PKK’lıların ini baraj oluyor

Olaylar
Şırnak ve Hakkari’nin Irak sınırının sıfır noktalarında 2008 yılında inşaatlarına başlanan ve geçmiş yıllarda zaman zaman geçiş güzergahlarını büyük oranda kapatacağı için PKK’lıların sald...
EMOJİLE

Şırnak ve Hakkari’nin Irak sınırının sıfır noktalarında 2008 yılında inşaatlarına başlanan ve geçmiş yıllarda zaman zaman geçiş güzergahlarını büyük oranda kapatacağı için PKK’lıların saldırılarına uğrayan 11 barajdan gövde inşaatı tamamlanan 3’ünde su tutulmaya başlandı.

İŞTE O BARAJLAR!

Bölgede enerji alanının yanısıra ekonomisine büyük katkı sağlayacak olan barajlar tamamen bittiğinde, sınır kaçakçılığının da önü büyük oranda önünün kesileceği ve bölgede 7 barajdan elde idelecek enerji ile endüstriyel ve ticari faaliyetlerin gerçekleştirilebilmesinin de önünü açacak.
DSİ Genel Müdürlüğü, Irak ile İran sınır kesimlerinde enerji ve su depolama amacıyla hazırladığı projeyi 2008 yılında hayata geçirdi. Bölgede "PKK’ya karşı güvenlik barajı" olarak nitelendirilen 11 barajın ihalesi 2008 yılında yapılarak inşaatlarına başlandı. 7 barajdan en önemlileri olan Silopi, Şırnak ve Uludere barajlarının gövde inşaatları tamamlanıp su tutulmaya başlanırken, Şırnak’taki diğer 5 baraj ile Hakkari’deki 4 barajın inşaatının yapımları devam ediyor.

SINIRI GERDANLIK GİBİ SARIP KAÇAKÇILIĞI DA ÖNLEYECEK

PKK’nın Türkiye’ye giriş ve çıkışlarda yıllarca önemli üslenme ve geçiş güzergahlarının bulunduğu Irak sınır kesimindeki bu barajlar tamamlandığında, bölgedeki yerleşim birimlerinin adeta geçim kaynağı olarak gördükleri kaçakçılığı da önemli oranda azaltacak.

Bölgede kaçakçılıkla geçimlerini sağlayan bazı aşiretler, kaçak mallardan elde ettikleri rantın kesileceği endişesiyle bu barajların yapımına karşı çıkarken, vatandaşlar ise yeni yatırımlar ve iş olanakları yaratabileceği için baraj yapımlarını olumlu buluyor.

YENİ YOLLAR İNŞAA EDİLİYOR

DSİ’nin Şırnak’taki barajlarla ilgili hazırladığı ayrıntılı haritaya göre, Uludere kesimindeki bölgede sular altında kalacak yolların yerine, daha iç kesimlere çekilecek yeni yolların da inşaatlarına başlandı. İnceler bölgesinden başlayan yaklaşık 45 kilometrelik yol, Işıkveren ve Taşdelen köylerini geçerek, Ortasu Köyü’nde son bulacak.

Uludere’nin Irak sınırına yakın olan Işıkveren ve Taşdelen bölgelerinin hemen altındaki Kavşaktepe Barajı’nda 1.9 kilometre, Ortabağ Köyü yakınındaki Musatepe Barajı’nda 1.5, Gülyazı ve Ortasu bölgesinde bulunan Çetintepe Barajı’nda 2 kilometre güvenlik yolu, Şırnak Barajı’nda ise 3 kilometrelik bend yolu İl Özel İdare Müdürlüğü’nce inşa ediliyor.

MAĞARALAR VE DERİN VADİLER SUYLA DOLUYOR

Şırnak’ın Uludere İlçesi’nden Hakkari’nin Çukurca İlçesi’ne kadar uzanarak sınırı oluşturan dağlar, derin vadiler, stratejik noktalardaki PKK’nın yıllardır barınma yeri olarak kullandığı yüzlerce mağara barajların göl sularıyla dolacak.

PKK önceki yıllarda geçiş güzergahlarını keseceği için 11 baraj yapımını üstlenen şantiyelere baskınlar düzenledi, baraj inşaatında çalışan araçları yaktı, mühendis ve işçileri ise tehdit etti. PKK’nın geçmiş yıllardaki tüm baskılarına rağmen inşaatlarına devam edilen barajların tamamen bitmesi halinde bölge ekonomisini önemli oranda canlandıracağı kaydedildi.

SADECE ŞIRNAK’TA YILDA 40 BİN GWh ENERJİ ÜRETİLECEK

DSİ Genel Müdürlüğü’nün sitesinde yer alan bilgiye göre, Uludere’nin Hezil ve Ortasu (Roboski) çayları üzerinde inşaatı süren barajlardan Silopi, Şırnak, Uludere, Ballı, Kavşaktepe, Musatepe ve Çetintepe tamamlandığında, yılda yaklaşık 40 bin (GWh) Gigavatsaat enerji üretecek.
Hakkari’nin Güzeldere Çayı üzerinde Gölgeliyamaç ve Çocuktepe, Şemdinli ile Yüksekova ilçeleri arasındaki Bembo Çayı üzerinde yapılan Beyyurdu ve Aslandağ barajlarının ise yılda ne kadar enerji üreteceğile ilgili bilgiler henüz açıklanmadı.

PKK ÇEKİLİNCE, MUHTEŞEM GÜZELLİK KENDİNİ GÖSTERECEK

PKK’nın 8 Mayıs’tan itibaren çekilmesiyle birlikte yatırımların hız kanacağı gözüyle bakılan Şırnak’ta endüstriyel ve ticari faaliyetlerin gerçekleştirilmesinde barajlardan elde edilecek elektrik enerjisinin büyük etkisi olacak. Barajların tamamlanıp faaliyete geçmesiyle birlikte, yıllardır çatışmalar nedeniyle adeta kapalı kutu olan Şırnak’ın doğal güzellikleri de turizm alanında yapılacak bir takım çalışmalarla gün yüzüne çıkacak, Türkiye’nin dört bir yanından vatandaşlar korkusuzca gidip bu güzellikleri görebilecek.

Haber7.com