Srebrenica Katliamı’na Ayakkabılı Anma

Stklar
İstanbul Taksim Meydanı gezi parkında yapılan anma etkinliğinde Birleşmiş Milletler (UN) de protesto edildi. Ünlüler ve vatandaşlar tarafından gönderilen 8372 çift ayakkabının toplandığı anma ve prote...
EMOJİLE

İstanbul Taksim Meydanı gezi parkında yapılan anma etkinliğinde Birleşmiş Milletler (UN) de protesto edildi. Ünlüler ve vatandaşlar tarafından gönderilen 8372 çift ayakkabının toplandığı anma ve protesto etkinliğini TRT kanalları ve bazı özel kanallar canlı olarak verdi.

Fotoğraf galerisi için tıklayınız.

TÜRKİYE’YE ÖZEL TEŞEKKÜR

Etkinliği organize eden Genç Boşnaklar Derneği kurucularından Elma Jelovc anma prgramında yaptığı konuşmasında, Srebrenica’da korkunç bir insanlık dramı yaşandığını vurguladı. Jelovc, İngilizce yaptığı konuşmasında, Sırp katliamının tüm dünyanın gözü önünde işlendiğine dikkat çekerek, katliamlara dolaylı şekilde göz yuman Birleşmiş Milletler (UN)’in de yapılan soykırımda payı olduğunu dile getirdi. Jelovc, 8372 ayakkabı eyleminin UN’u protesto niteliği taşıdığını ve Srebrenica’da yaşanan soykırımın unutulmaması için düzenlendiğini ifade etti. Jelovc, Türkiye kamuoyunun etkinlik için gösterdiği duyarlılık ve desteğin kendileri için çok anlamlı olduğunu ve kendilerini duygulandırdığına da değinerek, Türkiye’ye özellikle teşekkür ettiklerini söyledi.

SANATÇILARDAN ETKİNLİĞE DESTEK

Srebrenica katliamı için düzenlenen 8372 çift ayakkabı etkinliğine sanat dünyasından da destek geldi. Ayşe Kulin, İkbal Gürpınar, Gani Müjde, Berksan, Gece Yolcuları, Haluk Levent gibi sanatçıların yanı sıra Fenerbahçe Ülker Basketbol Takımı gibi gruplar da etkinlik için ayakkabı gönderdiler.

Ünlü rock müzik sanatçısı Haluk Levent de Taksim’deki anma törenine katılarak destek verdi. Ünlü sanatçı Levent, Srebrenica için bestelediği şarkıyı seslendirdi.

Srebrenica katliamının Hitlerin katliamından çok daha büyük olduğunu söyleyen Haluk Levent, "Bütün dünyanın bunu bilmesi gerek. Bunları söylediğim için eleştiri de alıyorum ancak ben çok doğru söylüyorum. Srebrenica’da insanlar sadece gaz odalarına gönderilerek öldürülmedi. Tecavüz edilerek, işkence edilerek öldürüldü" diye konuştu.

BAYGEM VE ON5YIRMI5.COM DA ETKİNLİĞE DESTEK VERDİ

Gençlik sitemiz on5yirmi5.com ve Bayrampaşa Gençlik Merkezi (BAYGEM) de etkinliğe destek verdi. Bayrampaşa Gençlik Merkezi (BAYGEM)’nde eğitim gören gençlerden oluşturulan bir grup, üzerinde "www.8372.org" ve "Srebrenica’yı unutma" yazılı T-şörtlerle sahneye çıkarak etkinliğe destek verdi. BAYGEM Genel Koordinatörü Naci Canbay, Balkan halklarıyla çok yakın ilişkiler içinde olduklarını belirterek, "Bosna’da yaşanan zulümlere sessiz kalamazdık. Orada yaşayan insanlar bir zamanlar bizimle aynı devleti paylaşan kardeşlerimizdi. Sırpların yaptığı katliamları biz de unutmadık ve unutturmayacağız" dedi.

On5yirmi5.com Genel Yayın Yönetmeni İsmail Uğur, Türkiye’nin en büyüğü olmaya aday bir gençlik sitesi olarak, düzenlenen etkinliğe destek vermenin gerekliliğine vurgu yaparak, "Biz de genç Boşnak kardeşlerimizin acılarını paylaşıyoruz ve onlara yapılan soykırımın asla unutturulmaması gerektiğini düşünüyoruz. on5yirmi5.com olarak Boşnak kardeşlerimizin yanında olduğumuzu ifade ettik ve kendi imkanlarımız ölçüsünde destek verdik. Temenni ediyoruz ki masum insanlara karşı yapılan bu tür katliamlar bir daha tekrarlanmaz" şeklinde konuştu. 

