İlk Yerel İnsan Hakları Derneği

Olaylar
Röportaj: Bilal Can AGUYAD Ülkemizde faaliyet gösteren ve kendi imikanlarıyla güzel işlere imza atan derneklerden bir tanesi. Tam da Martin Luther King’in ifade ettiği ‘’bir rüyam va...
EMOJİLE

Röportaj: Bilal Can

AGUYAD Ülkemizde faaliyet gösteren ve kendi imikanlarıyla güzel işlere imza atan derneklerden bir tanesi. Tam da Martin Luther King’in ifade ettiği ‘’bir rüyam var’’ isimli yazısındaki  gibi güzel bir rüyayı yarınlara taşımaya gayret eden insanların buluştuğu bir mekan.

AGUYAD nedir? Ne zaman kuruldu? Hangi Eksiklikten dolayı kuruldu?

Afyonkarahisar’da, 2004 yılında, 28 insan hakları aktivisti tarafından, yerel ilk ve tek insan hakları derneği olarak kuruldu.

Derneğinizin amacı nedir?

Ulusal ve uluslar arası, insan hak ve özgürlükleri ile ilgili ihlallerin ortadan kaldırılması, engellenmesi başta olmak üzere her türlü ayrımcılığa baskıya karşı her türlü mücadeleyi vermeyi hedefliyoruz.       

Ne gibi faaliyetlerde bulunuyorsunuz? Şimdiye kadar neler yaptınız?

Faaliyetlerimiz:
8 Mart dünya kadınlar günü etkinlikleri çerçevesinde, Afyonkarahisar’da bulunan tüm stkların kadın temsilcileriyle Afyon’da kadın faaliyetlerinin tartışıldığı programların organizasyonu.

06 Mayıs 2005’de 22 ilden, 50 farklı sivil toplum kuruluşundan, 270 kadının katıldığı, konusu “AB’nin Yapısı-Tarihçesi, Ab Politikaları Ve Türkiye” olan ve 3 gün süren  “Kadın Buluşması 6“ programının organizasyonu.

İlki 2006 yılında Muğla’da gerçekleşen Ege Kadın Buluşması toplantısına katılım ve bu toplantı sonucu Afyon’da da, 15 kadının katılımıyla, 13 hafta süren kadın bilincini yükseltme eğitimi,
Her yıl düzenli olarak yılda bir defa düzenlenen Ege Kadın Buluşmaları’na aktif katılım,
STGM’nin  STKlara yönelik eğitimlerine grup olarak katılım.
Afyonkarahisar Gençlik Merkezinin yapılandırılmasında etkin rol alma.
Afyonkarahisar Gençlik Merkezinin yapılandırılmasında etkin rol almanın yanı sıra Afyon Gençlik Merkezi bünyesindeki farklı kurslarda eğitimci ve/veya katılımcı olma ve bu sayede gençlere ilgi alanları doğrultusunda yönlendirilmelerde bulunma. Ulusal Ajans tarafından desteklenen Eylem 1.2 “Müziği Yeniden Keşfediyoruz”  adlı, gençlerin sosyalleşmesi ve yetenekli imkanı kısıtlı gençlere gerekli imkanları sağlama projesi, Ulusal Ajans tarafından desteklenen Eylem 3.1a “Kaynaşan Kültürler- Mud Bath”  adlı, Afyonkarahisarlı gençlerle Avrupalı gençler arasında kültürel diyalogun oluşması/gelişmesi, yerel gençleri bu çalışma ile sosyal hayata dâhil etme projesi, Ulusal Ajans tarafından desteklenen Eylem 3.1a “Draw the Picture of Peace to Me”  adlı, teması “Kadın” sadece ülkemizin değil dünyanın da gündeminden düşmeyen “Kadına Yönelik Şiddet”e karşı önlem alınabilmesi için resim sanatının diliyle dünyaya sesini duyurma projesi, UNDP, DPT ve Microsoft tarafından desteklenen “Bilenler Bilmeyenlere Bilgisayar Öğretiyor” ve “Bilgisayar Bilmeyen Kalmayacak” projeleri kapsamında Afyonda 100ü aşkın kadına bilgisayar okuryazarlığı ve web tasarım eğitimi, Gençlere yönelik olarak hat & kaligrafi, ney & gitar, yabancı dil dersleri, Haftanın belirli günlerinde, Tarih okumaları, meal okumaları, edebiyat okumaları yapıyoruz

İlerleyen süreçte projeleriniz var mı? Nelerdir?

Her ne kadar insan hakları derneği olsak da, aktif arkadaşlarımızın genç kadınlar olmalarından dolayı genel de çalışmalarımız kadınlar üzerine yoğunlaşıyor;
Şuan bazılarının hazırlık çalışmalarını tamamladığımız, bazıları da devam eden 3 projemiz var ve bunlar kadınların yerel yönetimlerde ve karar alma mekanizmalarında ki temsiliyet sorunlarını çözmeye yönelik olacak.

İnsan Hakları denilince tüm insanların sahip olduğu hak ve özgürlükler akla gelir. Bu gün haksızlık olarak gördüğünüz etmenler nelerdir?

Yerel bir örgüt olsak da, savunduğumuz değerler ulusal ve uluslararasıdır, buna göre öncelikle ifade özgürlüğü, eğitim hakkı engelleri, sadece kadına değil herkese uygulanan şiddetin her türlüsü, etnik ve dini ayrımcılıklar bizim çalışma alanımızda yer alan başlıkların bazıları.

Başörtüsüne özgürlük adıyla haftalık eylemleriniz vardı. Onlar devam ediyor mu?
Ülkemizdeki hemen her çalışmada olduğu gibi ortalama 100 kişiyle başlanır 1-2 hafta sonra 5-10 kişiyle devam edilir. 15 günde bir olarak başlattığımız çalışma katılım sıkıntısı yüzünden ayda 1 e indirildi. Şuan ayın ilk cumartesi günü saat 13.00 de olacak şekilde devam ediyor.

Başka derneklerle ortaklaşa yürüttüğünüz projeleriniz var mı?

Afyon’da çalışan derneklerden yok şuan için, amaçlarımıza yönelik çalışmalar açısında bakacak olursak. Fakat diğer kuruluşlardaki insanlar da arkadaşımız, abimiz, ablamız vs olduğu için tabi ki farklı konularda karşılıklı desteğimiz oluyor.

Size nasıl ulaşılabilir?

aguyad@hotmail.com adresinden mail yoluyla, facebook da derneğimizin kendi sayfasından ve yapım aşaması süren bir web sitemizden (www.aguad.org.tr ) takip edebilir, ulaşabilirler .

Teşekkür ederim

Ben teşekkür ederim