Gönüllü kadınlardan Pakistan’daki yetimlere destek

Stklar
Abdullah Güner’in haberi Hatice Naç, binlerce İHH gönüllüsünden biri. Uzak coğrafyaların yetimleri, kadınları ve muhtaçları için adım atan Hatice Hanım, yaklaşık 5 yıldır İHH gönüllüsü olarak yardım f...
EMOJİLE

Abdullah Güner’in haberi

Hatice Naç, binlerce İHH gönüllüsünden biri. Uzak coğrafyaların yetimleri, kadınları ve muhtaçları için adım atan Hatice Hanım, yaklaşık 5 yıldır İHH gönüllüsü olarak yardım faaliyetlerine katılıyor.

Geçen sene İHH’nın düzenlediği Yetim Dayanışma Günleri‘nde Pakistan ekibinin bir parçası olarak bölgeye giden Hatice Hanım, oradaki yetimlerin halini gördükten sonra döner dönmez daha fazla ne yapabilirim diyerek, oradaki yetimler için bir yetimhane projesi için çalışmalara başlar.

İHH’nın Pakistan, Haripur’da inşa etmeyi planladığı yetim kompleksi projesi: Yaklaşık 1000 Pakistanlı yetimin eğitim, barınma ve sosyal faaliyet ihtiyaçlarına yönelik geliştirilen ve 44,000 metrekarelik alana inşa edilmesi planlanan projenin şu anki maliyeti yaklaşık 500 bin Avro.

Bu maliyetin bir kısmını hali hazırda temin etmiş olan Hatice Hanım ve arkadaşları şu an fon sağlamak amaçlı yeni bir girişim başlattı: Bu haberde gördüğünüz “keçeli defterler” Pakistanlı yetimlere sıcak bir yuva olarak geri dönmek üzere tasarlandı. Hatice Hanım daha fazla yardım gönüllüsünü bir çatı altında toplamak için “Yardım Sokağı” isimli bir gönüllü grubu kurdu. Yardım Sokağı sakinlerinin el emeği olan bu harika defterler şu an 16 üniversitenin kampüsünde Pakistan’ın yetimleri için bereket duaları eşliğinde görücüye çıkmış durumda.

Arzu edenler İstanbul Fatih’teki vakıf merkezine giderek temin edebilirler. Keçe ve kumaş kaplı bu defterlerin fiyatları 15 ila 30TL arasında değişiyor.
 

“YARDIM SOKAĞI’NDAN YETİMLER YARARINA ‘OTANTİK GİYİM GÜNLERİ’”

Pakistanlı yetimlere yapılacak yetimhane için Üsküdar Bağlarbaşı Kültür Merkezi’nde 4 Ağustos Pazar günü saat 19.00’a kadar devam edecek olan ‘Otantik Giyim Günleri’ kermesi hayırseverlerin ilgisini bekliyor.

Sergide Hindistan, Pakistan, Sudan ve Afganistan gibi ülkelerden getirilen ürünler bulunuyor. Bunlar orijinal ürünler oldukları için daha çok kermes havasında değil de o ülkelerin orijinal ürünleri olduğu için “Otantik Giyim Günleri” olarak isimlendirilmiş.

Sergideki ürünler arasında; Hint gelinlikleri, Pakistan’da yaşayan hanımların yöresel giysisi olan şalvar kamiz Orta Asya-Uzakdoğu kıyafetlerine ilgi duyanlar için bulunmaz bir fırsat sunuyor.
 

“İHH KADIN GÖNÜLLÜLERDEN PAKİSTAN’DAKİ YETİMHANEYE DESTEK!”

Pakistan’daki Darul Erkam Yetimhanesi için başından itibaren bu çalışmanın içinde yer alan ve koordinatörlüğünü yürüten Hatice Naç Hanım ‘Otantik Giyim Günleri’ ile ilgili bize şu bilgileri verdi:

“Unutmayalım ki Pakistan birçok süreç yaşamasına rağmen kendi kültürünü hiçbir zaman kaybetmemiş ülkelerden birisi. Dünyanın belki de % 80’ni % 90’ı kıyafet konusunda asimile olmuştur, birbirine uymuştur. Artık herkes birbirinin aynısı gibi giyinir. Fakat bir Pakistanlı Amerika’da bile aynıdır, aynı giyinir. Kendi kültürlerini kaybetmedikleri için de çok orijinaller. O örtüleri, üçlü takımları… Üçlü bir takım giyerler: Şalvar vardır, altta ya da pantolon, üzerinde uzunca tunik diyebileceğimiz tarzda bir elbise ve boynunda da dubakta diye isimlendirilen şal vardır. Bayanlar bunları giyerler. Bunlardan çokça getirdik. Sergide bulabilirsiniz.

Cidde’den feraceler getirildi. Birebir Arabistan’dan gidip alındı. Yine elbiselerin yanında takı malzemeleri de getirdik. Pakistan’da el işlemeli yakut, safir takılar el işlemesi olduğu için dünya çapında biliniyor. Bunlardan da getirdik. Yine mutfak malzemelerinden (termos tencere) getirdiklerimiz oldu.

“FARKLI FARKLI ÜNİVERSİTELERDEN 35 GENÇ KIZIN YAPMIŞ OLDUĞU ÇALIŞMA”

 “1 milyonluk bir proje bu. Herkes bize bu projeye başlarken ütopik bularak, “Yapamazsınız, öğrencisiniz, bir öğrencide tost parası olur…” gibisinden. Fakat keçeli defterler üretti arkadaşlarım. “Keçeli Defter Yardım Projesi” diye biz çalışırken toplanacak paranın yarısını geçmiştik. Şimdi buradaki sergiden toplanacak para ile de yetimhanemizi bitirmek istiyoruz. Ve hatta sonra da o yetimlerimizi giydirmek istiyoruz. Bu aynı zamanda gençlerin çalışması. Farklı farklı üniversitelerden 35’e yakın genç kızın yapmış olduğu bir çalışma bu. Bu kızlarımız keçeli defter üretiyorlar. Ve bunlar hem üniversitelerde hem de kermeslerde satılıyor. Bu birebir gençlerin gayretleriyle olduğu için de bir gençlik çalışması oldu.”

Pakistan’daki yetimler yararına yapılan bu sergiye veya yardıma katılmak isteyenler aşağıdaki iletişim bilgilerinden Hatice Naç Hanıma ulaşabilirsiniz.

Feraceler: 150 – 300 TL arası.
Şalvar Kamiz takımlar: 150 TL.
Yakut Safir Takılar [Seti]: 1000 TL

Not: Bu kermesin önümüzdeki haftalarda Fatih’te yapılabileceğini, çalışmalar devam ettiği için kesin bir şeyin şimdilik olmadığını da not düşelim.

İletişim:

İHH-Darul Erkam Yetimhanesi
Hatice Naç: 0.535 261 25 87
yardimsokagi@gmail.com

https://www.facebook.com/YardimSokagi

https://twitter.com/yardimsokagi

Adres: Üsküdar Bağlarbaşı Kültür Merkezi Ulaşım Müzesi
4 Ağustos: 11:00 – 19:00

On5yirmi5