Kuran kursları yine Diyanet’in denetiminde

Dinsel Tartışmalar
Volkan YANARDAĞ’ın haberi Milli Eğitim Bakanlığı, Hayrat Vakfı’yla imzaladığı ve süreç içinde 900 özel Kuran kursu açılmasını öngören protokolde değişikliğe gitti. Kuran ve tecvitli okuma ...
EMOJİLE

Volkan YANARDAĞ’ın haberi

Milli Eğitim Bakanlığı, Hayrat Vakfı’yla imzaladığı ve süreç içinde 900 özel Kuran kursu açılmasını öngören protokolde değişikliğe gitti. Kuran ve tecvitli okuma kursları protokol kapsamı dışında bırakıldı. Protokol değişikliği ile vakfın yetkisinin Osmanlıca -Türkçe kursuyla sınırlanmasına, mevzuat engelinin sebep olduğu belirtiliyor. Yürürlükteki mevzuata göre Kuran kursu düzenleme yetkisi sadece Diyanet İşleri Başkanlığı’na ait.

SESSİZ SEDASIZ REVİZE EDİLDİ

Eğitim sistemini 12 yıla çıkaran ve okullara seçmeli Kuran dersi getiren düzenlemenin ardından MEB Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü ile Hayrat Vakfı arasında 3 Nisan’da imzalanan protokolde vakfın 900 Kuran kursu açması karara bağlanmıştı.

Ancak bu protokolde  3 ay sonra sessiz sedasız bir değişikliğe gidildi ve 4 Temmuz’da bir revize yapılarak, protokolden Kur’an-ı Kerim Okuma ve Tecvitli Okuma kursları çıkartıldı. Bu protokol değişikliği, Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü tarafından il milli eğitim müdürlüklerine bildirilirken, protokol kapsamında sadece Osmanlı Türkçesi kursları açılabileceği duyuruldu.

KURSLAR YİNE DİYANET’E KALDI

Bu protokol değişikliğiyle Kuran kursu açma yetkisi, Diyanet İşleri Başkanlığı’nda kalacak.

5 BİN KİŞİYE KURS VERDİ

KURSİYERLERDEN ücret almamayı planlayan Hayrat Vakfı, ilk aşamada 300 olan merkez sayısını 900’e çıkartmayı ve Kuran kurslarını Halk Eğitim merkezlerinde de vermeyi planlıyordu. Kurslara ilköğretim birinci kademeyi bitiren herkes başvurabilecekti. Hayrat Vakfı, 1974’te Bediüzzaman Said Nursi’nin talebelerinden Ahmet Hüsrev Altınbaşak tarafından kuruldu. 1997’de 54. Hükümet döneminde Kültür Bakanlığı’yla işbirliği çerçevesinde 52 il merkezinde benzer kursları açan vakıf, yaklaşık 5 bin kursiyer yetiştirmişti.

Akşam