Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, kurban ve hac mevsiminin Müslümanlarca bir muhasebe mevsimine dönüştürülmesi gerektiğini belirterek, “Namazlarımız, oruçlarımız, ramazanlarımız, haccımız, dualarımız neden bize barış getirmiyor, neden hala İslam dünyasında kan akmaya devam ediyor, neden gözyaşı akmaya devam ediyor? Bütün bu ibadetlerimiz bizi iyiye, doğruya, güzele, hakka, hakikate erdirmek için emredildiği halde bizler de bütün bu ibadetlerimizi bu amaçla yaptığımız halde neden hala İslam dünyasında kan ve gözyaşı var?” dedi.
Türkiye Diyanet Vakfı (TDV), Kocatepe Konferans Salonu’nda, İç Anadolu bölgesindeki 12 şehrin müftüleri ve vaizlerinin katılımıyla “Vekalet Yoluyla Kurban Kesim Organizasyonu” tanıtım toplantısı düzenledi.
Diyanet İşleri Başkanı Görmez, törendeki konuşmasında, kısa süre önce Çin’e yaptığı ziyarete ilişkin değrelendirmelerde bulundu.
Urimçi’de İslam Akademisi’nin müfredatını, programını oradaki hocalarla ele alma imkanı bulduklarını, buradan mezun olan öğrencilerin Türkiye’de yüksek lisans ve doktora yaparak kendi ülkelerine dönmeleri için önemli çalışmalar yapıldığını anlattı.
Görmez, ilk defa dini yayınların Diyanet İşleri Başkanlığı ve Çin İslam Cemiyeti Başkanlığı ortak yayını olarak Çince’ye çevrilmesinin de son derece tarihi bir değere sahip olduğunu belirtti. Bir mektubu dahi göndermekte zorluk çekildiği zamanların olduğunu ama geliştirilen ilişkilerle dini yayınların Çince ve Uygurca basılarak oradaki Müslümanlarla buluşturulabildiğini dile getiren Görmez, Kur’an-ı Kerim basımı için de bir matbaa kurulmasına karar verildiğini söyledi.
-13 asırdır İslamiyeti Çin’de sürdürüyorlar
Görmez, Çin’deki Müslümanların inançlarını, imanlarını, ibadetlerini 13 asırdan bu yana şeref ve onurla sürdürdüğünü vurgulayarak, yüzyıllar önce Müslümanların Avrupa’da büyük medeniyetler inşa ettiklerini ancak Endülüs, Kurtuba, Gıranata ve El-Hamra gibi yerlerden hiçbir eser kalmadığına dikkati çekti. Görmez, buna karşın Ningşia’da, Yinchuan’da Çin’in her tarafında Müslümanlığın, İslam’ın muhafaza edildiğine ve sürdürülmeye çalışıldığına işaret etti.
-“65 ülkede 100 bölgede kurban kesilmesi hedefleniyor”
Ramazandan sonra hacı adaylarının Kabe’ye yolculuklarıyla ikinci bir manevi iklime girildiğini belirten Görmez, hac görevinin önemli bir rüknü olan kurban ibadeti mevsiminin de başladığını dile getirdi.
Görmez, şunları söyledi:
“Biz Müslümanların bu hac mevsimini, kurban mevsimini bir muhabeseye dönüştürmemiz lazım. Namazlarımız, oruçlarımız, ramazanlarımız, haccımız, dualarımız neden bize barış getirmiyor, neden hala İslam dünyasında kan akmaya devam ediyor, neden göz yaşı akmaya devam ediyor? Bütün bu ibadetlerimiz bizi iyiye, doğruya, güzele, hakka, hakikate erdirmek için emredildiği halde bizler de bütün bu ibadetlerimizi bu amaçla yaptığımız halde neden hala İslam dünyasında kan ve gözyaşı var?
Onun için bu seneki hac mevsimini, Kurban Bayramı’nı bir muhasebeye dönüştürmeliyiz. Bütün İslam dünyasından giden hacılar Arafat’ta kendi günahları için gözyaşı dökerken, başka İslam topraklarında neden günahsızlar, masum insanlar gözyaşı akıtmaya devam ediyor. Bunlar üzerinde düşünmeliyiz.”
-“En güzel şekilde ulaştırma gayreti içinde olacağız”
Dünyanın farklı coğrafyalarında vekaletle kurbanların kesimini 20 yıldır gerçekleştirdiklerini anlatan Görmez, “Her bir et parçasının aynı zamanda milletimizin ortak imzasını taşıyan bir sevgi mektubu, bir muhabbet mektubuna dönüştüğünü bildiğimiz için Kafkasya’da, Balkanlar’da, Afrika’da, Latin Amerika’da dünyanın her tarafında, Müslüman fakir azınlıkların yaşadığı her yerde, kardeşlerimizin bize verdikleri bu emaneti arkadaşlarımız marifetiyle en güzel şekilde ulaştırma gayreti içinde olacağız” diye konuştu.
Türkiye’de TDV’nin dışında birçok STK’nın da bu hizmeti yerine getirdiğine değinen Görmez, onlara ve hayırseverlere de teşükker etti.
Geçen yıl 40 ülkede 60 bölgede vekaleten kurban kesildiğini kaydeden Görmez, bu yıl rakamı 65 ülke 100 bölgeye çıkarmayı hedeflediklerini bildirdi.
– Yurt içi kurban bedeli 550, yurt dışı 380 lira
1993 yılından itibaren aralıksız düzenlenen söz konusu organizasyona bugüne kadar, yurt içinden 177 bin 797, yurt dışından 284 bin 702 kişi katıldı. Geçen yıl 55 bin 939 vekaleten kurban alınırken, bu kurbanların 49 bin 865’i yurt dışında, 6 bin 74’ü ise yurt içinde kurallara uygun olarak kesildi.
Yurt içinde kesilen kurbanların etleri ihtiyaç sahibi vatandaşlar ile öğrenci yurtları ve Kur’an kurslarına, yurt dışında kesilen kurbanlar da Afrika, Orta Asya, Balkanlar, Ortadoğu, Latin Amerika ve Arakan’daki soydaş ve dindaşlara dağıtıldı.
Bu yıl yurt içinde kurbanını kestirmek isteyenler bir kurban bedeli için 550 lira, yurt dışında kurbanlarını kestirmek isteyenler ise bir kurban bedeli için 380 lira ödeyecek.
Dileyenler detaylı bilgiye www.diyanetvakfi.org.tr internet adresinden ulaşabilecek. Ziraat Bankası, Vakıflar Bankası, Halk Bankası, Akbank, Albaraka, Bank Asya, Kuveyt Türk, Türkiye Finans ve PTT iş yerlerinin tüm şubelerinde kurban bedelleri tahsil edilecek.
Vekalet yoluyla kurban bedellerinin kabulü 14 Ekim Pazartesi günü mesai bitimine kadar devam edecek. Yine 10 Ekim Perşembe günü mesai bitimine kadar EFT ile de kurban bedelleri ulaştırılabilecek.
Bunun yanı sıra TDV Genel Merkezi ile il ve ilçe müftülüklerince de belge karşılığında kurban bedelleri alınacak.
AA