CV Hazırlamanın Püf Noktaları

Kişisel Gelişim
İş aramak, hele de bu ortamda oldukça sancılı bir süreç halini aldı. Malum, şu sıralar umutsuzca adı sanı bilinmeyen yüzlerce şirkete gönderilen binlerce özgeçmiş arasından fark edilmek her zamankinde...
EMOJİLE

İş aramak, hele de bu ortamda oldukça sancılı bir süreç halini aldı. Malum, şu sıralar umutsuzca adı sanı bilinmeyen yüzlerce şirkete gönderilen binlerce özgeçmiş arasından fark edilmek her zamankinden daha da zor. Halbuki özgeçmişinizde açacağınız küçücük bir bölümle çok büyük bir fark yaratabilirsiniz. Ancak o küçük bölüme yazacağınız iki cümle için öncesinde bir miktar çalışma yapmanız gerekiyor. Zaten yöntemin yaratıcısı Nick Corcodilos da icadına “çalışan CV” diyor.

1979’tan beri Amerika’nın en rekabetçi pazarlarından Silikon Vadisi’nde beyin avcılığı yapan Corcodilos’un çalışan CV’siyle henüz görüşmeye gitmeden olası patronunuza onun için yapabileceklerinizi göstermeniz mümkün. Özgeçmişlerde görmeye alıştığımız ve artık klasikleşmiş “kariyer hedefleri” bölümüne iyi bir alternatif olan bu yöntemi terfi ya da departman değişikliği isteyenler de kullanabilir. Peki, çalışan CV nedir ve nasıl hazırlanır? Yaratıcısının ağzından aktaralım…

Ücretsiz ürün örneği vermek gibi

Klasik bir pazarlama kuralı vardır ya… “Müşterinin sizin ürünlerinizden almasını beklemeden önce ürününüzden ücretsiz bir örneği siz ona verin” diyen. Böylelikle olası müşterileri yakalamış olursunuz. Artık müşterinin de daha fazlasını istemek için bir nedeni vardır. Böylelikle aynı zamanda ürününüzün ne kadar iyi olduğunun kanıtlanması gibi kritik bir hedefi de gerçekleştirmiş olursunuz.   
Corcodilos’a göre aynı şeyi özgeçmişinizde de yapabilirsiniz. Yani olası işvereninize onun için yapabileceklerinizle ilgili bedava bir örnek vermek. Bu, işverenin dikkatini çekecektir ve sizi amacı sadece işi kapmaya çalışmak değil, işveren için o işi yapmak olan bir iş avcısı statüsüne sokacaktır. 

Şirketi ve sektörü araştırın

Peki, işverene sunduklarınızla ilgili bir örneği özgeçmişinize nasıl koyacaksınız?
Öncelikle yaptığınız işi ve becerilerinizi sektörünüzdeki şirketler için değerli yapanın ne olduğunu anlamalısınız. Sadece yeteneklerinizi düşünmeyin. Yeteneklerinizi şu ana kadar işverenleri başarılı ve karlı hale getirmek için nasıl kullandığınızı düşünün. Fakat bunu özgeçmişinize yazmayın. Çünkü bunların bir önceki patronunuza yaramış olması olası patronunuza da faydalı olacağı anlamına gelmiyor. Bu bilgiyi olası işvereninize “Sizin için yapabileceklerim bunlardır” demek için paketlemeniz gerekecek.

Bu bilgiyi aktarmadan önce işverenin ihtiyaçlarının neler olduğunu anlamanız gerekiyor. Bu da şirketinin karşı karşıya olduğu problem ve zorlukları bilmeniz gerektiği anlamına geliyor. Dolayısıyla bir miktar araştırma yapmanız gerekiyor. Corcodilos “Bunu yapın” diyor ve ekliyor: “Çünkü değer yaratmanın daha kestirme bir yolu yok!”

Neye ihtiyaç varsa onu sunun

Aynı sektördeki şirketlerin birçoğu aynı genel sorunlarla karşı karşıya kalır. Sektörel dergileri karıştırarak bu sorunların neler olduğunu öğrenebilirsiniz. Diğer yandan sektördeki birkaç kilit isimle konuşarak daha “insider” bilgi almak mümkün. Bu isimleri örneğin yazdıkları bir makaleyi ya da onlar hakkında yazılmış makaleleri okuyarak saptayabilirsiniz. Bu insanları bulun ve arayın. Ya da girmeyi hedeflediğiniz şirketin çalışanlarını arayın. Şirketin üye olduğu mesleki kuruluşları aramak da oldukça bilgilendirici olabilir.

