İslamofobi İle Mücadele Yolları Çalıştayı

Dinsel Tartışmalar
Eski Başbakan Yardımcısı ve AK Parti Ankara Milletvekili Emrullah İşler, “İslamofobi, İslama ve Müslümanlara karşı duyulan temels...
EMOJİLE

Eski Başbakan Yardımcısı ve AK Parti Ankara Milletvekili Emrullah İşler, “İslamofobi, İslama ve Müslümanlara karşı duyulan temelsiz korku ve hoşgörüsüzlüğün yol açtığı ayrımcı ve dışlayıcı uygulamaları kapsayan bir bakış açısı ve dünya görüşünü ifade etmektedir” dedi.

Stratejik Düşünce Enstitüsü’nün düzenlediği ve Başbakanlık Kamu Diplomasisi Koordinatörlüğü tarafından desteklenen “İslamofobi İle Mücadele Yolları Çalıştayı”, ATO Congresium’da başladı.

İki gün sürecek çalıştayın açılışında konuşan Emrullah İşler, terör ve şiddetin İslam ile ilişkilendirilerek toplum mühendisiliği yapıldığını belirterek,  İslamofobiyi kendisinden başka kimseye yaşam hakkı tanımayan, vahşet ve karanlık ile büyüyen kan alıcı bir felsefe olarak nitelendirdi.

İşler,  “İslamofobi, İslama ve Müslümanlara karşı duyulan temelsiz korku ve hoşgörüsüzlüğün yol açtığı ayrımcı ve dışlayıcı uygulamaları kapsayan bir bakış açısı ve dünya görüşünü ifade etmektedir. İki vahşi dünya savaşını doğuran ruhi çöküşün enkazı arasında debelenen zihniyetin, yeni bir felsefe inşası olarak görüyorum İslamofobiyi” diye konuştu. 

Batıdaki ana akım siyasetin de İslamofobiden etkilendiğini, 11 Eylül ya da Charlie Hebdo Dergisine yapılan baskın olayında da bu tür söylemlerin etkisinin görüldüğünü anlatan İşler, İslamofobi nedeniyle Müslümanların dışlanmaya başladığını ve temel haklardan yoksun bırakılmasına ve aşağılanmasına neden olduğunu iddia etti. 

SDÜ Başkanı Prof. Birol Akgün ise 11 Eylül’den sonra batıda İslam dünyasına yönelik negatif algı oluşmaya başladığını ve yurt dışındaki Müslüman azınlığın, bir çok ayrımcılıkla karşı karşıya kaldığını bildirdi.

İslamofobiyi sadece batı medyasının yanlış yansıtması değil, İslam dünyasındaki DAEŞ gibi gelişmelerin de etkilendiğini ve uluslararası alandaki negatif algıyı besler duruma geldiğini belirten Akgün, “ Söz konusu grupların medyaya malzeme üreterek İslamın binlerce yıllık herkesi kucaklayan hoşgörüsünü temsil eden medeniyet algısına negatif örnek teşkil ediyor” dedi.

297 camiye saldırı

Başbakanlık Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanı Kudret Bülbül de İslamofobinin dünyada giderek arttığını ifade ederek, Avrupa’da camilere yapılan saldırıların üzüntü yarattığını, önlem alınmazsa daha büyük sorunları beraberinde getirebileceği uyarısında bulundu.

Türk kamuoyunda cami saldırılarına tepki gösterilmemesi ve gündeme gelmemesinin anlaşılır bir şey olmadığını eleştiren Bülbül, farkındalık oluşturulması için gerekli önlemlerin alınmasını isteyerek, “Son 13 yılda, 2001 ile 2014 arasında Almanya’da 297 camiye saldırı yapıldı. Bu saldırıların bazıları içeride insanlar ibadet yaparken oldu” diye konuştu. 

Camilere saldırıların inanç hürriyetine yapıldığını kaydeden Bülbül, hazırlanan “Ayrımcılık ile Mücadele“, “Herkes İçin Adalet” ve Aktif Yurttaşlık, Eşit Katılım” programlarına başvuru beklediklerini sözlerine ekledi.