Şair Olcay Yazıcı Anıldı

Edebiyat
Olcay Yazıcı’nın en büyük arzusu neydi? Geçtiğimiz yıl Eylül ayında geçirdiği kalp krizi sonucu hayatını kaybeden şair ve yazar Osman Olcay Yazıcı Kültür A.Ş. tarafından düzenlenen programla anı...
EMOJİLE

Olcay Yazıcı’nın en büyük arzusu neydi?

Geçtiğimiz yıl Eylül ayında geçirdiği kalp krizi sonucu hayatını kaybeden şair ve yazar Osman Olcay Yazıcı Kültür A.Ş. tarafından düzenlenen programla anıldı.

İstanbul Tarık Zafer Tunaya Kültür Merkezi’nde gerçekleşen programda Olcay Yazıcı’nın arkadaşları Yazıcı’nın edebi kişiliğini ve hatıralarını anlattı. Ailesinin yanı sıra sevenlerinin de katıldığı programda Yazıcı’nın yayımlanmamış bazı şiirleri okundu.

Olcay Yazıcı’nın yakın dostlarından olan öykü Şair Bestami Yazgan, Yeni Dünya Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Mahmut Bıyıklı, Gazeteci Ekrem Kaftan, Tarihçi yazar Dursun Gürlek Olcay Yazıcı’nın farklı hususiyetleri anlatırken, edebi ve sosyal kişiliğini portre halinde sundular.  

“Bir şairin bilgisini, yüreğinin demini şiirlerinde görmek mümkündür” sözleriyle Olcay Yazıcı’ya atıfta bulunan Bestami Yazgan, “O bir ses ustasıydı. Şiirlerinde ilhamla beraber titizlikle oluşturulmuş ustalığı görmek mümkün.  O, bir pınar gibi okuyucusuna hayat verirdi şiirlerinde. Batı edebiyatı okuduğunu söylerdi ama eserlerinde milli dokuyu işliyordu” dedi. Uzun süre aynı mesaiyi paylaştıklarını belirten Ekrem Kaftan, Olcay Yazıcı’nın ‘Sesli Kaya’ isimli şiirini okudu. Olcay Yazıcı’nın annesine çok düşkün biri olduğunu söyleyen Kaftan, “Annesini çok severdi, sürekli annesinin mezarına ziyarete giderdi. Onun eselerini okuyanlar nasıl bir dil ustası olduğunu görecektir” diye konuştu.

ESERLERİYLE YAŞATILMALI

Olcay Yazıcı’nın yakın dostlarından Mahmut Bıyıklı ise “En büyük arzusu baskısı tükenen kitaplarının ve yeni eserlerinin okuyucuya buluşmasıydı. Bunun için Rabbimden ömrümü uzatmasını diliyorum ”dediğini aktardı. Olcay Yazıcı’nın farklı yönlerine de dikkat çeken Bıyıklı şairin gelecek nesillere taşınması adına basılmamış eserlerinin yayınlanması gerektiğini belirtti.

Prof. Dr. Mümtaz Turhan Sosyal Bilimler Lisesi Edebiyat Öğretmeni Hicabi Günal, Olcay Yazıcı’nın ‘Eylül’ün Kırdığı Gül’ isimli şiirini okurken Dursun Gürlek de İstanbul Türkçesini çok iyi kullandığını söylediği Olcay Yazıcı’nın “her gün gelsem Sultan Ahmet’e yine de doymuyorum” dediğini hatırlatarak Sultan Ahmet’e olan özlemine dikkat çekti.

Yazıcı kimdir?

1953’te Trabzon’da doğan Yazıcı’nın, birçok dergide şiir, hikâye, deneme ve fikir yazıları yayımlandı. Türk Edebiyatı Dergisi’nde yazı işleri müdürlüğü, İhlas Holding’in dergiler grubunda editörlük yaptı. 1984’te gazeteciliğe başlayan Yazıcı, yazı dizisi, mülâkat ve köşe yazarlığı; kültür-sanat sayfası editörlüğü, yazı işleri görevlerinde bulundu.