Anadolu’ya da Beyin Göçü Var

Kişisel Gelişim
Uluslararası Liderlik Programları ile adını duyuran YGA (Young Guru Academy) Vakfı’nın 21 Kasım’da düzenlediği Liderlik Konferansı’na başvuran üniversite öğrencileri Türkiye’ni...
EMOJİLE

Uluslararası Liderlik Programları ile adını duyuran YGA (Young Guru Academy) Vakfı’nın 21 Kasım’da düzenlediği Liderlik Konferansı’na başvuran üniversite öğrencileri Türkiye’nin en kapsamlı liderlik araştırmasının yapıldığı ankete katıldı. 93 üniversiteden 11 bin üniversite öğrencisi ile yapılan araştırma, “Daha iyi bir Türkiye” hayali kuran genç lider adaylarının, liderlik ve sosyal sorumluluk projeleri hakkındaki görüşleriyle ilgili çarpıcı sonuçlar verdi.

“En son hayal kuran Türk 10 Kasım 1938’de öldü” mü?

İngiliz bir yazarın, “En son hayal kuran Türk 10 Kasım 1938’de öldü” sözüyle iddia ettiği “Türkler hayal kuramaz” paradigması, YGA’lı genç lider adaylarının “Gerçekleştirmek istediğiniz en büyük hayaliniz nedir?” sorusuna verdikleri cevaplarla yıkıldı. İşte o cevaplar:

• 11 bin lider adayı için yüzde 24 oranıyla “kariyer” ile ilgili hayaller ilk sırada yer alıyor.

• Yüzde 17 oranıyla “Türkiye” ve yüzde 16 oranıyla “sosyal sorumluluk” ile ilgili hayaller anketin en ilgi çekici sonucunu yansıttı. Gençlerin daha iyi bir Türkiye hayali ve bu yolda hayata geçirmek istedikleri sosyal sorumluluk projeleri geleceğin sosyal sorumlu lider profilini yansıtan sonuçlar oldu.

• 11.000 genç lider adayının yüzde 89’u, YGA’nın hayata geçirdiği ve Türkiye’de bir ilk olan “Anadolu’ya Beyin Göçü” projesinde gönüllü olarak yer almak istediklerini belirtti. Üniversitelerin çok çeşitli bölümlerinden mezun olduktan sonra, kendilerine gelen iş tekliflerini geri çevirerek Türkiye’nin dört bir yanında gönüllü öğretmenlik yapmak isteyen gençler, Anadolu’ya tersine beyin göçü sağlayacak ve yeni nesillerin gelişimine katkıda bulunacaklar. Şu ana kadar proje kapsamında Adana, Denizli ve Çanakkale ve Rize’de gönüllü öğretmenlik yapan sosyal sorumlu YGA liderlerine ilerleyen yıllarda yüzlercesi katılacak.

• Anket sonuçlarına göre geleceğin liderinde olması gereken en önemli üç özelliği “cesaret, yaratıcılık ve kararlılık” olarak sıralayan 11.000 genç, “sosyal sorumluluk” kavramını gelecekte bir liderde olması gereken önemli özelliklerden biri olarak gördüklerini belirttiler. Ankete katılan üniversiteli gençlerin yüzde 71.5’i ise “Liderlik tanıma en uygun insan Atatürk’tür.” cevabıyla kendi örnek liderlerini tanımlamış oldular.

• Yüzde 22’lik bir oranla Türkiye’nin gündemindeki en önemli meselesinin işsizlik olduğunu düşünen üniversiteli lider adayı gençler, siyasetin ve terörün de en az işsizlik kadar önemli meseleler olduklarını ifade ettiler.

• Yüzde 15’lik bir oranla ekonomik krizin Türkiye’nin gündemindeki bir diğer önemli mesele olduğunu belirten gençler, “2010’da Türkiye ekonomisinin nasıl olacağını düşünüyorsunuz?” sorusuna ise yüzde 37’lik bir oranla “şimdiki ile aynı”, yüzde 34 ile “şimdikinden daha iyi” ve yüzde 29 ile “şimdikinden daha kötü” cevaplarını verdiler.

• Anketin ilginç sonuçlarından biri de gençlerin sosyal gönüllü kimliklerini öğrenmek amaçlayan “Gelir sahibi olduğunuzda gelirinizin yüzde kaçını bağış olarak vermeyi planlıyorsunuz?” sorusuydu. Lider adaylarının yüzde 32’si gelirlerinin yüzde 6-10’u oranında, yüzde 30’u da gelirlerinin yüzde 3-6’sı oranında bağış yapmayı planladıklarını belirtti. Gençlerin yüzde 7’sinin, gelirlerinin yüzde 15 ve daha fazlasını bağış olarak vermeyi planladıklarını gösteren yanıtlar, gençler arasında sosyal sorumluluk bilincinin yaygınlaşmaya başladığının en önemli göstergelerinden biri oldu.

Zirvede “sosyal sorumlu liderlik” konuşuldu

21 Kasım’da Lütfi Kırdar’da gerçekleştirilen YGA Liderlik Konferansı, YGA Vakfı Eş Başkanları Enis Güray ve Gökhan Meriçliler, YGA Vakfı Kurucusu Sinan Yaman, Unilever CEO’su İzzet Karaca, Microsoft Acting CEO’su Mustafa Çağan, Özyeğin Üniversitesi Rektörü Erhan Erkut ve TURSAB Başkanı Başaran Ulusoy’un liderlik tecrübelerini gençlerle paylaştığı bir platform oluşturdu. Bir Sivil Toplum Örgütü’ne 17.000 gibi bir sayıda başvuru gelmesinin hem Türkiye’de hem de Dünya’da bir ilk olduğunu vurgulayan YGA Vakfı Kurucusu Sinan Yaman, gençlerin sosyal sorumlu liderlik tanımının önemini kavramış durumda olduğunu ve 21. yüzyılın liderlerinin, vicdani zekâsı yüksek gençler arasından çıkacağını belirtti.

400 Lider Adayı ile birebir mülakatlar başladı

Liderlik Zirvesi sonrası YGA sitesindeki başvuru formunu dolduran ve mülakatlara katılmaya hak kazanan 400 Lider adayı ile Ankara, İstanbul, İzmir ve Adana’da mülakatlar başladı. Mülakatlar sonucu seçilecek 100 lider adayı, YGA’nın sosyal sorumluluk projelerinde görev almaya başlayarak “Daha iyi bir Türkiye” hayallerini gerçekleştirmeye başlayacak. 2 yıl süreyle haftada en az 10 saat sosyal sorumluluk projelerinde görev alacak 100 lider adayından 20 tanesi, YGA Uluslararası Liderlik Okuluna ve YGA Amerika Liderlik Kampına katılmaya hak kazanacak.