‘Sosyal sorumluluk’ genç işidir

Stklar
Gündemleri, otizmli çocuklar, mültecilerin sorunları, organ nakli, çevre ve hayvan hakları… Onlar, yalnızca ders notu, kitap, dershane ve sınav sonuçları peşinde koşmadı. Her bilgiyle küçük ama ...
EMOJİLE

Gündemleri, otizmli çocuklar, mültecilerin sorunları, organ nakli, çevre ve hayvan hakları… Onlar, yalnızca ders notu, kitap, dershane ve sınav sonuçları peşinde koşmadı. Her bilgiyle küçük ama etkili adımlar atarak ürettiler. Genç Hayat Vakfı (GHV) ve Milli Eğitim Bakanlığı Öğretmen Yetiştirme ve Geliştirme Genel Müdürlüğü’nün ortaklaşa hayata geçirdiği ‘Renk Çemberi Projesi’ kapsamında Türkiye genelinde 756 gönüllü öğrenci, projeleriyle toplumsal sorunların çözümünde ‘bizim de tuzumuz olsun’ dedi.

Genç Hayat Vakfı, ‘Renk Çemberi Projesi’ni Türkiye genelinde 9 ilde ve 10 ayrı Anadolu Öğretmen Lisesi’nde eğitim gören, 14-17 yaşlarındaki öğrencileri hedef alarak başlattı. Öğrenciler, gönüllü öğretmenlerin verdiği destekle, toplumsal sorumlukla ilgili projelere imza attı. “Hedefimiz gençlerin çevrelerine bakmayı, çevrelerini fark etmelerini sağlamaktı” diyen Genç Hayat Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Beyza Zapsu, bunun için de Bolu, Edirne, Balıkesir, İstanbul, Düzce, Tekirdağ, Kırklareli, Akçakoca, Sakarya ve Yalova’dan okul müdürleri, gönüllü öğretmen ve gönüllü öğrencilerle yol çıktıklarını anlattı.

Neler yaptılar?

Zapsu, projenin ilk aşamasının eğitim olduğunu, ikinci aşamada ise farkındalık yaratmak için projeler üretildiğini anlattı: “Projede yer alan öğretmenler gönüllü olarak çalışıyor. Önce öğretmenlerimize 4 günlük içerik eğitimi veriliyor. Sonra yine gönüllü öğrencilerden oluşan proje takımları oluşturuluyor. Öğrenciler projelerini kendi belirledi, kaynağını kendileri buldu ve sonuçlandırdı. Kimi ekip bulunduğu ilde yaşayan İranlı mültecilerin çocuklarına Türkçe öğretti, kimi organ naklinin önemini birebir anlattı, kimi ekip oyun yazarak hayvan haklarına dikkat çekti. Bir ekip çevre için toplu yürüyüş gerçekleştirdi, otizmli çocuklarla faaliyetlerde bulunuldu, çevre bilinci için ağaç dikildi. Hepsi de ilk önce kendi hayatlarına bir pencere açtı, ardından da çevrelerine.” Zapsu, önümüzdeki eğitim ve öğrenim yılında da projenin devam edeceğini söyledi.

‘Sorumlu insan olma notu olsun’

GHV Başkanı Beyza Zapsu, gençlerin sosyal sorumluluk bilincinin okullarda arttırılması gerektiğine dikkat çekti. Zapsu, “Okullarda ders saatleri içinde sosyal sorumluluğa da bir alan açılmalı ve nasıl ki ders notu varsa sosyal sorumluluk bilincine bağlı olarak da bir notlama sistemi geliştirilmeli. Yurtdışında bir üniversiteye girdiğinizde öğrencinin sosyal sorumluluk aktiviteleri de değerlendiriliyor” diye konuştu.

Radikal