Abdullah Güner’in haberi
Uluslararası Gençlik Forumu (IYFO) tarafından düzenlenen Uluslararası Müslüman Gençler Kültürel İşbirliği VIII. Toplantısı 31 Ağustos – 1 Eylül 2013 tarihlerinde İstanbul’da gerçekleştirildi. Toplantının ardından “8. Uluslararası Gençlik Forumu Sonuç Bildirgesi” yayınlandı.
“İslâm Kardeşliği ve Müslüman Gençlik” ana teması değerlendirilen toplantıya, İslam dünyasından 60 ülkeden Müslüman gençlik teşkilatının temsilcileri katıldı. Toplantı kapsamında İslâm Ülkelerinde meydana gelen son gelişmeler ve değişimler değerlendirildi. Son gelişmeler ışığında İslâm kardeşliğinin güçlendirilmesi için nasıl adımlar atılması gerektiği müzakere edildi.
“ULUSLARARASI GENÇLİK FORUMU’NUN 4 TEMEL AMACI VAR”
Uluslararası Gençlik Forumu’nda gerçekleştirilen programın dört temel amacı olduğu belirtiliyor:
Birincisi, “Yeni ve Adil Bir Dünya”nın ikame edilmesi yolundaki büyük siyaset vizyonunu konuşmak;
İkincisi, İslâm Kardeşliğinin güçlendirilmesi için kullanılan bilgi ve kavram çerçevesinin, duruş ve yaklaşımların İslâm’ın temel kaynaklarından beslenerek ümmetin birlikte hareket etmesini sağlamak;
Üçüncüsü, farklı coğrafyalarda yaşayan Müslümanların İslâm Kardeşliğinin güçlendirilmesi çalışmalarına öncülük edecek kadrolarının iletişim bağını güçlendirmek, ortak bilgi, duygu ve amaç için bir araya gelerek, işbirliğini arttıracak, karşılıklı tecrübelerden istifade edecek, gerek siyasi gerekse bilimsel ve kültürel problemleri ve ortak çözüm yollarını araştırmak, uygulayıcılara yol gösterecek fikirlerin olgunlaşmasını sağlamak;
Dördüncüsü de son yaşana süreçlerin doğru okunması ve anlaşılmasını sağlamaktır.
“MÜSLÜMAN GENÇLER KÜLTÜREL İŞBİRLİĞİ TEŞKİLATI OLARAK BU DAVAYA SAHİP ÇIKACAĞIZ”
Uluslararası Gençlik Forumu’nun sonuç kısmında ise Müslüman Gençler Kültürel İşbirliği Teşkilatı’nın İslam dünyasında yaşanan son gelişmelerle ilgili yaptığı açıklama ise şöyle oldu:
“İslâm dünyasının kendi ülkelerinde inisiyatifleri ele alma arzu ve gayretine karşılık Batılı küresel emperyalist kadrolar saldırganlaşmıştır. Bu şiddet dalgası kimi zaman doğrudan kimi zaman da İslam ülkelerindeki işbirlikçi yönetimler eliyle sürdürülmektedir.
İslâm Dünyası’ndaki problemlerin kaynağı sadece dış mihraklı değildir. Müslümanlar da kendi aralarında kardeşlik hukukunu yok sayan, mezhep ve meşrep ayrılıklarını körükleyen, vahdet yerine ayrılık tohumları eken yaklaşımlarda bulunmaktadırlar.
Mısır, Suriye, Mali, Arakan, Filistin ve diğer İslâm coğrafyasında yaşanan zulümler ümmetin yakın takibindedir. Direniş coğrafyaları ümmetin izzet ve alın aklığıdır. Şehitlerimizin akıttığı kanlar aziz İslâm ümmetinin dirilişine vesile olmaktadır. Ve zalimler İslam Baharını başlatacak direniş meşalesini ateşlemişlerdir.
Filistin ve Kudüs davamız İslâmi siyaset perspektifimizin ve gayretimizin en zirve noktasıdır. Müslüman Gençler Kültürel İşbirliği Teşkilatı olarak bu davaya sahip çıkmaya devam edeceğiz.
İslâm Kardeşliği temasıyla gerçekleştirdiğimiz bu toplantımızda öncelikle neler yapılması gerektiği konuşulmuş ve yaptığımız teşhis çerçevesinde yapısal ve güncel bazı kararlar alınarak tüm İslâm Âlemine ve Dünyaya ilan edilmiştir.”
“8. MÜSLÜMAN GENÇLER KÜLTÜREL İŞBİRLİĞİ TOPLANTISI SONUÇ BİLDİRGESİ”
1- Toplantının ana teması olan “İslâm Kardeşlik Hukukunun gereği olan tüm sorumluluk” bilinçli bir şekilde alınmalıdır.