Katliam anma etkinliğine katılan Rock müzik sanatçısı Haluk Levent on5yirmi5’in sorularını da yanıtladı.

"SANATÇI KATLİAMLARA SESSİZ KALAMAZ"

Srebrenica katliamını anma etkinliğine katılarak katliam için yazdığı şarkıyı okuyan sanatçı Haluk Levent, "Katliamlara ve insanlık suçlarına karşı sanatçı bakışı ve duruşu nasıl olmalı?" sorumuza şöyle yanıt verdi:
"Bir kere sanatçı ne kadar ben politik değilim dese de; aslında bir politik duruş sergiler. Bana göre sanatçının bir siyasi duruşu olmayabilir ama bir politik duruşu olmak zorunda. Çevresinde olup bitenlere gözünü kapatıp ben seni seviyorum aşkım demek aslında aymazlığın da duygusuzluğun da ta kendisidir. Aşkınızı yaşarken en başta Srebrenitcalı çocukların bu kadar katliamlarda kurban edilmemesi gerekiyordu. Filistin’de insanların her gün öldürülmemesi gerekiyor. Bu aşkla iç içe olan birşey. Bu nedenle hayatı, aşkı, doğayı yaşayacaksak etrafımızdaki güzellikleri daha da güzelleştirmekle bunu başarabiliriz. Başka türlü yaşanamaz."

Levent, "Sanatı evrensel kılan dil biraz da bu olsa gerek, ne dersiniz?" şeklindeki bir sorumuzu ise; "Kesinlikle, hangi duyguda söylerseniz söyleyin; sanatın evrenselliği zaten burda ortaya çıkıyor." şeklinde yanıtladı.

ŞECEROVİÇ: "SREBRENİCA’YI UNUTTURMAYACAĞIZ"

Anma ve protesto etkinliğinin organizatörlerinden Genç Boşnaklar Derneği üyesi ve on5yirmi5.com yazarı Emine Şeceroviç ise; tüm dünyanın gözleri önünde Srebrenica’da bir insanlık dramının yaşandığını dile getirerek, bunun tüm dünya ülkeleri tarafından hafızalardan silinmemesi gereken acı bir anı olarak hatırlanması gerektiğini vurguladı. Şeceroviç, Sırp saldırıları karşısında Birleşmiş Milletler (UN)’in masum sivilleri korumadığına da dikkat çekerek, bu davranışın tüm dünya halkları tarafından BM’nin barış ilkesine davet edilmesi gerektiğinin altını çizdi. Düzenledikleri anma etkinliğinin sembolik bir anlamı olduğunu ifade eden Şeceroviç, Srebrenica’da yaşanan acıların bir kez daha yaşanmaması için seslerini tüm dünyaya duyurmak istediklerini söyledi.

BOSNA’DA NELER YAŞANMIŞTI?

Bosna-Hersek, 11 Temmuz 1995 tarihinde II. Dünya Savaşı’ndan sonraki en büyük soykırımı yaşadı. Sırp komutan Ratko Mladiç‘in, "Büyük Sırp kutsal gününün arefesindeyiz. Bu şehri Sırp milletine armağan ediyoruz. Müslümanlardan intikam almanın zamanı geldi." sözlerinin ardından harekete geçen ordu, yaşları 11 ile 72 arasında değişen 8 bin 372 Bosnalıyı katletti. Binlerce kadın tecavüze uğradı, cesetleri parçalanan binlerce Boşnak da sayıları 64’ü bulan toplu mezarlara gömüldü. Birleşmiş Milletler’in (BM) Srebrenitsa’yı ‘güvenli bölge’ ilan etmesine rağmen yapılan katliamda, 400 silahlı Hollandalı barış gücü askeri, yaşananları sadece izlemekle yetindi.

Tarihin en büyük soykırımları arasında yer alan Srebrenica katliamının 16. yıldönümünde, Türkiye’de kurulan Genç Boşnaklar Derneği soykırımda hayatını kaybedenleri temsilen 8372 ayakkabı topladı ve Taksim Meydanı’nda sergiledi. Ayrıca etkinlikte Sırp soykırımını dünyada resmen tanıyan ülke sayısını temsil eden ve üzerlerinde barış mesajlarının yer aldığı 192 balon da havaya uçuruldu.

on5yirmi5.com

  • Universitas terbaik Tapanuli
  • tutorial dan tips zeverix.com
  • https://insidesumatera.com/
  • https://prediksi-gopay178.com/
  • https://margasari.desa.id/
  • https://sendangkulon.desa.id/