Yeni Şafak’ta yer alan habere göre, geçtiğimiz Cumartesi günü açılan ve 25 Mayıs’a kadar devam edecek olan 6. Kocaeli Kitap Fuarı’nın bu yıl onur konuğu gazetemizin yazarı usta kalem Rasim Özdenören oldu.
Kocaeli Kitap Fuarı’nın bu yılki ‘Onur Konuğu’sunuz. Neler söylemek istersiniz?
Daha henüz genç bir kitap fuarı olan Kocaeli Kitap Fuarı’nın bu yıl beni onur konuğu olarak seçmesi elbette benim için de çok kıymetli, çok onur verici bir olay. Buna ne ölçüde layığım değilim onun takdiri bana ait değil elbette. Türkiye’nin bu en büyük kitap fuarlarından birinde adımızın geçmesi benim için iftihar vesilesidir.
Sizin ve altı arkadaşınızın hikâyenizin anlatıldığı Yedi Güzel Adam dizisi, özellikle genç okuyucularla temasınızı artırdı. Normalde fuarın ilk günü imza gününüz yoktu, fakat sizi burada gören okurlarınız korsan bir imza günü düzenlemenize yol açtılar…
Şimdi kitaplarıma olan ilginin çoğalması bir kere memnuniyet verici bir olay. Fakat öte yandan memnun olmamam gereken bir veçhesi var bu işin. Kitaplarımız yaklaşık otuz kırk yıldan beri ortada. Ama bu rağbetin bir başka medya/araç vesilesiyle oluşması…
BİZ KUSURLARIMIZI DA SÖYLERİZ
Kırgınlık verici mi?
Yok, kırgınlık değil, hayret verici diyelim. Kırılmayalım çünkü bize bir faydası var. En azından başka bir medya aracılığıyla olmuş olsa bile bir rağbet var. Son tahlilde memnuniyet ve hayret verici bir olay. Ama şöyle düşünmek lazım, biz hali hazırda modern zamanların içinde yaşıyoruz. Modern zamanların realitesi bu. Bizim öz kültürümüzde reklam diye bir şey yok, anti reklam var. Kendi malının kusursuzluğunu, en iyi olduğunu söyleyen bir uygarlığın çocukları değiliz biz.
Vitrin yok bizde…
Evet vitrin yok. Tam tersine benim malımın kusurları şunlardır diyen bir uygarlığın geleneğinden geliyoruz. Ama o uygarlık tarihe karışmış artık yok. Bizim Yedi Güzel Adam dizisi bağlamında anlatıyorduk bunu. Dolayısıyla bize olan bu yönelim, kitaplarımıza olan bu ilgi şaşırtıcı. Demek ki burada bu dizi filmin bir reklam fonksiyonu varmış, bunu belirtmek lazım.
Ama hali hazırda devamlı bir okuyucunuz vardı…
Şimdi bizim kitapların yılın her mevsimi okuyucu kitlesi var. Benim irtibatlı olduğum yahut ziyaretinde bulunduğum kitabevlerinde benim kitaplar hakkında bana verdikleri bilgi bu. Bizim kitaplarımızın ramazanı, yazı ya da kışı yok. Ama mesela bu günkü tabloyla daha önce karşılaşmadık. Geçen yıl da Malatya’daydık, orada da kuyruklar falan oluyordu ama orası hazırlıklıydı. Burada senin deyiminle bir ‘korsan imza’ olmuş oldu.
Kültür ortamı düne göre çok iyi
Türkiye’de kültür ortamı meselesi hakkında neler söylersiniz? Sizin gençliğinizde bir kültür ortamı vardı, bugün de var. Ama aynı canlılıkla sürmediği, hatta yok olduğu yönünde yorumlar yapılıyor…
Bugünkü sanal ortam ve medya yoktu 70’li ve 80’li yıllarda. Bunlar 2000’li yıllardan sonra gelişti ve artan bir ivmeyle devam ediyor. Dolayısıyla bugün de bir kültürel ortam olmadığını söyleyemeyiz. Bunun da en açık göstergesi şu anda bulunduğumuz Kocaeli Kitap Fuarı’dır. Kültüre olan ilgi yoğunluğu sadece 70’li yıllarda değil bugün de sürüyor. Kaldı ki bugünkü kültür ortamlarının sayısız rakibi de var. Dün bu sahalar rakipsizdi.
Okuyucu açısından yorumladınız, bir de ‘üreticiler’ anlamında yazarlar, çizerler, entelektüeller açısından yorumlarsanız…
Kalite her zaman az olmuştur. Milattan önce de kalite azdı, kaliteye talep azdı. Dün de azdı, bugün de az.
Dün mesela, sizin gençliğinizde Necip Fazıl diye bir adam vardı tam ortada. Kıyaslama yaparsanız neler söylersiniz?
Bir kere kötüye gitmiyor onu anlamak lazım. İşin mahiyeti değişiyor. Bakın 70’li yıllarda bir iki tane dergi vardı. Mavera dergisi vardı, Edebiyat dergisi vardı. Şimdi bu üç beş derginin içinde ben Mavera dergisinin içinde bulunduğum için oradan örnek vereyim, o dönemde Mavera dergisi 7 bin satıyordu. Bu rakamı bugün için en az 50 bin olarak çevirmek mümkün. O gün iki tane üç tane dergi varken, bugün takip etmeyi bırakın haberdar bile olamayacağımız kadar çok sayıda dergi çıkıyor. İlaveten internet ortamında çıkan dergiler var. Yani düne göre çok daha iyiyiz.
301 şehit çocuğu için kitap kampanyası
Kocaeli Kitap fuarı büyük ilgi görüyor. Bu yıl fuara 350 yayınevi ve 30 sahaf katıldı. 400’ün üzerinde etkinliğe ev sahipliği yapacak olan fuar, ziyaretçi sayısı itibariyle Türkiye’nin en büyük kitap fuarlarından biri olarak öne çıkıyor. Fuarın her yıl düzenli olarak sürdürdüğü Kitap Kumbarası’nda bu yıl Soma’daki okullar için kitap toplanacak.