Su kuyuları Afrikalı’nın yüzünü güldürüyor

Stklar
İnsan ve Hayat Dergisi yardımseverlerin Afrika’da açtırdığı su kuyularının halk üzerinde oluşturduğu tesirleri yerinde inceleyerek geniş bir dosyaya hazırladı. Ocak sayısında “Afrika’da Bir Damla İnsa...
EMOJİLE

İnsan ve Hayat Dergisi yardımseverlerin Afrika’da açtırdığı su kuyularının halk üzerinde oluşturduğu tesirleri yerinde inceleyerek geniş bir dosyaya hazırladı. Ocak sayısında “Afrika’da Bir Damla İnsan” başlığıyla kapaktan verilen haberde çok önemli tespitlere yer veriliyor. Gazeteci yazar Ömer Demir ve Ekrem Zor’un kaleme aldığı Metin Alkış’ın fotoğrafladığı dosyada, bir su kuyusunun Afrikalı için taşıdığı değerin bilinenin çok ötesinde olduğu anlatılıyor.

SU KUYUSU HAYATA TUTUNMANIN ADI

Türkiye insanı için çok basit bir yatırım olan su kuyusunun Afrika’da bir köyün bir kasaba halkının hayatını, hayata ve geleceğe bakışını değiştirdiğini anlatan Ömer Demir, “Nijer’in bir şehri olan Dosso’dan yaklaşık 100 kilometre toprak yoldan giderek ulaştığımız Angodoka köylüleri kuyuları açıldığı için o kadar mutlular ki anlatmak mümkün değil.” diyor.

Su kuyusunun köylerinde açılmasına en çok kadınların sevindiğini anlatan Demir, “Köyde kuyu açılmadan önce kadınlar başlarının üzerine koydukları en az 25 litrelik kovalarla 3 kilometre uzaklıktan su taşıyorlarmış. Şimdi ise rahatlıkla temizlik yapabilecek, yemeklerini pişirebilecek, abdest alabilecekleri için çok memnunlar. Özellikle yaşlı kadınların yerlere eğilerek kuyuları açanlara, vesile olanlara dua etmelerinin asıl sebebi bu zorluktan kurtulmaları. Kuyu, orada hayata tutunmak demek…” şeklinde özetliyor.

Bir su Kuyusu göçü durdurabiliyor

Diversity Derneğinin Afrika şubesi UICT’in (Universal Islamic and Cultural Trust) Nijer temsilcisi İsmail Büyükbaş, “Afrika halkı yüzyıllardır Batılı beyaz adamın sömürüsü altında yaşadığı için Türklere de şüpheyle yaklaşıyorlar. Afrika’nın köylerine açılan su kuyuları şüpheleri yavaş yavaş bertaraf ediyor. Şayet kuyu açılan bir köye ikinci defa gelmişsek, insanlar bizi kendi komşularından daha muhabbetle kucaklıyorlar.” diyor.

Nijer İktisat Bakanlığı bürokrat olan Hüseyin Namey ise, su kuyularının toplumun sosyal dokusunu yeniden işlediğini ifade ederek şu çarpıcı açıklamayı yapıyor:

“Bir bölgede su yoksa insanlar göç etmek zorunda kalıyor. Bölgelerinden göç etmeye başlayan insanlar Niamey’de tutunamazlarsa Avrupa ülkelerine doğru bir yolculuk başlıyor. Asıl problem bölgelerinden uzaklaştıkça dinlerinden ve ahlaklarından yavaş yavaş kopuyor olmalarıdır.”

BİR PET ŞİŞE SU 1 DOLAR

Nijer’e gerçekleştirdikleri seyahatte pazar izlenimlerine de yer veren gazeteci yazar Demir, “Eline arabasını, tabağını alan üzerine doldurduğu malzemeleri satmak için pazaryerinin yolunu tutmuş. Ancak malzemeler inanılmaz pahalı. 1 dolar 600 Sefa olan ülkede domatesin kilosu 7-8 lira, patlıcan 6-7 lira. En ucuz patates ve soğan ise 4-5 liraya denk geliyor. Fiyatların pahalı olmasının sebebi su olmadığı için tarım yapılamaması deniliyor. Pazarda 1 Hindistan cevizi 200 Sefa, 1 pet şişe su ise 600 Sefa. Yani 3 Hindistan cevizine bir pet şişe su ancak alabiliyorsunuz.” diyerek Afrika için suyun ne kadar önemli oluğunu vurguluyor.

AFRİKALININ ONURU İNCİLTİLMEMELİ

Diversity Derneği Yönetim Kurulu Üyesi sosyolog Rıdvan Erdal ise Afrikalıların hem mazlum hem de mağdur bir halk olduğunu ifade ederek, “Son derece kanaatkâr, yarın endişesi taşımayan insanlar. Tevekkülleri çok sağlam. Küçücük manevi dünyaları olan bu halkın en çok ihtiyaç duydukları şey onurlarının incitilmemesi ve insani olarak kıymet verildiğini hissetmeleridir. Manevi ve gönül dünyalarını tamir edecek, kardeşlik ruhunu aşılayacak ve onlara küçük dokunuşlarda bulunacak bir duruşu olanların yardımına ihtiyaçları var. 2016 yılı içinde “Ab-ı Hayat Su Kuyusu Projesi” kapsamında daha fazla su kuyusu açtırarak daha çok Afrikalı kadınının yüzünü güldürmeyi hedefliyoruz” dedi.

AFRİKA’DA SU NE ANLAMA GELİYOR?

Bir su kuyusunun, teknik imkân yetersizliği, elektriğin olmaması gibi nedenlerden dolayı 20 günde ancak tamamlanabildiği Afrika’da su kısaca şu anlamlara geliyor:

Temiz su temizlik, sağlık, açlıktan ve fakirlikten kurtulmak demek.

Su bulmak için kadınların yılda 40 milyon saat harcaması demek. Bu Türkiye’nin yıllık çalışma saatine eşit.

Suya yatırım demek, 1 koyup 5 almak demek. 1 liralık yatırım ile hastalık için harcanacak 5 liradan kurtulmak demek.

Yılda 3.4 milyon insanın suya ulaşamamasından dolayı hastalanıp ölmesi demek.

Yüzde 80’i su ve hijyen yokluğundan kaynaklanan hastalıkların azalması demek.

Suya kavuşmak, göçün durması ekonominin canlanması demek.


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/on5y/public_html/wp-includes/functions.php on line 5464

Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/on5y/public_html/wp-content/plugins/really-simple-ssl/class-mixed-content-fixer.php on line 107