Yaşlanan AB’nin Çözümü Türkiye’de

Olaylar
AB istatistik kurumu Eurostat’ın verilerine göre Birliğin yaşlanan nüfus probleminin çözümü Türkiye’nin üyeliğinden geçiyor.BRÜKSEL AB’de ortalama 1,6 olan doğurganlık oranı (kadın b...
EMOJİLE

AB istatistik kurumu Eurostat’ın verilerine göre Birliğin yaşlanan nüfus probleminin çözümü Türkiye’nin üyeliğinden geçiyor.BRÜKSEL AB’de ortalama 1,6 olan doğurganlık oranı (kadın başına düşen bebek sayısı) nedeniyle birçok üye…

AB istatistik kurumu Eurostat’ın verilerine göre Birliğin yaşlanan nüfus probleminin çözümü Türkiye’nin üyeliğinden geçiyor.

AB’de ortalama 1,6 olan doğurganlık oranı (kadın başına düşen bebek sayısı) nedeniyle birçok üye ülkede doğal nüfus azalırken ortaya çıkan açık yılda 1 milyona yakın net göç alımıyla karşılanıyor.
Doğurganlık oranının düşüklüğü yanında ortalama ömrün uzaması, AB’de nüfusun hızla yaşlanmasına neden oluyor. İşgücü açığına neden olan ve sosyal güvenlik sisteminin geleceğini tehdit eden nüfus yaşlanmasına çareler arayan AB’ye mevcut aday ve potansiyel aday ülkelerden sadece Türkiye, genç nüfusuyla fırsat penceresi açıyor.
Eurostat’ın verilerine göre, AB’de 15 yaşından küçükler toplam nüfusun sadece yüzde 15,6’sını oluştururken bu oran Türkiye’de yüzde 26’ya çıkıyor.
Türkiye bu alanda AB’ye aday ve potansiyel aday ülkeler arasında ilk sırada bulunurken Arnavutluk yüzde 25’le ikinci, İzlanda yüzde 21’le üçüncü sırayı alıyor.
15 yaşından küçükler Karadağ’da nüfusun yüzde 19,6’sını, Makedonya’da yüzde 17,7’sini, Hırvatistan’da yüzde 15,3’ünü ve Sırbistan’da yüzde 15,2’sini oluşturuyor.
27 üyeli AB’de 65 yaş ve üzerindekiler toplam nüfusun yüzde 17,5’ini oluştururken bu oran Türkiye’de yüzde 7’ye iniyor.
65 yaş ve daha üzerindekilerin toplam nüfusa oranı diğer aday ve potansiyel aday ülkelerden Hırvatistan’da yüzde 17,3, Sırbistan’da yüzde 17, Karadağ’da yüzde 12,7, İzlanda’da yüzde 12 ve Makedonya’da yüzde 11,6 düzeyinde bulunuyor.
Eurostat’a göre, doğurganlık oranı 2000 yılında Türkiye’de 2,38 iken AB’de 1,45 düzeyindeydi. 2009 yılına gelindiğinde Türkiye’de doğurganlık oranı 2,12’ye gerilerken AB’de 1,59’a çıktı ve aradaki fark kısmen kapandı.
AB’ye aday ülkelerden İzlanda’da doğurganlık oranı Türkiye ile aynı seviyede bulunurken Sırbistan’da 1,4 ve Bosna Hersek’de 1,2’ye kadar iniyor.

AA