Kazıyın. Örneğin şirketin müşterileri ve rakipleri ile konuşun. Öğrenecekleriniz karşısında hayrete düşeceksiniz. Bu bilgiyi olası işvereninizin karşı karşıya olduğu sorunları çözmek için donanımlarınızı nasıl kullanacağınızı tespit etmek için kullanın. 

Daha sonra geçmiş başarılarınıza bir göz atın. Hangi donanımlarınızı kullandınız? Üzerlerine düşünmek için bunların bir listesini oluşturun. Hangileri şirketinizin daha başarılı ve karlı olmasını sağladı? Yarattığınız farklılığın öyle çok büyük miktarlarda olması da gerekmiyor. Ancak mutlaka ve mutlaka şirketin kar hanesine katkısı olacak bir farklılık olması gerekiyor. Bu değerlendirmenin ardından kendinize “Donanımlarımı çalışmak istediğim şirketin karşı karşıya olduğu zorlukları çözmek için nasıl kullanabilirim” diye sorun.

Değer önerin

Özgeçmişinizde “önerilen fayda” (value offered) başlıklı bir alan açın. Corcodilos bu bölüm için en uygun yerin özgeçmişinizin üst tarafında isminizin olduğu bölümün altı olduğunu söylüyor. İki cümlede, mümkünse özgeçmişte üç – dört satırı geçmeyecek şekilde, önerdiğiniz değeri belirtin. Net olun. Başvurduğunuz her şirket için bu bölümü değiştirmeniz gerekecek. Ama emin olun ki buna değer.
Mücevher değerinde bilgiler

Bu tür bir cümle kurabilmek için çalışmak istediğiniz şirketle ilgili birçok bilgi edinmeniz ve yapacağınız katkıyı iyi tanımlamanız gerekiyor. Eğer bir terfi ya da departman değişikliği istiyorsanız bunu mevcut işvereninize de yapabilirsiniz.

Tercih size kalmış. Vaktinizi bu önemli ve gerekli araştırmayı yapıp iş başvurusunda bulunduğunuz şirkete tam olarak nasıl bir katkıda bulunacağınıza karar vererek de geçirebilirsiniz, tam olarak ne yaptığını bilmediğiniz yüzlerce şirkete özgeçmiş gönderip size geri dönmelerini bekleyerek de… Özgeçmişinize yaratacağınız değerden bir örnek koyun. Bu, işe alım kararını veren yönetici için mücevher değerinde bir bilgidir.

ÇALIŞAN CV HAZIRLARKEN

Bu ifadeleri asla kullanmayın

• “Kendini geliştirmek için fırsat bekleyen çok çalışkan ve yetenekli operasyon müdürü.” (Kim istemez ki! Fakat benim şirketimin hedeflerini nasıl geliştireceksin?)

• “Güçlü satış ve pazarlama deneyimi ve kusursuz iletişim yeteneği ile kar hanenize katkı.” (Fakat şirketim için tam olarak ne yapacaksın?)

• “Herhangi bir şirket için çok büyük değer yaratırım çünkü başkalarıyla ortaklaşa çalışmalarda çok iyiyimdir.” (Çok genel, işverenin herhangi bir sorun ya da hedefine vurgu yapmıyor. İyi kişisel özelliklere sahip olduğunu belirtmek özgeçmişlerde en çok yer alan ifadelerdendir.)

Örnek alabileceğiniz ifade biçimleri: 

• “Nakliye tedarikçilerinizle daha iyi anlaşmalar yaparak ve nakliye departmanınızı düzenleyerek operasyon maliyetlerinizi düşüreceğim.”

• “Satış ekibinize danışmanlık seviyesinde satış teknikleri öğreterek ve hedef pazarınızdaki fikir önderleri ile ilişkiler geliştirerek gelirlerinizi ve karlılığınızı artıracağım.”

• “Zamanında ve düşük maliyetli programlama projeleri getirerek karlılığınızı artıracağım. Bunu tasarım ekibinizin son kullanıcıyla daha yakın çalışmasını sağlayacak özel teknikleri kullanarak yapacağım.”

Çalışan özgeçmiş neleri kapsar?

• Çalışmak istediğinizi şirketin yaptığı işle ilgili net bir tasvir.
• İşverenin karşı karşıya olduğu sorun ve zorlukları anladığınıza dair ispat.
• İşveren için yapılması gereken işi nasıl yapacağınıza dair bir plan.
• Kar hanesine nasıl ve ne kadar katkıda bulunacağınıza dair bir tahmin
 

(www.isteinsan.com.tr)


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/on5y/public_html/wp-includes/functions.php on line 5464

Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/on5y/public_html/wp-content/plugins/really-simple-ssl/class-mixed-content-fixer.php on line 107