Türkiye İstatistik Kurumu, (TÜİK) 2018 Uluslararası Standart Kitap Numarası (ISBN) istatistiklerini paylaştı. Ülkede geçen yıl 61 bin 265 kitap yayımlandı. En fazla artış akademik yayınlarda olurken, inanç türü yayınlarda ise azalma gerçekleşti.
TÜİK’in paylaştığı ISBN istatistiklerine göre, yayımlanan materyallerin sayısı geçen yıl, 2017 yılına göre yüzde 11,3 artarak 67 bin 135 oldu.
AKADEMİK ESERLER ARTTI
Rakamlara göre yurttaşlar, geçen yıl akademik ve eğitim türündeki eserlere yoğun ilgi gösterdi. Buna göre, akademik materyallerin sayısı 2018’de, önceki yıla göre yüzde 32 artarak 10 bin 751’e ulaştı. Yüzde 26 artış gösteren eğitim materyalleri ise 21 bin 628 oldu.
Her geçen gün bir yenisi açılan imam hatiplere, dindar nesil yetiştirme çabalarına rağmen, inanç materyallerinde azalma yaşandı. 2017 yılında 3 bin 658 inanç türünde materyaller yayımlanırken, geçen yıl bu rakam 3 bin 131’di.
‘KRİZİN ETKİSİ BÜYÜK’
Türkiye Yayıncılar Birliği Başkanı Kenan Kocatürk, BirGün’e TÜİK’in verilerini değerlendirdi. Akademik yayıncılığın 4 milyon kitap ürettiğine ve ülkede 4 milyon üniversite öğrencisi olduğuna dikkat çeken Kocatürk, “Öğrenci başına bir kitap bile düşmüyor” ifadelerini kullandı. Kocatürk, akademik yayıncılığın yasadışı fotokopicilik nedeniyle bitme noktasına geldiğini kaydetti.
Ülkedeki en büyük yayıncılık sektörünün eğitim yayıncılığı olduğunu aktaran Kocatürk, Milli Eğitim Bakanlığı’nın yardımcı kaynak ve sınav kitaplarını gayrimeşru ilan ettiğini vurguladı. Kocatürk, krizin bu rakamlarda büyük etkisi olduğunu dile getirerek konuşmasını şöyle sonlandırdı:
“Her yıl yüzde 5 civarında artan yayıncılık sektörü kriz nedeniyle sadece yüzde 0,71 artış gösterdi. Üretim, bu yıl mart ayının sonunda geçen yılın son 3 çeyreğine göre yüzde 16,41 düştü. Düşmeye devam edecek.”
***
BOĞAZİÇİ VERİLERİ DİKKAT ÇEKİCİ
Boğaziçi Üniversitesi Aptullah Kuran Kütüphanesi’nin 2018 yılı verilerine göre kütüphane kullanıcılarının en fazla okuduğu eser, yazar İhsan Oktay Anar’ın Puslu Kıtalar Atlası adlı romanı oldu. Boğaziçililer’in 2018 yılı boyunca Anar’ın ardından en fazla okudukları eserler ise, Ahmet Hamdi Tanpınar’ın ‘’Saatleri Ayarlama Enstitüsü’ ve ‘Huzur’ adlı romanlarıydı.
Sabahattin Ali, Oğuz Atay ve Yusuf Atılgan’ın iz bırakan önemli eserleri de Boğaziçi Üniversitesi’nde en çok ödünç alınan ilk 10 kitap arasında yer aldı.