Dergi fuarı insanlara yeni keşifler sunuyor

Edebiyat
Türkiye Dergi Editörleri ve Yayın Yönetmenleri Birliği tarafından 5.si düzenlenen Türkiye Dergi Fuarı 4. gününde de ziyaretçileriyle buluşmaya devam ediyor. Tarihi Sirkeci Garı’nda yapılan fuarda kült...
EMOJİLE

Türkiye Dergi Editörleri ve Yayın Yönetmenleri Birliği tarafından 5.si düzenlenen Türkiye Dergi Fuarı 4. gününde de ziyaretçileriyle buluşmaya devam ediyor. Tarihi Sirkeci Garı’nda yapılan fuarda kültür, sanat, siyaset, mizah, edebiyat, çocuk gibi alanlarda yayınlanan 100’ü aşkın dergi okuyucularıyla buluşuyor. Bu yıl uluslararası bir mahiyet kazanan Türkiye Dergi Fuarı’na yurtdışından dergiler de davet edildi. Bu sene ana teması ‘Gençlik’ olarak belirlenen fuarın onur konuğu Umran Dergisi. 

Havanın yağışlı olmasından dolayı katılım biraz düşmüş olsa da fuarı gezmek için hala geç kalmadınız. 11 Mayıs yani yarına kadar sürecek olan fuar saat 21.00’e kadar ziyaret edilebilir. Sirkeci Garı’nın tarihi ve estetik bekleme salonunda konferans, panel, müzik dinletileri ve yarın yapılacak olan dergiciliğin enleri tören de sizleri bekliyor olacak. 

FUAR MERAKI KAPANMAMIŞ İNSANLARA YENİ KEŞİFLER SUNUYOR

5 yıldır Türkiye Dergi Günleri Fuarı’nı düzenleyen Türkiye Dergi Editörleri ve Yayın Yönetmenleri Birliği (TÜRDEP) Kurucu Üyesi Asım Gültekin, dergi editörleri ile 6 yıldır her ay toplandıklarını ve bu fuarın o toplantıların meyvesi olduğunu söyleyerek, Türkiye Dergi Fuarı’nın dünyada ve Türkiye’de tek olduğunu ifade etti. Gültekin, “Türkiye’de yaşayan bir insan bir dergi, iki dergi hatta bilemediniz 3 dergi takip eder ama 10-20 dergiden fazlasını da bilmez. Ama insanlar bu fuara geldikleri zaman 100’den fazla dergiyi bir arada görme imkanını sahip olacaklar. Bu fuar sayesinde dergi takip edenler ya da gündeminde şimdiye kadar dergi takip etmek diye bir şey olmayan ama merakı kapanmamış insanlar yeni keşifler yapsın istiyoruz. Bu fuarın diğer fuarlardan farkı, takipçilerinin gerçekten meraklı ve ilgili insanlar olması. Zaten buraya gelen ziyaretçilerin de tavırlarından ya da sordukları sorulardan hemen dergi takipçisi oldukları anlaşılıyor.” şeklinde konuştu. 

DERGİLER HER AY YENİDEN DOĞUYOR

‘Dergicilik öldü, ölüyor’ diyorlar. Biz böyle bir şeyi bilmiyoruz, duymadık, haberimiz yok. Sürekli yeni dergiler doğuyor çünkü daha dün liseli gençler çıkardıkları dergileri elime tutuşturdular, daha nasıl ölsün…” diyen Asım Gültekin, “Her dem yeniden doğarız, bizden kim usanası” sözünün en uyacağı insanlar dergiciler olduğunu belirterek” dergilerin her ay yeniden doğduğunu söyledi. Fuara ilginin gayet iyi olduğunu dile getiren Asım Gültekin, “Maalesef bizim bu fuarı büyük reklamlarla duyurmak gibi bir durumumuz yok, çünkü bizim öyle çok paralarımız yok ama dergici arkadaşlarımızın yüreği var. Önceki yıllarda da sıcak bir ilgiyle karşılaşmıştık ama bu yıl onların 5-10 katı kadar bir ilgi söz konusu. ” dedi.

Fuara 100’ü aşkın dergi katıldı biz de dergilerin fuarla ilgili düşüncelerini sorduk; işte yanıtlar…

FUARDAKİ DERGİLERİ GÖRÜNCE EDEBİYATA OLAN ÜMİDİM ARTTI

Mahalle Mektebi Dergisi Gönüllüsü ve Beyaz Bulut Dergisi Dağıtım ve Sosyal Medya Sorumlusu Elif Solmaz:  Bu iki dergimiz de Konya merkezli çıkan bir dergi, dağıtımı da Türkiye’nin her tarafına yapılıyor. Türkiye dergi fuarı çok iyi bir fırsat ve dünyada ilk olarak yapılan bir fuar olması açısından da çok önemli. Biz Konya’dan bu fuara ticari amaçtan ziyade dergilerle tanışıp, kaynaşmak için geldik. Çünkü edebiyat birbirini tanıya tanıya gelişecek bir alan. Ben dergilerle ilgilenen bir insan olarak burada 100’ü aşkın derginin bir arada olduğunu görünce çok şaşırdım, bu kadar dergi olduğunu ben bile bilmiyordum. Buradaki dergileri görünce de dergiciliğe, edebiyata olan ümidim arttı doğrusu. 

