400 Yıllık Camiye Kurdeleli Açılış

Din Adamları
Elbistan Çarşı Atik Camii, kurdele kesilerek ibadete açıldı. 16. yüzyılın başlarında yapılan cami, Vakıflar Bölge Müdürlüğü yetkilileri tarafından incelendikten sonra ibadete açıldı. Caminin ibadete a...
EMOJİLE

Elbistan Çarşı Atik Camii, kurdele kesilerek ibadete açıldı. 16. yüzyılın başlarında yapılan cami, Vakıflar Bölge Müdürlüğü yetkilileri tarafından incelendikten sonra ibadete açıldı. Caminin ibadete açıldığını duyurmak amacıyla İlçe Müftülüğü tarafından kurdele kesimi yapıldı.

Elbistan’ın ayakta kalan en eski ve tarihi yapılarından biri olan Çarşı Atik Camii, onarım ve temizlik işlemlerinin tamamlanmasının ardından yeniden cemaatle buluşmaya başlayacak. Bilindiği gibi, Çarşı Atik Camii, meydana gelen çatlaklar yüzünden kaymakamlık oluru ile ibadete kapatılmıştı. Camide incelemelerde bulunmak üzere Elbistan’a davet edilen Hatay Vakıflar Bölge Müdürlüğü’ne bağlı ekipler, kemerlerdeki çatlakların özel bir kimyasalla doldurulmasına karar vermişti.
 
Yaklaşık bir hafta devam eden çalışmalar, önceki gün itibariyle tamamlandı. Boya ve temizlik işlerinin de bitirilmesi ile Çarşı Atik Camii ibadete hazır hale getirildi. Cami, Elbistan Müftüsü Abdussamet Pat ve Cami İmam Hatibi Ömer Hurman’ın kestiği kurdele ile yeniden ibadete açıldı.
 
Caminin muhtelif yerlerindeki 8 çatlağın özel bir yöntemle kapatıldığını belirten Müftü Abdussamet Pat, "Hatay Bölge Müdürlüğü’nün uzmanları bizim talebimizle birlikte Elbistan’a geldiler. Uzman ekip ve yetkililer, Türkiye’nin bazı yerlerinde bulunan malzemeleri buraya getirdiler. Bir haftalık bir çalışma neticesinde bu çatlakları teknik usullerle yaptılar. Kemerlerdeki çatlaklar açıldı ve içlerine kimyasal enjekte edildi. Daha sonra hidrolik harç yardımı ile çatlakların üzerini kapattılar." dedi.
 
Çatlaklar tekrarlanırsa zemin etüdü yapılmasının gündeme geleceğini hatırlatan Müftü Pat, "Şu andan sonra böyle bir çatlama ve oynama olmayacağını söylediler. İnşallah, dedikleri gibi olur. Çatlaklar tekrarlanırsa o zaman da zemin etüdü yapılacağını bize bildirdiler. Camimizi, boya badana ve temizliğin ardından bugün itibariyle ibadete açıyoruz." ifadelerini kullandı. Müftü Pat, cami bahçesindeki şadırvandaki sızıntı sorununun da çözülmesi için çalışmaların sürdüğünü sözlerine ekledi.
 
Çarşı içerisinde bulunan Çarşı Atik Camii, Alaüddevle zamanında, XVI. yüzyılın başlarında yapıldı. Caminin mimarı bilinmior. Cami, kesme taş ve yer yer tuğladan dikdörtgen planlı olarak yapılmış. İbadet mekanı sütunlarla üç sahne ayrılmış, bunlar üst örtü olan tavanı desteklemekte. Mihrap, yuvarlak bir niş şeklinde olup, orijinalliğinden uzaklaşmıştır. Üst örtü ahşap kırma çatı ile kapatılmış. Camiye bitişik olan minare orijinalliğini korumuş. Dikdörtgen bir kaide üzerine Türk üçgenlerinin yardımı ile taştan yuvarlak gövdeli ve tek şerefeli gövdeye geçilmekte.
 
Kahramanmaraş camilerinde olduğu gibi bu caminin de şerefesi balkon şeklinde. Minare ve cami, Hatay Vakıflar Bölge Müdürlüğü’nce 1997-2005 yılları arasında yapılan onarımla yenilendi.

Zaman