Matbuat dünyasınının unutulmayan siması anılıyor

Edebiyat
Basınımızın unutulmayan simâlarından yazar Refi Cevat Ulunay, bir toplantıda hatırlanıyor. Ulunay’ı, usta gazeteci Ünal Sakman anlatacak. Basın İlan Kurumu ile Edebiyat Sanat ve Kültür Araştırmaları D...
EMOJİLE

Basınımızın unutulmayan simâlarından yazar Refi Cevat Ulunay, bir toplantıda hatırlanıyor. Ulunay’ı, usta gazeteci Ünal Sakman anlatacak.

Basın İlan Kurumu ile Edebiyat Sanat ve Kültür Araştırmaları Derneği (ESKADER)’nin birlikte düzenlediği “Matbuat Dünyasından Sanatkâr Çehreler” programının 8’ncisinde, fikirleri ve eserleriyle adını basın tarihimize yazdıran, renkli kişiliği ile de tanınan Refi Cevat Ulunay ele alınacak. Ulunay’ı, günümüz basının usta kalemlerinden Tercüman Gazetesi eski Genel Yayın Yönetmeni Ünal Sakman anlatacak. Sakman, Ulunay’ın hayatı, köşe yazarlığı, fikir dünyası ve genel olarak renkli kişiliği ile dile getirecek. Ünal Sakman, konuşmasının ardından dinleyicilerin Refi Cevat Ulunay ile ilgili sorularına cevap verecek. Gazeteci yazar Recep Arslan toplantının takdimini yapacak. Program, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’ne bağlı olan Basın Müzesi’nde, 25 Kasım Pazartesi günü saat 15.00’te başlayacak. Toplantının ardından Refi Cevat Ulunay’ın eserlerinden ve fotoğraflarından meydana gelen bir sergi açılacak.

/

UNUTULMAYAN FIKRA MUHARRİRİ

Bâbıâli’nin en iyi fıkra muharrirlerinden biri kabul edilen Refi Cevat Ulunay, 1890 yılında Şam’da doğdu. 4 Kasım 1968 tarihinde İstanbul’da vefat etti. 2. Meşrutiyet döneminde ve Yüzellilikler arasında sürgün edildiği 1924-1938 arası dışında, 1968’de vefatına kadar Cumhuriyet döneminin en etkili gazeteci ve yazarları arasında yer aldı. Galatasaray Lisesi mezunu olan Ulunay, 1909 yılından itibaren Alemdar gazetesini yayınlamaya başladı. Mahmut Şevket Paşa suikastinden sonra İttihat ve Terakki’ye karşı artan muhalefetinden dolayı 1914-1918 yılları arasında Sinop, Çorum ve Konya’da sürgün hayatı yaşadı. Milli Mücadele’ye karşı çıkanlarla birlikte 1924’te yurtdışına sürgüne gönderildi. 1938’de Yüzellilikler’in affedilmesi üzerine Türkiye’ye dönüşünde Yeni Sabahve Milliyet gazetelerinde yazılar yazdı. Vasiyeti üzerine Konya’da Mevlana Türbesi’nin karşısındaki Üçler Mezarlığı’na gömüldü. Eserleri: Köle (1945), Dağlar Kralı: Balçıklı Edhem (1955), Eski İstanbul Yosmaları/Mermer Köşkün Sahibi (1959), Bir Başka Âlem (1964), Rıza Tevfik: Şiirleri ve Mektupları (1943), Enkaz Arasında (1945), Eski İstanbul Kabadayıları/Sayılı Fırtınalar (1958),Konuşan Kalemler (1968), Sürgün Hâtıraları/Menfâlar Menfiler (haz. Hüsnü Kılıç, 1994), Bu Gözler Neler Gördü (2002), İhtişam Diyarı Hindistan (1962), Refi Cevad Ulunay’ın Mili Mücadele Devri Makaleleri (haz. Metin Ayışığı, 1994), Refi Cevad Ulunay’ın Mevlânâ, İhtifaller ve Konya Yazıları(haz. Mustafa Özcan, 2003).