BURAYA SADECE DERGİ OKUYUCULARI GELİYOR, ONUN İÇİN ÇOK KIYMETLİ

Çamlıca Basım A.Ş. Basın ve Halkla İlişkiler Sorumlusu Hüseyin Güney: Yedikıta ve İnsan ve Hayat dergileri olarak fuara bu yıl ilk defa katılıyoruz. Fuar bütün dergilerin bir arada olması hasabiyle çok güzel. Buraya gelenler sadece dergileri seven, dergilere ilgisi olan kişiler. Bu fuarı diğer fuarlarla karşılaştırdığımız zaman diğerlerinde pek çok kitap çeşidi var ama buraya sadece dergi okuyucuları geliyor. O yüzden buraya gelen gençler, insanlar bizim için çok daha kıymetli. Bizim kendi okuyucumuz geliyor; onlarla burada bütünleşiyoruz, dertleşiyoruz, muhabbet ediyoruz, bizimle ilgili herhangi bir istekleri varsa onları dinliyoruz, dergimizi onlara anlatıyoruz. Fuara katılan okuyucularımız için biz eskilerin tablet bilgisayarı olarak tanımlayabileceğimiz ‘usturlap’ kitapçığı hazırladık. Bu kitapçıkta namaz vakitleri, ölçüm tablosu, yıldız hareketleri ile ilgili tablolar yer alıyor. Fuarda her dergi alana mutlaka usturlap kitapçığından hediye ediyoruz. 

FUARDA SOLDAN DERGİLER DE OLSUN İSTERDİM

Temrin ve Acemi Dergisi Yayın Yönetmeni Şeref Yılmaz:  Tüm meşguliyetimiz yazma ve yazıya ulaştırma üzerine… Acemi dergisi yeni yetenekleri keşfetmek için çıktı. Yeni yeteneklerden yayınlanacak düzeyde yazı yazanları Acemi dergisinde pişirmeye çalışıyoruz; yazıları belli bir seviyenin üstüne çıkınca Temrin dergisine aktarıyoruz. Temrin 5 yıldır çıkan bir dergi. Fuarda da amacımız yazıyla çiziyle alakalı olan insanları tespit etmek, onlara bu derginin misyonun anlatmak, “burada da yazabilirsiniz, bu dergi sizler için çıkıyor” demek… Benim hayalimdeki fuar bu değil aslında; ben edebiyat dergileri fuarı olsun isterdim. İkincisi dergi fuarı olacaksa soldan da isimler olsun isterdim. Edebiyatı bir bütün halinde görmek mümkün olurdu orada. Benim hayalimdeki dergi fuarı sağ ve sol camianın çıkardığı dergilerin bir arada olduğu bir fuardır. 

HAVANIN YAĞIŞLI OLMASI FUARA KATILIMI ETKİLİYOR

Köklü Değişim Dergisi Yazarı ve İstanbul Temsilcisi Musa Bayoğlu: Fuar güzel geçiyor ama bu güne kadar beklediğimizi bulamadık. Bunda tanıtımda yaşanan birtakım problemlerin olması ve havaların da biraz soğuk ve yağışlı olmasının payı olduğunu düşünüyorum. Fuar diğer dergi temsilcileriyle, editörleriyle görüş alışverişi ve etkileşim sağlanması açısından önemli ama burada biz bütün dergileri göremedik, bu da üzücü bir durum.

İlim ve İrfan Dergisi Editörü Osman Toprak: Fuarda okuyucularımızla, kültür camiamızın önemli isimleriyle buluşmayı arzu ediyoruz ki şu zamana kadar da bu gerçekleşti. Burada pek çok şair, yazar ağabeylerimizi, büyüklerimizi gördük, onlarla sohbet etme imkanına sahip olduk. Okuyucularımız da hem dergimize hem de fuara ilgi gösteriyorlar. Geçen yıl dergi fuarı aralık ayında yapılmıştı, havalar soğuktu; bu yıl mayıs ayında yapılıyor. Havalar güzel gittikçe insanların da ilgisi artıyor. 

