İHH İnsan Hak ve Hürriyetleri İnsani Yardım Vakfı İsrail’in Mavi Marmara gemisine düzenlediği saldırının 6.yılında İstanbul, Taksim’de ‘Özgür Kudüs Yürüyüşü‘ düzenlendi.
Taksim Tünel’den başlayan yürüyüşe binlerce kişi katıldı. Galatasaray Lisesi’nin önünde son bulan yürüyüşte “Katil İsrail Filistin’den defol” sloganları atıldı.
MAVİ MARMARA BİR AMAÇ DEĞİLDİR
İHH Başkanı Fehmi Bülent Yıldırım, yürüyüş sonrası yaptığı konnuşmada şunları söyledi:
“Mavi Marmara Özgür Kudüs yürüyüşünün sadece bir parçasıdır. Yürüyüşümüz devam ediyor. Mesajımız nettir: Ne olursa olsun, abluka kalkmadan asla normalleşme olmaz. Filistin özgür olana kadar, mazlumların ahı bitene kadar çalışmaya söz verdik, çünkü Müslümanız. Mavi Marmara bir amaç değildir. Bizim yürüyüşümüz Mescid-i Aksa’dır, Filistin’dir, Suriye’dir!”
NE OLMUŞTU?
Gazze ablukasını kırmak için yola çıkan Mavi Marmara gemisine 31 Mayıs 2010’da uluslararası sularda İsrail’in düzenlediği ve dokuz Türk’ün öldürülmesiyle sonuçlanan saldırıdan sonra Ankara-Tel Aviv ilişkileri kopma noktasına geldi.
Saldırının ardından Tel Aviv’deki büyükelçisini çeken Türkiye, ilişkilerin normalleşmesi için resmi özür, öldürülenler ve yaralananlar için tazminat ve Gazze’ye yönelik ablukanın kaldırılmasını şart koştu.
Mart 2013’te Netanyahu, o dönem başbakan olan Erdoğan’ı telefonla arayarak özür diledi. Resmi özür yazılı olarak da açıklandı. Ardından Türkiye ile İsrail arasında Gazze ablukasının kalkması ve tazminat için görüşmeler başladı. Görüşmeleri Türkiye Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu yürüttü.
Şubat 2014’e kadar İsrailli ve Türk yetkililer şartlarda uzlaşmak için görüşmelerini sürdürdü. O dönemde Al Jazeera’ye bilgi veren diplomatik kaynaklar, imzalanacak anlaşmanın metninin neredeyse hazır olduğunu söylemişti.
Aynı kaynakların verdiği bilgiye göre, ilişkilerin normalleşmesi için Türkiye’nin ikinci şartı olan tazminatın miktarıyla ilgili anlaşmaya varılmıştı. Üçüncü şart olan Gazze ambargosunun kaldırılması konusunda da iki taraf birbirine yakınlaşmıştı. Kaynaklar, Netanyahu’nun o dönem iç politika endişeleriyle anlaşmayı imzalamaktan kaçındığı bilgisini vermişti.
Anlaşma imzalanamadan, İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırısı başladı. Temmuz ayında başlayan ve bir aydan uzun süren saldırıda iki bine yakın Filistinli hayatını kaybetti. Bu saldırıyla birlikte görüşmeler tamamiyle durmuştu.-Tımetürk