Özel güvenlikte paralel oyun

Olaylar
Kamu kurumlarında oluştuğu belirtilen paralel yapılanmanın özel güvenlik sektörüne de el attığı ortaya çıktı. Sabah’ta yer alan habere göre Türkiye, bazı kamu görevlilerinin özel yaşamlarına ili...
EMOJİLE

Kamu kurumlarında oluştuğu belirtilen paralel yapılanmanın özel güvenlik sektörüne de el attığı ortaya çıktı. Sabah’ta yer alan habere göre Türkiye, bazı kamu görevlilerinin özel yaşamlarına ilişkin ses ve görüntü kayıtlarının ardından, devletin en gizli görüşmelerinin de gizlice dinlenip servis edilmesi şokunu yaşamıştı. Bu gelişmelerle birlikte başlatılan soruşturmalar ve müfettiş incelemeleri yeni bazı bilgilerin ortaya çıkmasına neden oldu. İçişleri Bakanlığı’nın yaptığı çalışmalarda özel güvenliğe ilişkin bulgulara da ulaşıldı.

İHALE ZARARINA ALINIYOR 

Edinilen bilgiye göre, ilk yapılan tespitlerde, özel güvenlik sektöründe paralel yapılanmanın çok aktif olduğu belirlendi. Çok sayıda özel güvenlik şirketi kuran paralel yapı, daha sonra kamuda olduğu gibi özel sektörde de güvenlik ihalelerine girerek işler aldı. Bu işler içinde Türkiye’nin tanıdığı büyük patronlara ait işyerleri de vardı. Bu işlerden bazıları kâr getirmeyecek hatta zarar ettirecek maliyetlerle alındı. Kritik kamu kuruluşları yanında özel sektörde de özel güvenlik hizmetlerini devralan paralel yapının, bu şirketlerin patronları ve yöneticilerine izleme ve takipte bulunduğu ifade ediliyor. Patron ve yöneticilerin görüntü ve ses kayıtlarını elde eden paralel yapının, bu materyali şantaj ve benzeri işlerde kullanıp kullanmadığı araştırılıyor. Konuya ilişkin verilerin ortaya çıkmasının ardından özel güvenlik şirketlerini büyüteç altına alan bakanlık, kamu kurumlarında yürütülen çalışmaların benzerini, özel güvenlik için de uygulayacak ve gerekirse soruşturma açılacak. 

ORDU BÜYÜKLÜĞÜNDE 

İçişleri Bakanlığı’nın rakamlarına göre polis bölgesinde 2014 itibarıyla bin 306 faal özel güvenlik şirketi var. 4 bin 142 işyerinin ise özel güvenlik izni bulunuyor. Polis bölgesinde toplamda sertifikalı özel güvenlikçi sayısı ise 1 milyon 147 bin 241’e ulaştı. Halen polis bölgesinde 217 bin 302 özel güvenlik görevlisi çalışıyor. 304 alarm merkezi var. Jandarma bölgesinde de 14 bin 629 özel güvenlik izni bulunan işyeri varken, toplamda 119 bin 894 özel güvenlik görevlisi kimliği verildi. Halen jandarma bölgesinde 45 bin 814 güvenlik görevlisi bulunuyor ve 2 alarm merkezi var. Türkiye genelinde 217 bin 302’si polis bölgesinde, 45 bin 814’ü jandarma bölgesinde olmak üzere 263 bin 166 özel güvenlik görevlisi çalışıyor. Bu rakamlar ise Türkiye’de özel güvenlik personeli sayısının, birçok ülkenin ordusundan daha kalabalık olduğunu ifade ediyor.