Hollanda’da hayvanların Yahudi ve Müslüman geleneklerine göre öldürülmesini yasaklama girişimi, Varşova’da bir araya gelen Avrupalı Yahudi din adamlarının toplantısında baş gündem maddesini oluşturuyor.
Muhabirler, İkinci Dünya Savaşı’ndan bu yana Polonya’nın ilk kez bu kadar çok sayıda hahamı ağırladığına dikkat çekiyor. 1940’lara değin dünyanın ikinci en büyük Yahudi nüfusuna sahip olan Polonya’da soykırımdan sonra neredeyse hiç Yahudi kalmamıştı.
Hollanda parlamentosunun alt kanadından Haziran ayında onay alan tasarı, hayvanların çektikleri acıyı en aza indirmek için kesilmeden önce elektrik şokuyla bayıltılmalarını öngörüyor.
Ancak Yahudiliğin dini vecibelerine göre, kesim sırasında hayvanın bilincinin yerinde olması gerekiyor.
Helal et kesimi için benzer geleneklere sahip olan Müslümanlar ve Yahudiler, yasalaşması için Hollanda parlamentosunun üst kanadından da onay alması gereken tasarının dini özgürlükleri kısıtladığını savunuyor.
‘Asıl hedef Müslümanlar’
Parlamentonun üst kanadında Aralık ayında oylanması beklenen tasarıya muhalif çevreler, hayvan hakları kisvesi altında bu girişimin asıl amacının Hollanda’da yaşayan 1,2 milyon Müslümana karşı düşmanca bir tavır sergilemek olduğunu iddia ediyor.
Hollanda’da yaşayan yaklaşık 50 bin Yahudi, görece çok daha az bir nüfusu temsil ediyor.
Polonya’nın Hahambaşı Michael Schudrich, dini geleneklere göre tatbik edilen kesimin hayvana ıstırap çektirdiği görüşünün yanlış olduğunu söyleyerek, ”Avrupa’da bu tip bir yasak en son Nazi döneminde uygulanmıştı. Kimse şu an Hollanda’nın bir Nazi rejimi olduğunu söylemiyor. Ama hafızamızda kötü anıları canlandırdığına şüphe yok.” diye konuştu.
Hahambaşı, yasak girişiminin kaynağındaki asıl nedenlerin Hollanda’da ”azınlık gruplarıyla yaşanan sosyal problemlerle alakalı” olduğunu kaydetti.
Hollandalı hayvan hakları savunucuları ise, tasarının dini azınlıkları hedeflediği suçlamasını reddediyor.
Hayvan Hakları Partisi Genel Başkanı Marianne Thieme, bilim camiasının bayıltılmadan öldürülen hayvanların acı çektiği konusunda hemfikir olduğunu söyledi.
BBC