Bir Kültür Savunucusu: Nezihe Araz

Edebiyat
Gazeteci yazar Nezihe Araz’ın cenazesi dün toprağa verildi. Araz için Kenter Tiyatrosu’nda düzenlenen törene çok az sayıda kişinin katıldığı gözlemlendi. Nezihe Araz Kimdir? Selim İleri&rs...
EMOJİLE

Gazeteci yazar Nezihe Araz’ın cenazesi dün toprağa verildi. Araz için Kenter Tiyatrosu’nda düzenlenen törene çok az sayıda kişinin katıldığı gözlemlendi.

Nezihe Araz Kimdir?

Selim İleri’nin tabiriyle ‘Bir kültür koruyucusu, bir kültür savunucusu, bizi eski kültürümüze bağlayan son köprülerden biri’ olan  Araz, 1952’de Resimli Hayat Dergisinde gazeteciliğe başladı. Milliyet, Havadis, Yeni Sabah, Akşam, Tasvir, Yeni İstanbul, Yeni Gazete, Hürriyet ve Meydan gazetelerinde yazı ve röportajları yayımlandı. ‘Anadolu Evliyaları’nın yanı sıra ‘Anadolu’nun Kadın Erenleri’ni kaleme aldı. ‘Peygamberler Peygamberi Hazreti Muhammed’de Efendimiz’i (sas), ‘Dertli Dolap’ta Yunus Emre’yi, ‘Aşk Peygamberi’nde Mevlânâ’yı, ‘Mustafa Kemal’le 1.000 Gün’de Atatürk’ü, ‘Kırk Pencereli Konak’ta Yörükleri anlattı. ‘Bozkır Güzellemesi’, ‘Öyle Bir Nevcivan’, ‘Alacakaranlık’, ‘İmparatorun İki Oğlu’, ‘Afife Jale’, ‘Cahide’, ‘Ballar Balını Buldum’ gibi oyunları sahnelendi. Senaryolar, şiirler yazdı. Gençliğinde Dil Tarih Coğrafya Fakültesi’nde Behice Boran’ın asistanı iken sonraki yıllarda ‘Ken’an Rifai ve Yirminci Asrın Işığında Müslümanlık’ adlı esere Samiha Ayverdi, Safiye Erol ve Sofi Huri ile birlikte imza attı.

‘Bu kadın erenin farkında değiller’

Dün sabah Kenter Tiyatrosu’nda düzenlenen törene Nezihe Araz’ın kız kardeşi Vecihe Büyükaksoy ve yeğenlerinin yanı sıra İstanbul Kültür ve Turizm İl Müdürü Ahmet Emre Bilgili, Betül Mardin’in de aralarında bulunduğu az sayıda kişi katıldı. Kenan Işık, yaptığı konuşmada, Araz’ın hayatını yazdığı ilk kadın tiyatro oyuncusu Afife Jale’nin cenazesine sadece 5 kişinin katıldığıyla ilgili gazete kupürlerini saklaması için kendisine verdiğini anlatarak, "Bugün farklı bir şey görmüyoruz. Sanki Nezihe de öyle istemişti. Türkiye’de vasatlar ve sıradan olanlar hep ön plana çıkıyor. Ama bu büyük, bu değerli yazarımızın, bu Anadolu kadın ereninin farkında değil Türkiye." şeklinde konuştu. Hakkı Devrim de, "Türkiye’nin büyük şöhretlerinin kim olduğunu düşünün, Nezihe’nin büyük kalabalıklar toplayamamış olmasını anlarsınız. Ama Türkiye değişecektir yavaş yavaş." dedi.