İşkur 47 bin vasıfsız eleman arıyor

Olaylar
İşsizler iş bulamamaktan yakınırken, işveren 98 bin kişilik boş kadroyu dolduramadı. İşkur’un verilerine göre mart sonu itibariyle işverenlerin hiçbir nitelik aramadıkları halde temin edemedikle...
EMOJİLE

İşsizler iş bulamamaktan yakınırken, işveren 98 bin kişilik boş kadroyu dolduramadı. İşkur’un verilerine göre mart sonu itibariyle işverenlerin hiçbir nitelik aramadıkları halde temin edemedikleri işçi sayısı tam 46 bin 948 kişiye ulaştı

 
Türkiye İş Kurumu’na (İşkur) işletmelerden ulaşan ancak çeşitli nedenlerle karşılanamayan "açık iş" sayısı geçen yıl mart ayında 63 bin 417 kişiydi. Bu yılın mart sonu itibariyle açık iş sayısı 98 bin 769’a ulaştı. Buna göre, geçtiğimiz son bir yıl içerisinde işverenin aradığı işçiyi bulamadığı için dolduramadığı açık iş sayısında 35 bin 352 kişilik artış meydana geldi.

‘Niteliksiz’ işçi de yok

İşkur’un kayıtlarına yansıyan açık işlerin meslek gruplarına göre dağılımında da ilginç bir detay ortaya çıktı. Söz konusu 98 binin üzerindeki açık işler arasında en fazla ihtiyaç duyulan ve temin edilemeyen elemanlar "nitelik gerektirmeyen" işlerden oluşuyor. Mart sonu itibariyle işverenlerin hiçbir nitelik aramadıkları halde temin edemedikleri işçi sayısı tam 46 bin 948 kişiye ulaştı. Geçen yıl bu sayı 35 bin düzeyindeydi.

İşkur verileri, geçen yıl temizlik işçisi, büro elemanı, satış elemanı ve güvenlik görevlisi bulmakta zorlanan işletmelerin bu yıl satış danışmanı, garson, güvenlik görevlisi, büro memuru, çağrı merkezi elemanı, şoför ve komi bulamadıklarını ortaya koydu. Buna göre işverenler halen 2 bin 663 satış danışmanı, 2 bin 463 garson, 2 bin 284 güvenlik görevlisi, 2 bin 188 büro memuru, 1778 çağrı merkezi elemanı, 1765 şoför ve 1082 komi arıyor.

Düşük maaş ve çalışma şartları

İşkur, milyonlarca işsiz sokakta dolaşırken işverenlerin neden aradıkları işçileri bulamadıklarını da yaptırdığı araştırmayla gözler önüne serdi. İlk kez yapılan araştırmaya göre, nitelik gerektirmeyen işler de dahil olmak üzere, işverenlerin işçi bulmakta zorlanmalarının en önemli nedenleri arasında düşük ücret ve çalışma koşullarının ağır olması geliyor. Düşük ücret ve ağır çalışma şartları işçilerin işi kabul etmelerini engellediği gibi kabul edenlerin de işten çabuk ayrılmalarına yol açıyor.

Öğrenciye okulda iş kapma fırsatı

Gazi Üniversitesi, Türkiye genelindeki tüm üniversite öğrencilerinin mezuniyet sonrası iş bulmalarını kolaylaştırmak, iş başvuru tecrübelerini artırmak ve doğru iş alanlarına yönlendirmek için iş dünyasının da katılımıyla profesyonel bir organizasyon düzenledi. "Akademi Kariyer Günleri", ABD’li emlak kralı Donald Trump’ın ‘Çırak’ isimli programının bir benzeri olarak uygulanacak. 14-16 Mayıs’taki etkinlikte, öğrenciler hoca ve şirket yöneticilerinin karşısında iş başvuru deneyimi kazanırken, aynı zamanda Türk Telekom, Coca-Cola, Halkbank, Doğuş Otomotiv, Limak, gibi dev şirketlerde iş bulma şansı da yakalayabilecek. İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mithat Üner, etkinliğe 80’den fazla firmanın temsilcilerinin katılacağını söyledi.

Bugün