Vakıf Fuarcılık tarafından yapılan açıklamaya göre, ramazan ayı süresince İstanbul Beyazıt Meydanı ve Ankara Kocatepe Camii avlusunda gerçekleştirilen fuar, Kadir Gecesi’nde ziyaretçilerini son kez ağırladı.
Türkiye Diyanet Vakfı tarafından organize edilen ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB ) Kültür AŞ tarafından desteklenen fuarda, bu yıl imza etkinliklerinin yanı sıra, Edebiyat Sanat ve Kültür Araştırmaları Derneği’nin (ESKADER) katkılarıyla gerçekleştirilen Beyazıt Ramazan Sohbetleri de yapıldı.
İstanbul Beyazıt Meydanı’nda 170 stantta 180’in üzerinde yayınevi, Ankara Kocatepe Camii avlusunda ise 51 stantta 70’den fazla yayınevi yer aldı.
İstanbul sakinleri başta olmak üzere dünyanın ve Türkiye’nin dört bir tarafından gelerek Tarihi Yarımada’yı ziyaret eden yabancı ve yerli turistlerin ilgisini çeken organizasyonda indirimlerden faydalanmak isteyen okurlar, sevdikleri yazarlarla buluşup sohbet etme fırsatı buldu.
Türkiye Kitap ve Kültür Fuarı Genel Koordinatörü Osman Sarıköse, konuya ilişkin değerlendirmesinde, şunları kaydetti:
“Geçen yıla oranla daha fazla yazarın imza etkinliğine ev sahipliği yapan fuar organizasyonumuzda imza etkinlikleri açısından özellikle cuma, cumartesi ve pazar günleri adeta bir yazar akınına şahit olduk. Hatta fuar çadırının yanında bulunan açık alana kurulmuş stantlardan bazıları önünde uzun kuyruklar oluşturan yaklaşık üç bin kişilik ilgiden ve ziyaretçilere böylesi güzel bir kitap ve kültür atmosferi oluşturduğumuz için mutluyuz. Beyazıt Devlet Kütüphanesi’nde düzenlediğimiz Beyazıt Ramazan Sohbetleri’nde konularında uzman tanınmış yazarlardan oluşan bir konuşmacı topluluğu ile ramazana özel sohbetlerle adeta bir kültür şöleni yaşattık. Meydanın kütüphane tarafında yer alan sahnede her gün çocuklara yönelik eğlenceler ve dini konserler sunuldu.”
ESKADER Başkanı Şerif Aydemir ise derneğin sohbet organizasyonu konusundaki birikiminin Beyazıt Ramazan Sohbetleri’ne de yansıdığını belirterek, bu sohbetlerin, Beyazıt’ın tarihi duruşu ve atmosferi ile son derece örtüşen bir seyir izlediğini ifade etti.
Daha önceki yıllarda olduğu gibi bu yıl da 26 konuşmacının Beyazıt’ın kürsüsünden fuar ziyaretçilerine seslendiğini anlatan Aydemir, şöyle devam etti:
“İlim, fikir, sanat ve edebiyat alanındaki çalışmaları ile tanınan bu yazarlarımızın ortak yönü ise dini ve milli değerlerimizi sahiplenen, birleştirici ve bütünleştirici özellikleri ile tanınan ve bilinen aydınlarımızdan olmalarıdır. Fuar boyunca konuşmacılarımızın sohbetlerinde dile getirdikleri arasından en çok öne çıkanlar, ramazanda ulaşmayı umduğumuz hasletler ve onlara nasıl varmamız gerektiği, başta Kur’an olmak üzere kitabın hayatımızdaki önemi, eski ramazanlar ve bugün İslam aleminde yaşanan zulüm ve vahşet hakkındaki durum değerlendirmeleri ve birlik çağrıları oldu.”