Polise Askerlikte Maaş Verilecek

Olaylar
Polislerin askerlikten muaf tutulması amacıyla yürütülen çalışmanın taslağı tamamlandı. İçişleri Bakanlığı tarafından hazırlanan taslakta hem askerlik süresi hem de maaşla ilgili düzenlemeler dikkat ç...
EMOJİLE

Polislerin askerlikten muaf tutulması amacıyla yürütülen çalışmanın taslağı tamamlandı. İçişleri Bakanlığı tarafından hazırlanan taslakta hem askerlik süresi hem de maaşla ilgili düzenlemeler dikkat çekiyor.

Milli Savunma Bakanlığı ve TSK tasarıya olumlu yaklaşırsa askerliğini yapmamış polisler temel askerlik eğitimi görecek. Polis, askerlik süresince maaş da alacak. Emniyet Teşkilatı‘nda halen 2 bin 423’ü amir, 36 bin 577’si polis memuru, 39 bin personel askerliğini yapmamış durumda.

Askerliğini yapmamış polislerin askerlikten muaf tutulması amacıyla sürdürülen çalışmalarda son aşamaya gelindi. İçişleri Bakanlığı’nca hazırlanan taslak önümüzdeki günlerde Bakanlar Kurulu’na gönderilecek. Bakanlar Kurulu’nun Meclis’e sevk edeceği tasarı ile polisin, temel askerlik eğitiminin ardından görev yaptığı yerde askerliğini tamamlaması öngörülüyor.

Polise askerlik süresince maaş ödenmesi de söz konusu. Ancak maaşları bir miktar kesintiye uğrayacak. Emniyet Teşkilatı’nda halen 2 bin 423’ü amir, 36 bin 577’si polis memuru, 39 bin personel askerliğini yapmamış durumda. Polislik mesleğine adımını atmaya hazırlanan 23 bin 148 polis memuru adayı ile her yıl polis akademisinden mezun olan yaklaşık bin 350 komiser muavini askerlikle ilgili müjdeli haber bekliyor.

İçişleri Bakanı Beşir Atalay, askerliğini yapmayan polislerin askerlikten muaf tutulması amacıyla yürütülen çalışmalara hız verdi. Atalay’ın talimatıyla çalışmalarını yoğunlaştıran komisyon, taslağı tamamladı. Milli Savunma Bakanlığı ve Genelkurmay Başkanlığı tasarıya olumlu yaklaşırsa askerliğini yapmamış polisler temel askerlik eğitimi görecek. Tasarıda Polis Akademisi Mezunları, Polis Eğitim Merkezi Müdürlükleri‘nde eğitim gören 4 yıllık üniversite mezunu polisler ile Polis meslek yüksekokullarında eğitim gören polisler için ayrı ayrı temel eğitim ve askerlik süresi öngörülüyor. Bu okullarda eğitim gören polisler, muadili diğer mezunlar kadar temel askerlik eğitimi alacaklar. Polislerin askerlik süreleri de yine muadili oldukları diğer mezunların askerlik süreleri kadar planlandı. Buna göre Polis Akademisi ve 4 yıllık üniversite mezunu polisler bir aylık temel eğitimin ardından 5 ay da askerlik görevi yapmış olacak.

Temel askerlik eğitiminin ardından polisler askerliklerinin geri kalanını, görev yaptıkları illerde polis olarak sürdürecekler. Doğu ve Güneydoğu illerinde şark görevi sırasında askere giden polislerin askerlik süreleri de şark görevinden sayılacak. Tasarıda askerlik yaptığı dönemde polise maaş da verilmesi öngörülüyor. Ancak maaşlarında belirli bir kesintinin yapılması söz konusu.

İçişleri Bakanlığı kaynakları polisin askerlik süresince alacağı maaşlarında üçte bir ya da yarı yarıya kesinti yapılabileceğini belirtiyor. Emniyet Teşkilatı’nda çeşitli rütbelerde 209 bin 245 polis görev yapıyor. Emniyet Hizmetleri Sınıfı’ndaki personelin neredeyse beşte biri askerliğini yapmadı. 4 yıllık üniversite mezunlarının eğitim gördüğü 11 Polis Eğitim Merkezi Müdürlükleri’nden (POMEM) her yıl 10 bin polis, 25 Polis Meslek Yüksek Okulları’ndan (PMYO) ise ortalama 7 bin 500 polis memuru mezun oluyor. Bu sayıya Polis Akademisi’nden mezun olan bin 350 dolayındaki komiser muavinleri ile yurtdışı ve yurtdışında yüksek lisans doktora yapan amirlerde eklenince sorun giderek büyüyor.

Emniyet Genel Müdürlüğü, her celp döneminde çok sayıda polisin askere alınmasından dolayı başta Ankara, İstanbul, İzmir olmak üzere 1, 2 ve 3. bölge illerinde ciddi personel açığı yaşıyor. Polis memurlarının askere alınmasından kaynaklanan personel açığı genel asayiş ve güvenlik hizmetlerinin sekteye uğramasına yol açıyor. Jandarma bölgelerinin de devredilmesi sonucu polis teşkilatı, ülke nüfusunun yüzde 75’ine denk gelen 54 milyon 807 bin kişiye hizmet veriyor.

Zaman