Bunların Hepsi Hikaye

Edebiyat
Don Kişot yel değirmenlerine karşı neden savaştı? Aydınlanma Felsefesi nasıl başladı? Ayn Rand, ‘İhtiyacımız olan felsefe’ dese de acaba gerçekten ihtiyacımız olan ne? Kırmızı, Mavi ve Bey...
EMOJİLE

Don Kişot yel değirmenlerine karşı neden savaştı? Aydınlanma Felsefesi nasıl başladı? Ayn Rand, ‘İhtiyacımız olan felsefe’ dese de acaba gerçekten ihtiyacımız olan ne? Kırmızı, Mavi ve Beyaz üçlemesinin yönetmeni kimdi? Şu İlyada denilen destan neydi? ‘Aşk üzerine kısa bir film’ var mıdır? En son ne zaman bir hikâye dinlemiştik? Nereden geldik nereye gidiyoruz?…

Bu soruların birini ya da birkaçını zaman zaman hepimiz kendimize sorarız. Ancak cevaplarını çoğu zaman tartışacağımız bir ortam bulamayız. Sonra da kendi kendimize, ‘hepsi hikâye’ der geçeriz.

Aklına takılan soruları ertelemek istemeyenler, bu sıralar bir araya gelip rahatça soru sorup cevap arayabilecekleri bir platformda buluşuyor. Bu platformun adı: Hepsi Hikâye. İstanbul Bebek’te açılan Hepsi Hikâye; felsefe, sinema, müzik, edebiyat gibi farklı disiplinlere, kavramlara, dönemlere, eserlere, deneyimlere ve hikâyelere dair sorular soran bir kültür-sanat platformu. Ev gibi rahat bir ortamda uzun dönemli, aylık veya tek seanslık atölye çalışmalarında, her konunun ustası ile buluşup interaktif paylaşım ve tartışmalar yapılıyor. Hepsi Hikâye’ye katılanlar, 360 dereceden insanı anlamaya çalışıyor. Kısacası; meraklı yolcuların durağı burası.

Şu sıralar "Görüntü ile Söz Arasında" başlıklı fotoğraf ve yazı atölyesi, edebiyattan kadın hikâyeleri, yazı yorum atölyesi ile tasavvuf ve felsefe atölyelerinin gerçekleştiği platformu Zeynep Atılgan Boneval kurmuş. Boneval, hayatı boyunca hep bir hikâye toplayıcısı, anlatıcısı ve irdeleyicisi olmuş. Bu süreçte son 7 senedir bir yandan edebiyat, sosyoloji, var oluşçu felsefe, psikoloji konularında birçok kitap okumuş ve film izlemiş. Farklı düşünürler, yönetmenler, yazarlar, sanatçılar, farklı görüşler ve hayat hikâyeleri kendisine yeni pencereler açmış. "Zamanın hızına karşı acele etmeden adım adım ilerlediğim ayrı bir dünyam oldu. Ve bu sene başında, bana yepyeni kapılar aralayan sosyal bilimleri günlük hayatın içinde insanlar ile buluşturmak üzere bir girişimde bulundum." diyen Boneval’e göre ‘Hepsi Hikâye’ bir anlamda biri diğerinin aynı olmayan hikâyelerin yeri.

Zeynep Atılgan Boneval’e böyle bir platform kurduran asıl neden ise iş ve ev dünyasının koşuşturması arasında sıkışıp kalan insanların rutin hayatın ezberini bozmaya ihtiyacı olduğunu düşünmesi. Hepsi Hikâye’de insanoğlunun içinde bulunduğu her farklı dönemde hem entelektüel, hem de estetik algılayışları, söylemleri, eserleri incelenmeye çalışılıyor.

İnsana 360 dereceden bakıyor

Hepsi Hikâye; felsefe, sinema, müzik, edebiyat gibi farklı ve geniş bir perspektif sunuyor katılımcılarına. Boneval, bunun nedenini şöyle özetliyor: "İnsanı anlamak için 360 dereceden bakmak gerekli. Ancak farklı gözlerden, bakış açılarından, yöntemlerden bakarsak insanı 360 derece sarabiliriz. Sinema, klasik müzik, sanat tarihi, felsefe, edebiyat, fotoğraf gibi farklı atölyeler işleyerek görsel, sözsel, düşünsel görüş, zevk ve derinlik kazanmayı arzuluyoruz." Bu platformun hedef kitlesi beyni ve ruhu acıkan, kültürel, sanatsal, entelektüel öğrenim ve paylaşım arzulayan herkes. İdeolojik bir kısıtlama da söz konusu değil. "Amacımız ideolojik veya politik bir görüşü desteklemek veya başkalarının görüşlerini savunma yeri olmak değil." diyor Boneval.

Hepsi Hikâye, iki anlam taşıyor Boneval için: İlki ‘biri diğerinin aynı olmayan hayatların hikâyeleri’ne kucak açması. Yani başkalıkları, orijinalliği, farklılığı kabul etmesi. İkinci olarak da ironik anlamda hayat ile dalga geçerek, karşılıklı bir tartışma ortamında bizi kendimize getirmesi. Bugüne kadar 10 atölye gerçekleştirilen platformda, halen yedi atölye devam ediyor, yakında üç yeni atölye daha açılacak. Fotoğraf sanatçısı ve eğitmen Merih Akoğul’un katıldığı "Görüntü ile Söz Arasında" başlıklı fotoğraf ve yazı atölyesinde fotoğraflar, kavramlar, tanımlar, anekdotlar, edebiyat eserleri ve müzikler üzerinden algının artırılması amaçlanıyor. Moderatörlüğünü Berna Yazıcıoğlu’nun yaptığı ‘Edebiyattan Kadın Hikâyeleri’ adlı atölye, katılımcıları Jane Austen, Charlotte Bronte, Fatma Aliye, Sylvia Plath gibi kadın yazarların izinde edebi bir yolculuğa çıkarıyor. Mekânda; yazı yorum atölyesi, tasavvuf atölyesi, klasik müzik atölyesi, sinema atölyesi, sanat tarihi atölyesi, yaratıcı sanat ve müzik terapisi gibi birçok atölye katılımcıları bekliyor. (0212 263 22 29)

Ali Pektaş-Zaman


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/on5y/public_html/wp-includes/functions.php on line 5464

Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/on5y/public_html/wp-content/plugins/really-simple-ssl/class-mixed-content-fixer.php on line 107