Mahmut Ustaosmanoğlı 10 yaşında, köyün imamlığını yapan babası Ali Efendi ve annesi Fatma Hanım’ın hocalığında hafızlığını tamamladı. Mehmet Rüştü Âşık Kutlu Hoca’dan talim dersleri aldı. Balaban köyünde Hoca Abdülvehhab Efendi’den Arapça okudu. Devrin tanınmış hocalarından ve dersiamlarından Süleymaniye Medresesi mezunu dersiam Hacı Dursun Feyzi Güven Hocaefendi’den fıkıh, tefsir, hadis gibi dini bilgileri öğrenerek 16 yaşında icazet aldı. Köyünde ders vermeye başlayan Ustaosmanoğlu, askerlik çağına gelmeden talebelerine icazet verdi.
1951’de Ramazan ayı için Sivas’ın Divriği ilçesine vaiz olarak gönderildi. 16 yaşındayken teyzesinin kızı Zehra Hanım’la evlendi. Ahmet, Abdullah ve Fatıma isminde üç çocuğu oldu. 1952 yılının sonlarında tanıştığı Ali Haydar Efendi’yle tanışması hayatının dönüm noktalarından biri oldu. Askerlik sonrası şeyhi Ali Haydar Efendi onu İsmail Ağa Camii’ne imam tayin etmek için davet etti. 1954’te İsmail Ağa’da imamlığa başladı. 1996’da 65 yaşını doldurduğu için aynı camiden emekli oldu.
6 Haziran 2022 tarihinde enfeksiyona bağlı rahatsızlığı sebebiyle hastanede tedavi altına alınan Ustaosmanoğlu, 23 Haziran 2022’de öldü.
MAHMUT USTAOSMANOĞLU ESERLERİ
Mahmut Ustaosmanoğlu’nun yazdığı ve onun hakkında yazılan eserler:
– Ruhul Furkan Tefsiri (Henüz 18. cilde kadar yazılmıştır ve 54 cilt olması beklenmektedir)(Açıklamalı Kur’an tefsiri)
– Sohbetler (6 Cilt) (Kendi yapmış olduğu sohbetler)
– Risale-i Kudsiyye (2 Cilt) (Yanyalı Mustafa İsmet Garibullah’ın eserinin tercüme ve izahı)
– Umre Sohbetleri
– Fatiha Tefsiri
– Âyete’l Kürsî ve Amene’r-Rasûlü Tefsiri
– Kur’an-ı Kerim’in Faziletleri ve Okuma Âdabı
– Efendi Babam Buyurdu ki
– Kurânı Mübîn ve Kelime Mânalı Meâli Âlîsi
– Kuranı Mecid ve Tefsirli Meali Alisi
– Efendi Hazretlerimizin Hatm-i Hâce Sohbetleri
– İrşadül Müridin
– Mahmud Efendi Hazretlerinden Duâlar
– Asrın Müceddidi Mahmud Efendi Hazretleri ile Huzur İkliminde İrşad Umresi 2011
– Uluslararası İnsanlığa Hizmet Sempozyumu Ödül Töreni
– Tembihat
– Mektubatı Mahmudiyye
İSMAİLAĞA CEMAATİ
İsmailağa Cemaati, Mahmut Ustaosmanoğlu’nun İstanbul Fatih’te Çarşamba semtindeki İsmailağa Camii merkez olmak üzere oluşturduğu, Nakşibendiliğin Halidî koluna bağlı bir cemaattir.