Orhan Kemal’i Unutmadık

Edebiyat
Orhan Kemal Kültür Merkezi‘nden yapılan açıklamaya göre, anma töreninde ayrıca 2009 yılı "38. Orhan Kemal Roman Armağanı" ödülü de "Son Ada" romanından dolayı Zülfü Livaneli&...
EMOJİLE

Orhan Kemal Kültür Merkezi‘nden yapılan açıklamaya göre, anma töreninde ayrıca 2009 yılı "38. Orhan Kemal Roman Armağanı" ödülü de "Son Ada" romanından dolayı Zülfü Livaneli‘ye verilecek.

Törende Salih Kalyon, Ayten Şan, Işık Öğütçü, Mehmet Önder, Çimen Erkol, Tahsin Yücel, Nebil Özgentürk, Erol Erdinç, Müjdat Gezen, Nazım Öğütçü ve Yaşar Kemal tarafından Orhan Kemal farklı yönleriyle anlatılacak.

Anma töreni, yarın Orhan Kemal Kütüphanesi‘nde gerçekleştirilecek.


Orhan Kemal Kimdir?

Asıl adı Mehmet Raşit Öğütçü olan ünlü romancı ve oyun yazarı Orhan Kemal, Gerçekçi tarzda eserler vermiş 2 Haziran 1970‘de vefat etmiştir.

Orhan Kemal, milletvekili ve bakanlık yapmış Abdülkadir Kemali Bey ile ortaokul mezunu aydın bir kadın olan Azime Hanım‘ın oğludur. 15 Eylül 1914’te Adana’nın Ceyhan ilçesinde dünyaya geldi. Babası siyasal nedenlerle 1931’de Suriye’ye kaçınca, orta öğrenimini yarıda bıraktı ve Suriye’ye giderek bulaşıkçılık ve matbaa işçiliği yaptı. Bir yıl sonra tek başına Türkiye’ye dönerek Adana’da çırçır fabrikalarında işçilik ve katiplik yaptı. Bu yıllardaki birikimleri, ilerde romanlarına hayat vermiştir. 1937‘de çırçır fabrikasında (Milli Mensucat) bir işçi olan Nuriye ile evlendi. Bir yıl sonra ilk çocuğu Yıldız doğdu.

1938’de Niğde’de askerliğini yaparken "Maksim Gorki ve Nazım Hikmet kitapları okumak", "yabancı rejimler lehinde propaganda ve isyana muharrik" suçundan 5 yıl hapis cezasına mahkum edildi. 1940’ta, Bursa Cezaevi’nde tanıştığı Nazım Hikmet’in toplumcu görüşlerinden etkilendi; kendisinden Fransızca, felsefe ve siyaset dersleri aldı. Orhan Kemal’i şiir yerine roman ve öykü yazmaya teşvik eden de Nazım Hikmet oldu.

İlk öykülerini Orhan Raşit takma adıyla yayımladı. İlk kez 1943‘te İkdam Gazetesi‘nde "Asma Çubuğu" öyküsünde Orhan Kemal adını kullandı.

1943‘te tahliye olunca Adana’ya döndü. Amelelik ve hamallık gibi işlerde çalıştı. 1944‘te doğan oğluna Nazım adını verdi. 1949‘da üçüncü çocuğu Kemali’nin doğumundan sonra, 1950‘de ailesiyle İstanbul’a yerleşti ve ölümüne kadar kitap ve makale yazarak geçindi. 1957′de dördüncü çocuğu Işık doğdu.

1958‘de Sait Faik Hikaye Armağanı‘nı "Kardeş Payı" adlı öyküsü ile aldı.

1966‘da bir ihbar üzerine "hücre çalışması ve komünizm propagandası" yaptıkları gerekçesi ile iki arkadaşı ile birlikte tutuklandı. "Suç teşkil eden bir cihet bulunmadığı" yolundaki bilirkişi raporu üzerine bir ay sonra serbest bırakıldı.

1967‘de 72. Koğuş oyunu ile Ankara Sanatseverler Derneği tarafından en iyi oyun yazarı seçildi. 1969’da Türk Dil Kurumu Ödülü‘nü ve Sait Faik Hikaye Armağanı‘nı Önce Ekmek adlı kitabı ile aldı.

Bulgar Yazarlar Birliği‘nin çağrısı üzerine gittiği Sofya’da, tedavi görmekte olduğu hastanede 2 Haziran 1970’te öldü. Anısını yaşatmak için İstanbul’da Orhan Kemal Müzesi açıldı.

1972’den bu yana adına bir roman yarışması Orhan Kemal Roman Armağanı düzenlenmektedir.

Orhan Kemal, yoksul kesimin, işçilerin, öğrencilerin, "sokaktaki adamın" yaşamını anlatan öykü ve romanlar yazmış ve insan-toplum ilişkilerini gerçekçi bir dille yansıtmıştır. 27’si roman, 19’u öykü kitabı olmak üzere 51 yapıt bırakmıştır.