Şiiristanbul’da Arap Baharı

Edebiyat
Şiiristanbul’da Arap baharı Uluslararası İstanbul Şiir Festivali-ŞİİRİSTANBUL”, "Arap Şiiri” ana temasıyla 26 Nisan-1 Mayıs tarihleri arasında düzenlenecek. Ne demişti Mahmud De...
EMOJİLE

Şiiristanbul’da Arap baharı

Uluslararası İstanbul Şiir Festivali-ŞİİRİSTANBUL”, "Arap Şiiri” ana temasıyla 26 Nisan-1 Mayıs tarihleri arasında düzenlenecek.

Ne demişti Mahmud Derviş bir şiirinde "Yaz bakalım! Ben Arabım/ Kimlik numaram elli bin". Uluslararası İstanbul Şiir Festivali-ŞİİRİSTANBUL” da bu yıl komşularımızın yaşadığı özgürlük mücadelesinden olsa gerek ‘Ben Arabım’ diyecek.

Festival "Arap Şiiri” ana temasıyla 26 Nisan-1 Mayıs tarihleri arasında düzenlenecek. Tarih ve Toplum Bilimleri Enstitüsü Derneği’nce 2006’dan bu yana gerçekleştirilen festivale, şair ve ressam Suriyeli Nezih Abu Hafaş, Ummanlı şair Saif Al Rahbi, Mağrip bölgesi şairlerinden Halid Najjar, Tunuslu Süreyya İkbal, Mısırlı Şaban Yusuf, Kudüs’ten Hanan Avvad, Ürdün’den Musa Hawamdeh, Suudi Arabistan’dan Fowziyya Abu Halit katılacak. Türkiye’den Lale Müldür, Özkan Mert gibi şairlerin yanı sıra Türkçe, Kürtçe ve Adigece (Çerkezce) şiir yazan şairlerin de yer alacağı festivale Hindistan’dan Usha Akelle ile İsveç’te yaşayan Hint asıllı şair Dibak Mazumdar, İtalya’dan Vinçenzo Russo, Romanya’dan Nevzat Yusuf, Ukrayna’dan Andrey Golyak, Ermenistan’dan Armen Shekoyan da iştirak edecek.

İzlanda’daki yanardağ patlamasının yol açtığı kül bulutu nedeniyle geçen yıl festivale katılamayan ve Stokholm’de "Şiiristanbul Külbulutu Festivali” düzenleyen İskandinav şairler de bu yıl İstanbul’a gelecek. Festivalin bir diğer teması ise 80. yaşı vesilesiyle Cemal Süreya ve İkinci Yeni Şiiri. Festival kapsamında, 23 ülkeden 27 şairle Türkiye’den şairler, kendi şiirlerini okuyacaklar ve şiir üzerine düzenlenen oturumlara katılacaklar. Bazı oturumlarda şairlere, Türkiye’nin tanınmış müzisyenleri ve oyuncular eşlik edecek. Festivalin açılışı Mimar Sinan Üniversitesi Bomonti Kampüsü’nde gerçekleşecek.

Festivalin mekanları ise İstanbul Müzik Akademisi, Cezayir Lokantası, Kırım Kilisesi, Kadıköy Belediyesi Barış Manço Kültür Merkezi, Öteki Kültür Merkezi, Mustafa Kemal Merkezi, La Bella Düğün Salonu, Çıra Kültür Merkezi, Pano Şarap Evi, Ahmet Güneştekin Sanat Merkezi, Kadıköy Tarihi Çarşı içindeki küçük meydan, Bakırköy Özgürlük Meydanı ve Boğaziçi. Kırım Kilisesi’ndeki geleneksel "Kadın Şairler Buluşması"nda, Zülfü Livaneli şarkılarını 10 dilde okuyan Züleyha şairlere eşlik edecek. "Şiir Hatları Vapuru Demir Alıyor" etkinliğinde, şair ve müzisyen Mehtap Meral, mayıs ayında çıkacak albümünden tangolar söyleyecek. Arap Gecesi’nde Ali Nafile, Arap şarkılarını seslendirecek. (www.siirfestivali.org)

Zaman