Tutuklu Milletvekilleri Meclis’te Olmalı

Olaylar
Cumhurbaşkanı Gül, Hollanda’da basına verdiği demeçte, tutuklu milletvekillerinin Meclis’te olması gerektiğini söyledi. Gül, yeni anayasada değiştirilemez denilen ilk üç maddenin değiştiri...
EMOJİLE

Cumhurbaşkanı Gül, Hollanda’da basına verdiği demeçte, tutuklu milletvekillerinin Meclis’te olması gerektiğini söyledi. Gül, yeni anayasada değiştirilemez denilen ilk üç maddenin değiştirilebileceğine yeşil ışık yaktı.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Hollanda’ya yaptığı resmî ziyaretin son gününde yeni anayasa ve gündemdeki konularla ilgili gazetecilere önemli açıklamalarda bulundu.

“Temsili demokrasiye vurgu yaptınız. Milletvekilleri tutuklu olduğu sürece yeni anayasa yapmayı doğru buluyor musunuz?” şeklindeki soruya Gül, “Tabii ki, milletvekillerinin tutuklu olması üzücü bir şeydir. Ama nihayette bizim mahkemeye söyleyebileceğimiz bir şeyimiz yok. Ama bununla ilgili kanaatlerimizi paylaşırız Bunu da paylaştım zaten. Daha fazla konuşmaya başlandığını andan itibaren bu mahkemeler tarafından haklı olarak bir müdahale, bir baskı altına alma şeklinde algılanıyor. Onun için çok spesifik konularda konuşmak doğru olmuyor. Ama ben şunu söyledim, ben çok arzu ederdim ki herkes görevinde, yani Meclis’te olsun” yanıtı verdi.

Gül, yeni anayasayla ilgili olarak şunları söyledi: “Aslında geçen meclis de anayasa yapabilirdi temsil kabiliyeti açısından, bu meclisin de yapması lazım çünkü Türk siyasetinin bütün önemli aktörler, akımları bu mecliste. Aslında anayasa metni üzerindeki mutabakatta çok zorlanılacağı kanaatinde değilim. Çünkü nihayetinde hepimiz dünyaya açığız, hepimiz Türkiye’deki değişimlerin farkındayız. Önemli olan bunu becerebilmek. Burada usûl, metodoloji konularına başında beri dikkat çekiyordum. Bu öyle bir siyasi belge ki herkesin sahiplenmesi gerekir. O açıdan yapılan çalışmalara herkesin katılımını sağlamak lazım.”

Temel konularda konsensüs sağlandıktan sonra her bir ayrıntıda böyle bir arayışa girmenin süreci tıkayacağını söyleyen Gül, “Kürt hareketinin anayasa müzakerelerine çekilmesi bu iklimin oluşmasına yardımcı olmaz mı?” şeklindeki soruya, “Ben bunu derken BDP’yi de içine koyuyorum” yanıtı verdi.

İLK ÜÇ MADDENİN DEĞİŞTİRİLMESİNE AÇIK KAPI
Yeni anayasanın evrensel ilkeler temelinde hazırlanması gerektiğini söyleyen Gül, “Yani ilk üç maddede evrensel değişiklik öngörüyor musunuz?” şeklindeki soruya, şu karşılığı verdi:

“Yeni anayasa yapımında şu maddeyi nasıl yapalım, şu kelimeyi mi ekleyelim yoksa çıkaralım gibi tavrı doğru görmüyorum. Bunu böyle yapmamak lazım. Biz yeni bir anayasa yapıyoruz. Bu anayasayı böyle bir özgüven ve söylediğim prensipler çerçevesinde yazarsanız böyle bir tartışma da çıkmaz ve bölünmeler de olmaz. O maddeyle bu maddeyle oynarsanız zor olur, çıkmaza gireriz. Evrensel hukukun hakim olduğu ülkelerde genelde üniter devlet yapısı hakim değil.”

Milliyet