Coca Cola’ya Nasıl Girilir?

Kişisel Gelişim
Coca Cola, hangi bölümde eğitim görürse görsün bütün öğrencilerin kariyer hedefinde yer alan şirketlerden biri… Özellikle son yıllarda Türk yöneticilerin gösterdiği performans, şirketi daha da ...
EMOJİLE

Coca Cola, hangi bölümde eğitim görürse görsün bütün öğrencilerin kariyer hedefinde yer alan şirketlerden biri… Özellikle son yıllarda Türk yöneticilerin gösterdiği performans, şirketi daha da cazip kılıyor. Örneklere bakınca önünüzdeki 10 yılla ilgili bir projeksiyon tasarlamanız çok da zor görünmüyor. Bir de girebilsek… Coca Cola Türkiye Bölge Başkanı Hüseyin Akın İşte Genç’e üniversite öğrencileri ve yeni mezunlara yönelik istihdam politikalarını anlattı.

Nasıl ki her üniversite ya da her bölümde okuyan genç bu şirkette çalışmak istiyorsa, Coca Cola da stajyer ya da yeni mezunları kabul ederken bölüm ya da üniversite ayırımı yapmıyor. Akın bu durumu şöyle açıklıyor: “Çünkü biz ülkenin her yerindeyiz. Satış çok geniş yelpazede ele alınacak bir disiplin, bu nedenle çok sayıda bölüm mezunu bizim ilgi alanımıza giriyor.”

Coca Cola da üniversitelilerle buluşmak için “kariyer günleri” tarzı bir yöntem izliyor. Sadece Coca Cola’nın olduğu sunumlar, seminerler düzenleniyor. Öğrencilere mülakat teknikleri anlatılıyor. Daha çok kariyer tüyoları veriliyor bu toplantılarda.

Proje çalışmaları yapılıyor

Hüseyin Akın, üniversitelerin üç ve dördüncü sınıf öğrencileriyle iş hayatına yönelik projeler yaptıklarını ve bu arada öğrencileri yakından tanıdıklarını belirtiyor. Projeler genellikle ürün geliştirme, verimlilik, dağıtım ağı geliştirme gibi konularda oluyor. Örneğin en son yapılanlardan biri “demiryoluyla dağıtım olur mu?” başlığını taşıyordu.

İş garantili stajlar

Coca Cola’ya stajyer olarak girebilmek için işe alım sürecinin benzeri bir yol izliyorsunuz. Akın, stajyerlerin belli bir yöntem ve mülakatla seçildiğini ve stajların da beş aya kadar sürdüğünü belirtiyor. “Staj süresi sonunda da genellikle iş teklifi alıyorlar” diyor.

Özellikle finans ve pazarlama bölümlerine bu yolla eleman alımı yapıyor şirket. Coca Cola’da 2008 yılında 400 kişi staj yapmış. Bu yıl ise şu ana kadar 250’yi bulmuş stajyer sayısı.

Hüseyin Akın genellikle yeni mezun ve iki yıla kadar deneyimi olan gençleri eş almayı tercih ettiklerini belirtiyor. Alım sırasında adayın sosyal sorumluluk projelerine katılımına özellikle dikkat ediliyor. Mutlaka yabancı dil bilmesi ve staj deneyimi kazanmış olması isteniyor. Adaylara kişilik testi yapılıyor.

“Önce deneyim kazanın”

Hüseyin Akın’a göre, öğrencilerin mezun olduktan sonra yüksek lisans ya da mastır yapmaları şart değil. Bunun yerine bir an önce iş hayatına atılmayı ve deneyim kazanmayı kariyer açısından daha doğru buluyor.

Mastır, MBA gibi eğitimler çalışırken de yapılabiliyor. Coca Cola’nın performansı yüksek çalışanlarını bu yolda desteklediğini belirten Akın şunları söylüyor: “Bu arkadaşımızın eğitimine maddi olarak da destek veriyoruz. Ancak hem şirketteki performansı yüksek olmalı hem de dersleri. Destek kapsamında çalışanın mastıra ayırdığı zaman da var. Çünkü burada sabah dokuz akşam altı gibi bir mesai doldurma zorunluluğu yok.”