Öğrencilere Harç Müjdesi

Olaylar
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek 2011 yılı Ocak – Eylül bütçe gerçekleşmelerini, 2011’in yıl sonu gerçekleşmelerininin açıklamalarını paylaştı. Maliye Bakanı Şimşek, TL’deki değer kaybı v...
EMOJİLE

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek 2011 yılı Ocak – Eylül bütçe gerçekleşmelerini, 2011’in yıl sonu gerçekleşmelerininin açıklamalarını paylaştı. Maliye Bakanı Şimşek, TL’deki değer kaybı ve güçlü talep nedeniyle enflasyonun bu yıl hedefleri aşacağını açıkladı. Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, 2011 yılı bütçe giderlerin 313,2 milyar lira, gelirlerinin 290,9 milyar lira olacağının tahmin edildiğini bildirdi.
 
Şimşek, bütçe açığının 22,2 milyar lira, faiz dışı fazlanın da 20,4 milyar lira olduğunu kaydetti.
 
Şimşek, Küresel ekonomide belirsizliklerin ciddi oranda arttığını vurguladı.
 
Şimşek’in açıklamalarından bazı notlar şöyle oldu:
 
"Ekonomi politikaları sonucu olarak 2007 yılından bu yana 4 milyondan fazla vatandaşımıza istihdam yarattık. Temmuz itibarı ile manşet işsizlik oranı yüzde 9.1’e gerilemiş durumda. Kriz ortamında işsizlik oranını düşüren bir kaç ülke arasına girdik.
 
Global ekonomi ve artan emtia fiyatları nedeniyle cari açık daha önce görülmemiş seviyelere ulaşmıştır. Yılın ikinci yarısında öngörülerimiz doğrultusunda bir daralma trendi oluşmuş durumda.
 
Küresel ekonomik şartları dikkate alarak hazırladığımız orta vadeli plan cari açığı düşürmeye yönelik bir politika içermektedir.
 
TL’deki değer kaybı ve güçlü talep nedeniyle enflasyon bu yıl hedefleri aşacak. Küresel ekonomide yavaşlama ile enflasyonda aşağı yönlü bir eğilim bekleniyor. Global ekonomi açısından bir enflasyon riski şu an itibarıyla öngörülmemektedir. Geçen yıl enflasyon hedeflerimizin altında kalmıştık. Bu yıl ise enflasyon geçici olarak hedefimizin bir miktar üzerinde kalarak yüzde 7.8 olarak öngörülüyor."
 
"GELİŞMEKTE OLAN ÜLKELER ŞU ANDA YOL ALAMIYOR"
 
"OVP’de öngörülünen büyüme hedefi 2011’de yüzde 7.5, 2012’de yüzde 4 düzeyinde
 Çin ve Hindistan hariç, küresel büyüme yüzde 4’ün altında kalacak
 
Çin, Hindistan gibi ülkeleri bir kenara bırakırsanız global ekonomideki büyüme bu sene ve gelecek sene yüzde 3 büyüyecektir. Birçok gelişmekte olan ülkede büyüme pek fazla yol alamıyor.

2010’de ülkemizde dış ticvaret hacmi yüzde 23.2 artmıştı bu sene yüzde 24.2 olacaktır. Bu yılın ilk yarısında gelişmekte olan ülkelerde enflasyon riski gündeme geldiyse de global ekonomideki yavaşlama emtia fiyatlarındaki yumuşama nedeniyle aşağı yönlü bir trend beklenmektedir."
 
Türk bankacılık sektörü aktif yapısı, kararlılığıyla güçlü konumunu koruyor.
 
2010 yılı yani geçen sene Ocak-Eylül’de 21.3 milyar lira açık verdi, 2011’de aynı dönemde 34 milyar lira fazla verdi. 28 yıldan bu yana ilk defa bir fazla verdi.
 
FAİZ DIŞI FAZLA 20.4 MİLYAR LİRA OLACAK
 
Vergi gelirleri yüzde 22.5 artrarak 188 milyar liraya ulaştı.
 
Ocak – Eylül döneminde bütçe gelirleri 221.1 milyar TL, giderler 220.9 milyar TL oldu.
 
FDF 9 aylık dönemde 2 kat artarak 35 milyar liraya çıktı.
 
Faiz hariç bütçe giderleri 186.1 milyar lira olmuştur. Faiz dışı fazlanın 20.4 milyar lira olacağını tahmin ediyoruz.
 
Bütçe giderlerinde binde 2’lik bir sapma söz konusudur.

Özelleştirmede zayıf performansa karşılık bütçe gelirleri yüzde 4 arttı.
 
Giderler son 3 aylık dönemde mevsimler etkiler ve alt yapı için verdiğimiz ödeneklerin harcamaya dönüşecek olması nedeniyle hızlı bir artış gösterecek.

Yıl sonunda bütçe açığı 22.2 milyar lira olacak. Harcamaların rasyonelleştirilmesi, verimliliği için bir birim kuracağız. Kayıtdışılıkla mücadelede toplumun her kesiminin katılımını sağlayacak çalışmalara devam edeceğiz
 
CARİ AÇIK DÜŞECEK
 
"Önümüzdeki 3 yıllık dönemde istikrarlı bir büyüme içinde istihdamı artırmayı cari açığı düşürmeyi hedefliyoruz. İlk defa cari açığın düşürülmesi güçlü bir hedef olarak ortaya konuyor.

Vergi mevzuatını sadeleştirmeye çalışacağız, VUK ve GVK gözden geçirilecek
 Vergi bilincinin geliştirilmesine yönelik bilincin geliştirilmesi çalışmalarına devam edeceğiz.
 
2012 bütçesiyle istihdamı ve mali disiplini artırmayı hedefliyoruz
 
GSYH 1 trilyon 426 milyar TL olacak, büyüme yüzde 4; deflatör yüzde 7 olacak.
 
İstihdam yüklerini azaltmak için 5.5 milyar liralık destek vereceğiz.
 
Destekler ve teşvik için ayrılan kaynağı 2.8 milyar liraya yükseltiyoruz."
 
EŞİT ÜCRET İÇİN MÜJDE
 
"Bütçe döneminde kamu çalışanlarını enflasyona ezdirmeyeceğiz. Kamu personeli arasındaki ücret adaletinin sağlanması temel hedefimiz. Bunun için kaynak tahsisi yapılmıştır. Eşit ücret olarak bilinen düzenlemeyi hayata geçirmeyi hedefliyoruz.

Memurlarımızı, işçilerimizi, emeklilerimizi enflasyona ezdirmedik. Enflasyonun üstünde maaş ve ücret zammı yaptık. 2010’da artalama memur maaşı 1570 TL’ydi, yüzde 14.1 artışla 1799 TL’ye çıkarıldı. 2011 yılı yılsonu enflasyon hedefimizin 2 katıdır bu rakam. En düşük memur maaşı yüzde 292 artışla 1.538 TL oldu. Buna benzer birçok kesimde maaş tutarları yukarı çıkarılmıştır. 2002 yılına göre memurların, işçilerin gelirlerinde artış vardır. 2012’de kamu çalışanlarını enflasyona ezdirmeyeceğiz."
 
HARÇLARA ZAM YOK
 
2012 yılında üniversite harçlarını sabit tutuyoruz. Birçok ülkede 2 ya da 3 kat artırılıyor. Öğrenim ve harç kredisi ödeneklerini yüzde 17,3 artırıyoruz. Taşımalı eğitime olan desteği yüzde 37 oranında artırıyoruz