Orhan Şaik Gökyay Ödülü Yusuf Bilge’ye verildi

Edebiyat
Orhan Şaik Gökyay, vefat yıldönümünde, adına düzenlenen bir ödül ile hatırlandı. Katılımcılar Gökyay’ın şiirimizdeki ve edebiyat araştırmacılığındaki yeri üzerinde durdular. Törende, bu yıl birinci se...
EMOJİLE

Orhan Şaik Gökyay, vefat yıldönümünde, adına düzenlenen bir ödül ile hatırlandı. Katılımcılar Gökyay’ın şiirimizdeki ve edebiyat araştırmacılığındaki yeri üzerinde durdular. Törende, bu yıl birinci seçilen Yusuf Bilge’ye plâketi, Orhan Şaik Gökyay’ın manevi oğlu ve talebesi Kudret Ünal tarafından takdim edildi. 11 yıldan beri devam eden Orhan Şaik Gökyay Şiir Ödülü’nün 12’ncisi büyük bir törenle gerçekleşti. Şiir Ödülünü bu yıldan itibaren ESKADER düzenleyecek.

Edebiyat Sanat ve Kültür Araştırmaları Derneği (ESKADER) tarafından düzenlenen “Orhan Şaik Gökyay Şiir Ödülü” töreni, Ahmet Hamdi Tanpınar Müzesi’nde (Alayköşkü) kalabalık bir dinleyici kitlesinin de takip ettiği bir törenle gerçekleşti. Ödül, Yusuf Bilge’nin Sıla Boyutu isimli şiir kitabı dolayısıyla verilmişti. Programın başında “Orhan Şaik Gökyay Belgeseli” gösterildi. ESKADER yöneticilerinden ve Sanatalemi.net sitesinin Genel Yayın Yönetmeni Elif Sönmezışık’ın sunduğu programda jüri üyeleri kısa kısa konuşmalar yaptılar. Kürsüye ilk olarak Kudret Ünal kürsüye dâvet edildi. Ünal, büyük bir sevgi ile bağlı olduğu Orhan Şaik Gökyay’ın Türk edebiyatında müstesna bir mevkie sahip olduğunu belirterek, “11 yıldan beri bu ödülü düzenliyorduk. Ama bu yıldan itibaren ESKADER ile birlikte daha güzel bir şekilde bu ödülü vermeye başladık. İnşallah bundan sonra hır yıl İstanbul’da ve ESKADER ile birlikte bu ödülü vereceğiz. Yarışmaya katılan ve törene katkıda bulunan herkese teşekkür ederim.” dedi.

Daha sonra kürsüye Orhan Şaik Gökyay Şiir Ödülü Seçici Kurulu’nun Başkanı Prof. Dr. Durali Yılmaz dâvet edildi. Konuşmasına, Gökyay gibi değerlere sahip çıkılmasından duyduğu memnuniyeti dile getiren Yılmaz, “Böyle usta sanatkârlar unutulmamalı ve gençlere iyi birer örnek olarak sürekli hatırlatılmalıdır.” dedi. Gökyay’ın incelemeci yönüne de temas eden Yılmaz, “Orhan Şaik Gökyay adına bence sadece şiir değil, araştırma-inceleme dalında da ödül konulmalıdır.” dedi. Şair ve yazar Ahmet Özdemir ise, Gökyay’ın başta “Bu Vatan Kimin?” olmak üzere bir çok değerli şiiri edebiyatımıza kazandırdığını belirtti. Özdemir, “Orhan Şaik Gökyay Türk edebiyatının yıldız isimlerinden birisidir. Onu hatırlamak ve anmak önemlidir.” dedi. Şerif Aydemir, Orhan Şaik Gökyay’ın Anadolu insanının duygularını dile getirdiğine işaret ederken, “O gönül coğrafyamızın mimarlarımdan bir sanatkârdı. Onu rahmetle anmak boynumuzun borcudur.” diye konuştu.  

ORHAN ŞAİK GÖKYAY BİR ENSTİTÜDÜR

Daha sonra söz alan ESKADER Başkanı ve jüri üyesi Mehmet nuri Yardım, kültür hayatımızda ‘enstitü’ gibi çalışmış olan bayrak şahsiyetler bulunduğuna dikkat çekerek, şöyle dedi:

“Süheyl Ünver, Ekrem Hakkı Ayverdi, Ahmet Hamdi Tanpınar böyle şahsiyetlerdir. Orhan Şaik Gökyay da bu sınıfa dahil edilmesi gereken âbide şahsiyetlerden birisidir. O sadece şiirleriyle değil, değerli yetkin makaleleri ve kıymetli eserleriyle de edebiyat tarihimizin vazgeçilmez simâlarından birisi olarak hatırlanacaktır. Bu arada böyle allameleri bize unutturmayan Kudret Ünal gibi vefalı insanlara çok şey borçluyuz.”

Seçici Kurul’un konuşmalarını tamamlamasından sonra sıra hazırlanan beratın verilmesine geldi. Sönmezışık’ın dâveti üzerine Yusuf Bilge sahneye dâvet edildi. Şaire ödülünü Kudret Ünal verdi. Yusuf Bilge, çok heyecanlı olduğunu belirterek “Orhan Şaik Gökyay gibi büyük bir şairimiz adına düzenlenen bu ödüle lâyık görüldüğü için çok mutluyum. Orhan Şaik Gökyay’ın Dedem Korkud eseri bana annemin çeyizinden bir hâtıra ve en büyük miras olarak kalmıştır.” dedikten sonra bir hâtırasını anlattı. Bilge, daha sonra şöyle devam etti:

“Orhan Şaik Gökyay’a ‘Size Baba Diyebilir miyim?’ diyememiştim. Ama bir başka dil kahramanı olan ve kültürümüze Misalli Büyük Türkçe Sözlük (Kubbealtı Lugatı) gibi dev bir eseri armağan eden rahmetli İlhan Ayverdi’ye ‘Size Anne Diyebilir miyim?’ adlı şiiri yazdım ve kendisine ithaf ettim.” 

Yusuf Bilge daha sonra bu şiiri okuduktan sonra seçici kurula teşekkür etti. Programın sonunda Aysen Akdemir, Ayhan İnal ve İhsan Kurt da gün ile ilgili duygu ve düşüncelerini dinleyicilerle paylaştılar. İnal, “Orhan Şaik Gökyay’a Ağıt” şiirini seslendirdi. Akın Akıntürk, Yusuf Bilge’den bestelediği iki eseri seslendirdirdikten sonra program hâtıra fotoğraflarının çekilmesiyle son buldu. Yusuf Bilge, toplantıdan sonra, ödüle lâyık görülen Sıla Boyutu isimli eserini bütün dinleyicilere imzaladı. Kalabalık bir dinleyici kitlesi tarafından sonuna kadar tâkip  edilen programa katılanlar arasında Abdullah Kucur, Gazi Altun, Abdullah Kılıç, Recep Arslan, Cafer Vayni, Ayşe Emine Sultan Çelik, Ali Hakkoymaz, Erol Mermer, Şamil Kucur, Osman Okur da bulunuyordu.