Gençlere ‘Kariyer Rehberi’ Şart!

Kişisel Gelişim
Gençler bu ekonomik krizde işsiz kalma korkusundan yüksek lisans, dil kursu ve çeşitli sertifika programlarına rağbet ediyor. Keza Türkiye’de işsiz kalma korkusu yurtdışı eğitim programlarına da...
EMOJİLE

Gençler bu ekonomik krizde işsiz kalma korkusundan yüksek lisans, dil kursu ve çeşitli sertifika programlarına rağbet ediyor. Keza Türkiye’de işsiz kalma korkusu yurtdışı eğitim programlarına da başvuruyu arttırdığı gözlemlenmekte.

2009 dönemi yeni mezunların ortalama iş ilanına başvuru sayısı 1.9. kariyerGENÇ Genel Müdürü Nurettin Özdoğan’a göre bu rakam oldukça çarpıcı. Özdoğan, ekonomik kriz, işsizlik, işten çıkartılma gibi haberlerin etkisiyle iş arayan genç kitlenin umudunun azaldığını söylüyor:

“CV’sini doldurmuş, kendisine uygun birçok ilan olmasına rağmen yeni mezunlar başvuruda bulunmuyor. Ekonomik kriz 2009 mezunlarının büyük bir kısmını kariyer hedeflerinde
değişikliğe götürdü. Her 10 yeni mezundan 4’ü aldıkları eğitim dışında pozisyonlara iş başvurusu yaptı.”

Üniversite 3. ve 4. sınıflarda durum nasıl?

Üniversite 3. ve 4. sınıf öğrencilerine CV konusunda yöneltilen soruda gençlerin yumurta kapıya dayandığında CV hazırladığını çarpıcı bir şekilde gösteriyor. Her 10 gençten 7’sinin hazır bir CV’si yok. Gençler CV hazırlamak için bir nedenleri olmadığını belirterek, iş aramaya başladıklarında hazırlayacaklarını söylüyor.

Öğrenciler pek seslendirmese de kariyerGENÇ İş Geliştirme Müdürü Samet Ensar Sarı üniversitelerin iş hayatına hazırlama noktasında daha etkili olması gerektiğini söylüyor ve şu verileri açıklıyor: “Araştırmamıza göre her 10 gençten 4’ü CV hazırlaması noktasında bir fikre sahip değil. Buna ek olarak her 10 gençten 6’sı şimdiye kadar hiç iş ya da staj aramadığını belirtiyor. Bu rakamlar gençlerin iş dünyasına hazırlıkta çok bilinçli hareket etmediklerini gösteriyor.”

Gençler iş hayatına hazırlıksız yakalanıyor!

Üniversiteli ve yeni mezunlara yönelik bir işe alım platformu olan kariyerGENÇ’in veritabanındaki veriler üniversiteli ve yeni mezunların geleceği hakkında önemli ipuçları vermekte. Yeni mezunların CV doluluk oranları incelendiğinde yapmış olduğu projeler ve çalışmalar kısmındaki ortalama etkinlik sayısı 1.5 iken üniversite 3. ve 4. sınıf öğrencilerinde bu rakam 1.8’e çıkmakta. Bu da gösteriyor ki üniversite öğrencileri gözünde sosyal aktiviteler ve projelerin iş hayatı için önemi her geçen yıl artmakta.

Her 10 yeni mezundan 4’ü tam anlamıyla bir staj yapmamış. İş hayatını hiç görmemiş bir üniversite mezunu ordusu şirketleri düşündürüyor. Bu noktada üniversitelerin kariyer merkezleri öğrencilerini iş hayatına hazırlamaları için çeşitli programlar hazırlıyor.