‘Edebiyatın Papası’ öldü

Edebiyat
Uzun yıllardır Frankfurter Allgemeine Zeitung’un edebiyat ekini yöneten Marcel Reich-Ranicki’nin geniş kitleler tarafından tanınıp sevilmesi “Edebiyat Dörtlüsü” (Literarische Quartett) adlı tele...
EMOJİLE

Uzun yıllardır Frankfurter Allgemeine Zeitung’un edebiyat ekini yöneten Marcel Reich-Ranicki’nin geniş kitleler tarafından tanınıp sevilmesi “Edebiyat Dörtlüsü” (Literarische Quartett) adlı televizyon programı sayesinde olmuştu.

Reich-Ranicki bu yılın başında prostat kanseri olduğunu açıklamıştı. 1920 yılında Polonya’da doğan ve Yahudi Soykırımı’ndan hayatta kalan Almanya’nın en önemli edebiyat eleştirmeni Almanya’da “Edebiyatın Papası” olarak anılıyordu.

Nazi rejimi sırasında Varşova Getto’sunda evlenen Teofila ve Marcel Reich-Ranicki, daha sonra gettodan birlikte kaçmayı başarmıştı. Ünlü eleştirmenin ebeveynleri ve erkek kardeşi ise Nazi zulmünden kurtulamamıştı.

Reich-Ranicki İkinci Dünya Savaşı’nın ardından bir süre Polonya’da çalıştı. 1958 yılında bir eğitim gezisi için gittiği Frankfurt’a yerleşti.

1960-1973 yılları arasında Die Zeit gazetesinin edebiyat eleştirmenliğini yapan Marcel Reich-Ranicki, 1973-1988 yılları arasında ise Frankfurter Allgemeine Zeitung’un edebiyat ekini yönetti. 1988-2001 arasında ise “Edebiyat Dörtlüsü” (Literarische Quartett) programını hazırladı. 1999 yılında yayımlanan biyografisi Almanya’da en çok satan kitaplar listesine girdi.

Edebiyatın Papası

‘Hepimiz onu özleyeceğiz’

Almanya Cumhurbaşkanı Joachim Gauck, Başbakan Angela Merkel ve birçok Alman politikacı Marcel Reich-Ranicki’nin vefatının ardından yaptıkları açıklamalarla taziyelerini iletti.

Marcel Reich-Ranicki’yi “tutkulu bir savaşçı ve kararlı bir avukat” olarak nitelendiren Almanya Cumhurbaşkanı Joachim Gauck, “Almanların bir zamanlar kendi içlerinden koparıp, yok etmeye çalıştıkları Reich-Ranicki, bu barbarlığa kendi kültürüne giden yeni bir yol açarak yanıt verme büyüklüğünü göstermiştir” şeklinde konuştu. Gauck ‘Hepimiz onu özleyeceğiz” dedi.

Almanya Başbakanı Angela Merkel ise “Sadece benzersiz bir edebiyat dostunu değil, aynı zamanda bir özgürlük ve demokrasi dostunu da yitirdik” açıklamasını yaptı.

Deutsche Welle Türkçe