SİRKECİ GARI ULAŞILMASI KOLAY BİR KONUMDA

Genç Dergisi Yazı İşlerinden Alp Arslan Öngel: Dergi fuarına 5 yıldan beri katılıyorum. Her geçen yıl fuara katılan dergi sayısı ve katılımcıların ilgisi artıyor. Sirkeci Garı ulaşılması kolay bir konumda olduğu için pek çok semtten insanlar buraya kolaylıkla gelebiliyorlar. Çocuk dergisinden edebiyata, sinema dergisinden fotoğraf dergisine kadar pek çok dergiyi burada bulabilirsiniz. Fuara genellikle dergileri yıllardır takip eden okuyucular geliyor, dergilerle yeni buluşan insanlar da olumlu karşılıyorlar. 

Gezgin Dergisi Fotoğrafçısı ve Sosyal Medya Sorumlusu Alper İnan: Gezgin dergisi olarak bütün dergi ve kitap fuarlarına katılıyoruz. Fuarda okuyucuların ve ziyaretçilerin ilgisinden genel olarak memnunuz ancak havanın yağışlı olmasından ve geçen yıla göre daha aza indirgenmiş olsa da yaşanan bazı aksaklıklardan şikayetçiyiz. 

İtibar Dergisi Temsilcisi İlker Nuri Öztürk: Fuara açılışından itibaren ilk iki gün yoğun katılım vardı. Ara sıra fuara uğrayan turistler de sordukları sorularda fuarı biraz daha neşeli hale getiriyorlar. Genel ilgiden memnunuz. Ancak bugün havanın yağışlı olması nedeniyle katılım biraz az.

Dil ve Edebiyat Dergisi Pazarlama ve Satış Bölümü Temsilcisi Eyüp Alkan: Fuara ilgi ilk gün çok daha iyiydi ama sonraki günlerde biraz yoğunluğun azaldığını söyleyebilirim. Ama hafta sonu fuara katılımın daha yoğun olmasını bekliyoruz. 

Türk Edebiyatı Vakfı Temsilcisi Suphi Çanakçı: Geçen yıla göre bu yıl fuar biraz daha canlı. Ancak fuarın tanıtımı daha iyi yapılmış olsaydı daha iyi olacaktı diye düşünüyorum. 

Genç Seyyide Dergisi Yazarı Şahinde Yüksel: Dergimiz 6 yıldır çıkıyor ve kadrosu tamamen kadınlardan oluşuyor. Alanında uzman kişilerin yazıları yer alıyor. Seyyide Dergisinin eki olan Genç Seyyide gençlere daha faydalı olarak hazırlanmış bir ek. Seyyide Dergisi bir hanımın gerekli bütün bilgilere ulaşabileceği bir dergi. Fuara geçen yıl da katılmıştık ve ‘En Titiz Dergi’ ödülü almıştık. Fuarda dergimize okuyucularımızın ilgisi yoğun. Özellikle isminden dolayı hanımlar daha çok ilgi gösteriyor. 

DERGİ FUARI İNSANA YAZMA CESARETİ VERİYOR

Peki ziyaretçiler fuarla ilgili ne düşünüyor?

Büşra Uçmuş: Ben zaten dergi fuarını her yıl takip etmeye çalışıyorum. Bir edebiyat öğrencisi olarak dergi fuarı bizim için güzel bir fırsat. Fuara 100’ü aşkın dergi katılıyor bu dergileri bir arada görmek çok güzel. Çünkü bütün dergileri takip etme ve tanıma gibi bir fırsatınız olmuyor maalesef. Ama böyle bir ortamda muhataplarınızı bulmanız çok daha kolay oluyor.

Furkan Boztaş: Bu fuar sayesinde yazar özel sayılarına ulaşma şansına sahip oldum. Ahmet Hamdi Tanpınar ile ilgili birçok dergi aldım. Bu fuarın varlığını dün otobüs durağında öğrendim ve bugün buradayım. Dergi edebiyatının yaşaması gerektiğine inanıyorum. Çünkü kitaba direkt geçiş yalancı bir evrim gibi oluyor. Mesela Yedi Güzel Adam örneğinden bakacak olursak da onlar da önce bir dergi ile başlamışlar. Küçük küçük başlamak gerekiyor ama küçük başlamalardan ziyade artık direkt kitapla yazıma başlandığı için ve yayınevleri de hemen kitap basmadığı için bu durum yeni yazarların ortaya çıkmamasına neden oluyor. İnsanların yazar olarak cesaret kazanması ve dergi dünyasının canlanması açısından güzel bir faaliyet.

Kemal Aydın: İnsanlar yanı başındaki Marmaray’dan geçerken bile burada ne olduğunu bilmiyorlar; kalabalığı takip edip geliyorlar. Bu anlamda organizasyonun tanıtımının iyi yapılmadığını söyleyebilirim. Fuara ilgi çekmek için daha farklı şeyler yapılabilirdi. 

On5yirmi5