2- İslâm kardeşliğinin tesisine engel teşkil eden bölgecilik, kabilecilik, mezhepçilik gibi illetlerden İslâm Ümmetini ve özellikle de gençleri muhafaza edecek tedbirler alınmalıdır.
3- Kardeşliğin tesisi yolunda dünyadaki derin fitne mekanizmalarını etkisiz kılacak bir eğitim modülü tüm İslâm Dünyasında benimsenmelidir.
4- Küresel emperyalizmin mağduru olan tüm dünya halkları yakından takip edilmelidir.
5- Bütün insanlığın saadeti için bu dünyanın gidişatına müdahale etmek mecburiyeti vardır. Bu gidişat böyle bırakılamaz ve böyle de devam edemez. Dünyadaki inançlı, aklı selim sahibi, şuurlu insanlar, gruplar ve topluluklar bir araya gelerek bu vahim gidişata dur demek mecburiyetindedirler.
6- Müslümanlar, aralarındaki ihtilafları savaşla değil, barış ve kardeşlik hukuku yoluyla çözmelidirler.
7- Anlaşmazlıklar yaşayan Kardeş Müslüman ülkeler arasında hakemlik ve arabuluculuk yapacak bir mekanizma kurulmalıdır. Müslümanların problemlerinin çözümü gayrimüslimlere havale edilemez.
8- Ölçülebilir, somut ve sonuç odaklı net hedeflere ulaşılması esas alınmalıdır.
9- İslam ülkeleri ve aydınlara arasında bilgi birikimi, ve tecrübe paylaşımını sağlayacak mekanizmalar kurulmalıdır.
10- Eğitim modüllerinde dini eğitim yanında siyasi bilinç eğitimini de kuşanmış Müslüman genç profili model haline getirilmelidir. Zühd eğitimi, ahlak eğitimi, siyaset, bedensel gelişim ve yeteneklerin artırılması, teknoloji kullanımı ve medya hakimiyeti eğitimini içeren bir liderlik programı esas alınmalıdır.
11- Yeni ve Adil Bir Dünya’nın tesisi için temelleri atılmış, Büyük Siyaset vizyonu göstergesi ve ümmetin gelecek tasavvuru olan D-8’in ihyası için gayret sarf etmek temel şiarımızdır. Bu çerçevede; İslâm Ülkeleri Birleşmiş Milletler Teşkilatı, İslâm Ülkeleri Ekonomik İşbirliği Teşkilatı, İslâm Ülkeleri Ortak Para Birimi, Ülkeleri Savunma Birliği Teşkilatı ve İslâm Ülkeleri Bilim ve Kültür İşbirliği Teşkilatı kurulmalıdır.
12- İnsanlığın can emniyeti, küresel açlık, yoksulluk, istihdam, sağlıklı içme su kaynaklarına ulaşım temini için insani bir gayret içinde olunmalıdır.
13- Medeniyet şehirdir, İslâm şehirleri bizimdir ve sahip çıkılmalıdır.
14- Sanat ve kültür perspektifimiz İslâm düşüncesinden süzülerek etkin ve estetik olarak tasarlanmalı ve özel nitelikli eserler sunulmalıdır.
15- Müslümanların kontrol ve koordinesinde bir bilgi (haber) ve medya yönetimi zarurettir. Bilgiye ulaşma biçimi, bilginin kaynağı ve bilginin dolaşımı konusunda Müslümanlar dikkatli davranmak zorundadırlar.
16- Tüm teşkilatların arasında bilgi dolaşımı için ortak bir medya platformu oluşturulmalıdır.
17- Her Müslüman birey “Batılıların algı inşâsı konusunda” şuurlandırılmalı ve kandırılamayacak nitelikte donanmalıdır.
18- Müslümanlar yaşadıkları coğrafyalardaki sorunlar ve olağanüstü durumlara karşı farklı İslâm toplumlarında kurumsal yapılar ya da temsilciler bulundurma gayreti içinde olmalıdırlar.
19- İslam ülkelerindeki tüm çalışmalarda ülke yönetimlerinin uyarılması ve şuurlu siyasete yönlendirilmesi hususunda barışçıl ve hukuki tebliğ görevi etkin olarak gerçekleştirlimelidir.
20- Bütün bunların tahakkuku için ve özlenen Adil Yeni Bir Dünya’nın kurulması için bizler; bu yolda takatimizin sonuna kadar tüm gücümüzle çalışacağız.
Gayret bizden, Tevfik Cenab-ı Hakk’tandır.
8. Uluslararası Gençlik Forumu
On5yirmi5