Cerrahpaşa Tıp Fakültesi, Bezmiâlem Üniversitesi, Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi, Bilgi Üniversitesi ve İstanbul Üniversitesi Eczacılık Fakülteleri’nde düzenlenen etkinlikler ile gençler bilgilendirildi. İstanbul/Çapa Tıp Fakültesi’nde de Prof. Dr. İlhan Yargıç tarafından bağımlılık konulu bir konferans verildi. Konferansta konuşan Türkiye Yeşilay Cemiyeti Genel Başkanı Prof. Dr. M. İhsan Karaman; “Bağımlılıklarda hedef hep gençler, bu sebeple biz de mücadelemizde gençlere ön saflarda yer vermeyi seçtik” dedi.
1-7 Mart Yeşilay Haftası etkinlikleri kapsamında Yeşilay, üniversitelilerle buluştu. 4-5-6 Mart tarihlerinde Cerrahpaşa Tıp Fakültesi, Bezmiâlem Üniversitesi, Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi, Bilgi Üniversitesi ve İstanbul Üniversitesi Eczacılık Fakülteleri’nde açılan stantlarda gençler bağımlılıklar konusunda bilgilendirildi. 6 Mart Perşembe günü Çapa Tıp Fakültesi’nde Yeşilay Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. İlhan Yargıç tarafından “Uçuyor musun? Düşüyor musun?” başlıklı, bağımlılıklara yönelik bir konferans verildi. Yeşilay’ın bilinçlendirme projesi kapsamında Genç Yeşilay Gönüllüleri ve Genç Yeryüzü Doktorları işbirliğinde gerçekleşen konferansta bağımlılıklarla ilgili bilgi ve dokümanlar paylaşıldı.
Konferansın açılış konuşmalarını Türkiye Yeşilay Cemiyeti Genel Başkanı Prof. Dr. M. İhsan Karaman ve Yeryüzü Doktorları Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Kerem Kınık gerçekleştirdi. Prof. Dr. M. İhsan Karaman bağımlılıkların tüm dünyanın mücadele ettiği bir felaket olduğunu ifade ederek; “Bağımlılık yapan tüm maddelerin hedefinde gençler vardır. Biz Yeşilay olarak 94 yıllık bir geçmişimizle, yeni yönetimimiz ile yeni bir vizyon belirlerken asıl hedef gençler ise mücadelemize de gençler vasıtasıyla gençleri bilgilendirmenin yolunu seçtik. Bizler büyükleri olarak onlara yalnızca yol göstermeliyiz. Ama bu mücadeleyi gençler vermeli dedik. 1-7 Mart tarihlerinde kutlanan Yeşilay Haftası sebebi ile de ülkede 7’den 70’e herkese ulaşmayı hedefledik. Genç Yeşilay ve Genç Yeryüzü Doktorları, toplumun menfaati için çalışan iyilik hareketleri olarak kendilerine başka toplulukları da katarak çalışmalarını sürdürecektir. Toplum ve dünya iyiliği için çalışanların yolları muhakkak kesişir” dedi.
Yeryüzü Doktorları Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Kerem Kınık; “bir tarafta halk sağlığı için çalışan diğer yanda da dünyada muhtaç coğrafyalara sağlık hizmeti taşıyan iki sivil toplum örgütünün gençlerini bir arada görmek gurur verici” dedi.
Yeşilay Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. İlhan Yargıç konferansta alkol kullanımının gençler üzerinde etkisine değinerek alkolden zarar görmek için illa ki bağımlı olmanın gerekmediğini ifade etti. Prof. Yargıç; “Alkolün gençler üzerinde etkisi ileriki yaşlardaki etkilerine göre çok farklıdır. Vücudun dirençli olması gençleri ‘bana bir şey olmuyor’ algısı oluşturarak kontrolsüzce içmeye itiyor. Eskiden beynin büyümediği ya da yeni nöronların oluşmadığı düşünülüyordu. Şimdi ise beynin yaş ile gelişebildiği, kullanılmayan beyin hücrelerinin aktif hale gelebildiği ortaya çıktı. Alkol alımı tam da bu nöronları etkilemektedir. Gençler, alkol bağımlısı olmasalar bile tek seferde içilen alkol miktarı dahi hafıza ve konsantrasyonda geri dönülmez hasarlar oluşturmaktadır” dedi.