler verdiğimiz ve ilettiğimiz bir dergi. Rengâhenk, daha fikir ve edebiyat ağırlıklı bir dergimiz. Rengâhenk özellikle slogan olarak “Söyleyecek sözümüz var!” sloganıyla öne çıkmış, yazma gayretinde olan üniversiteli gençlerin yolunu açmak için çıkartmaya gayret ettiğimiz dergilerdir.

Fuar bugün ilk gün olması dolayısıyla biraz durgun. Ama atmosfer güzel.

Bizim Bahçe Dergisi – Enes Tabak

Bizim Bahçe, okumaya daha yeni yeni başlamış küçük kardeşlerimize biraz daha ecdadımızı anlatan kıssalar ve hikayeler anlatıyor. Bunun yanı sıra zihin geliştirici oyunlarla onları bilgilendiren öğretici şeylere de yer veriyoruz. Her ay çeşitli hediyeler veriyoruz.

Değirmen Dergisi – Abdulkadir Akdemir (Dergi Yazarı)

Değirmen dergisi alt başlık olarak “Edebiyat ve Düşünce Dergisi” diyor. Düşünce alanında Rüstem Budak önderliğinde çıkıyor. 32. sayısında Beşir Ayvazoğlu dosyası yaparak gerçekten önemli bir iş yaptı. Yine aynı şekilde 29, 30, 31. sayılarda da dosya konuları çok ciddiydi. Mesela “100 Yılın Dergileri” dosyamız vardı. Gerçekten hacimli dosyalar yapıyoruz. Her kütüphanede her dergi okurunun elinde bu kaynayan düşünce kazanıyla kaynayan her kişinin edinmesi gereken bir dergi.

Genç Düşünce Dergisi – Abdullah Özdemircan

Genç Düşünce dergisi 3. yılına girdi. Gençlerimizi kötü ortamlardan korumak adına doğru ve güzel mecralara yönlendirmek adına çıkan bir dergi. İnsan ve Hayat Hareketi’nin bir alt çatısı olan Günışığı Derneği’nin çıkartmış olduğu bir dergi bu.

Fuarın ilk günü olmasından sanırım sakin geçiyor. Geçen yıl Sirkeci Garı’nda daha hareketliydi.

 
"Türkiye Dergi Günleri’nde Kimler Konuşuyor?" haberimiz için tıklayınız.

On5yirmi5.com