Bediüzzaman Said Nursi’nin vefatının 53. yıl dönümü dolayısıyla Osmanlı Araştırmaları Vakfı’nca ”Bediüzzaman’ın İlmi Şahsiyeti ve İcazetnameleri” paneli düzenlendi.
İstanbul WOW Otel’deki panele, eski içişleri bakanı ve Ak Parti İstanbul Milletvekili Abdülkadir Aksu, Osmanlı Araştırmaları Vakfı Mütevelli Heyet Başkanı ve Rotterdam İslam Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Akgündüz, Bediüzzaman’ın talebeleri Abdullah Yeğin, Hüsnü Bayram, Mehmet Fırıncı, Salih Özcan, Abdülkadir Badıllı ve sevenleri katıldı.
Kur’an-ı Kerim tilavetiyle başlayan panelde konuşan Akgündüz, Said Nursi’nin soyunun baba tarafından Hz. Hasan’a, anne tarafından Hz. Hüseyin’e ulaştığını söyledi.
Bediüzzaman’ın iki ayrı alimler silsilesinden icazet aldığını kaydeden Özgündüz, Said Nursi’nin ”dönemin eşsiz alimi” unvanına dikkati çekti. Bediüzzaman unvanının Bitlis’te Şeyh Emin Efendi ve sair alimlerle münazaradan sonra verildiğini belirten Akgündüz, ”Bediüzzaman, eski medreselerde okutulan 26 ilme ait 90 kitabı ezberlemiştir. Abdülmecit Ağabey’in hatıratında zikrettiğine göre, ’50 Kur’an-ı Kerim kadar kitabı hafızasına almıştı’ diyor ki bu da 30 bin sayfa eder. Bu kitapların tamamına yakınını çıkarttık. Tespitlerimizin yüzde 95’inin doğru olduğu kanaatindeyiz” şeklinde konuştu.
Akgündüz, Bediüzzaman’ın hadis, tefsir, fıkıh, astronomi, coğrafya, matematik, geometri ve mantık alanlarında yazılan kitapları ezberlediğini aktararak onu ”müceddid, kelam allamesi, müfessir, muhaddis, müspet bilimlerde uzman olan bir ilim adamı” olarak tanımladı.
-Başbakan Erdoğan’ın panele gönderdiği telgraf-
Panelde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’nın gönderdiği telgraf da okundu. Telgrafta şu ifadelere yer verildi:
”Osmanlı Araştırmaları Vakfı tarafından tertiplenen ”Bediüzzaman’ın İlmi Şahsiyeti ve İcazetnameleri” paneline nazik davetiniz için teşekkür ederim. Yaşadığı dönemde kalmayıp eserleriyle, fikirleriyle bugünümüzü ve geleceğimizi de aydınlatan bu toprakların yetiştirdiği en büyük alimlerden Bediüzzaman Said Nursi’yi rahmetle anıyorum. Düzenlenen panelin Bediüzzaman’ı daha iyi anlamamıza ve tanımımıza vesile olması temennisiyle, değerli panelistlerimize, toplantıya izleyen basın mensuplarına ve bütün katılımcılara başarılar diliyorum. Selamlarımı, sevgilerimi sunuyorum.”
AA