Ölümünden Sonra Kitabı Çıkanlar

Edebiyat
Vladimir Nabokov‘un yarım kalmış romanı The Original of Laura yarın yayımlanıyor. Nabokov’un romanı vesilesiyle, yazarı öldükten sonra yayımlanan diğer edebiyat eserlerini hatırladık. Edeb...
EMOJİLE

Vladimir Nabokov‘un yarım kalmış romanı The Original of Laura yarın yayımlanıyor. Nabokov’un romanı vesilesiyle, yazarı öldükten sonra yayımlanan diğer edebiyat eserlerini hatırladık.

Edebiyat dünyası bugünlerde 1977’de hayata gözlerini kapayan Rus yazar Vladimir Nabokov‘un son kitabı The Original of Laura‘yı (Laura’nın Aslı) heyecanla bekliyor. 30 yıldır bir banka kasasında saklanan kitap yayına hazırlandı ve ABD ile İngiltere’de yarın raflardaki yerini almış olacak. Türkiye’de ise İletişim Yayınları tarafından yayımlanacak olan kitap henüz çeviri aşamasında ve önümüzdeki aylarda piyasaya sunulacak. 20. yüzyılın en önemli yazarlarından biri olan Nabokov, tamamını kağıda dökmeye ömrünün vefa etmediği romanı, kafasında tamamlamış olduğunu söylemişti. Oğlu Dimitri’nin, babasının bu yarım kalan eserini yayımlayacağını duyurmasıyla edebiyat dünyasında bunun doğru bir girişim olup olmadığına dair hararetli tartışmalar başlamıştı. Elbette The Original of Laura, yazarının ölümünden sonra yayımlanıp tartışma yaratan ilk kitap değil. En bilindik örnek Alman edebiyatının en önemli yazarlarından Franz Kafka’nın eserleri. Yakın dostu Max Brod, Kafka’nın 1924’teki ölümünün ardından yakılmasını vasiyet ettiği eserleri yayımlattı. Böylece Kafka, bu dünyadan göçtükten sonra ünlü bir yazar haline geldi. Listeyi uzatmak mümkün. Örneğin Otostopçunun Galaksi Rehberi serisinin 2002’de ölen yazarı Douglas Adams’ın yazılardan derlenen Otostopçu 6: Kuşkucu Somon Galakside Son Bir Kez Otostop Çekmek kitabı, Adams’ın ölümünden sonra yayımlandı. Yüzüklerin Efendisi’nin yazarı J.R.R Tolkein’in ise aralarında Kayıp Öyküler Kitabı 2 ve Hurin’in Çocukları da bulunan 13 adet eseri yazar öldükten sonra basıldı. İngiliz yazar Jane Austin‘in (1775- 1817) Aşk ve Gurur‘unun üzerine de bir devam kitabı yazıldı. Aşk ve Gurur, taşra kızı Elizabeth Bennett ile soylu Fitzwilliam Darcy arasındaki çatışmayı anlatırken, Seth Grahame Smith’in kısa bir süre önce yazdığı Aşk ve Gurur ve Zombiler’de işin içine bir de zombiler girdi.

HAYIR İŞİ KİTAP
En ‘hayırlı’ devam kitabı Peter Pan’inki oldu. İskoç yazar James Matthew Barrie‘nin (1860 – 1937) Peter Pan kitaplarının gelirini bağışladığı çocuk hastanesi, Peter Pan karekterinin The Little White Bird kitabında ilk defa arz-ı endam edişinin 100. yılında öykünün devamının yazılması için bir yarışma düzenledi. Geraldine McCaughrean’ın kaleme aldığı Peter Pan Define Avında isimli kitap Peter Pan‘in ‘tek gerçek devam kitabı’ sıfatıyla yayımlandı. Peter Pan Define Avında kitabından elde edilen gelir de hayır işinde kullanılıyor. Devam kitaplarının en tartışmalıları arasında ise 1986’da vefat eden Frank Herbert’in bilimkurgu serisi Dune’dan sonra yazılan Hanedan 1, 2 ve 3 ile Makinelerin Seferi kitapları bulunuyor. Zira yazarın oğlu Brian Herbert ve yazar Kevin J. Anderson’ın kağıda döktükleri öyküler okurlar tarafından serinin orjinal hali kadar beğenilmedi.

TÜRK EDEBİYATINDAN ‘YARIM’ KİTAPLAR

Türk edebiyatında da yazarları öldükten sonra yayımlanan eserler mevcut. Örneğin Ahmet Hamdi Tanpınar ve Yusuf Atılgan bu edebiyatçılardan sadece ikisi. Tanpınar’ın son romanı Aydaki Kadın ‘yarım bırakılmış’ halde yayımlandı. Atılgan’ın da ‘duruşma’, ‘yargıç’, ‘tanık’ ve ‘sanık’ bölümlerinden oluşmasını tasarladığı Canistan yazarın tamamlamaya ömrünün yetmediği ‘sanık’ bölümü eksik olarak raflara çıktı.