Erbakan’ın Vefatını Değerlendirdiler

Olaylar
Haber: Tuba OLĞAÇ Saadet Partisi Lideri Necmettin Erbakan’ın vefatı, siyasi çevreleri, İslam dünyasını ve elbette ki sevenlerini yasa boğdu. Ölümünün ardından, köşe yazarları ve siyasetçile...
EMOJİLE

Haber: Tuba OLĞAÇ

Saadet Partisi Lideri Necmettin Erbakan’ın vefatı, siyasi çevreleri, İslam dünyasını ve elbette ki sevenlerini yasa boğdu. Ölümünün ardından, köşe yazarları ve siyasetçilerle Erbakan’ı konuştuk… Saadet Partisinde neler olacak, Erbakan’ın siyasi yaşamı, 28 şubat süreci… Büyük bir mucit, bir öğretmen, yorulmak bilmeyen bir siyasetçi ve büyük idealleri…  İşte yazarların ve siyasetçilerin perspektifinden Necmettin Erbakan…

BBP Genel Başkanı YALÇIN TOPÇU

Erbakan’ın kaybı ülkemiz için ve İslam dünyası için önemli bir kayıptır. Ailesine, sevenlerine baş sağlığı diliyorum.  Erbakan Hoca bizim kendisiyle görüştüğümüz önemli bir siyasi şahsiyetti.
Malum hastalığı sırasında görüşmelerimiz oldu. Tekrar partisinin başına geçtiği zaman tekrar görüşmelerimiz oldu. Önümüzdeki haftalar içerisinde görüşmelerimiz olacaktı. Ama Cenab-ı Hakk böyle takdir etti. Cenab-ı Haktan gelen her şey başımızın üzerinde… Vardır Rabbimin bunda bir hikmeti. Kaybı zahiren bizi üzüntüye boğuyor ama. Kendisinin engin tecrübelerinden ifade etmek gibi bir imkanımız oldu. Onun  için bununla gurur duyuyorum. Şahsım itibariyle ne mutlu bana ki Alparslarn Türkeş gibi, Prof. Dr Necmettin Erbakan gibi siyasi şahsiyetlerin yanlarında sohbetlerinde bulunma imkanına erişmiş bir siyasetçiyim. Aynı zamanda Muhsin Yazıcıoğlu gibi bir ülkü devinin de 23 yıllık yol arkadaşıyım.  Erbakan hocamız inandığı fikirde hep dik durdu. Önüne çıkan engellerden yılmadı. O çileli yolda hep ileriye doğru baktı ve yürüdü. Kendisiyle aynı çatı altında siyaset yapmadık ama o bizim kalbi akrabamızdı.  Çok üzüntülüyüm…

Bu yaşadığımız günlerin fotoğrafına baktığımızda Türk İslam dünyasında bu tür kayıpların bizim için ne kadar önemli olduğunu görüyoruz. Dudayev’in kaybına baktığımızda çeçen davası için, Alparslan Türkeş’e baktığımız zaman ülkemiz için kaybını görebiliriz. Muhsin Yazıcıoğlu’nun kaybına baktığımız zaman Türk İslam dünyasındaki yası görebiliriz. Erbakan Hocamızda bu kayıpların son halkası oldu. Bu kayıplar bizi çok üzüyor ama Mevlana’nın dediği gibi;

"Her yağmur damlası bir yeşil yaratmak içindir,
Sanmasınlar yıkıldık, sanmasınlar çöktük,
Bir başka bahar için sadece yaprak döktük…"

Bu kayıplar Türk İslam dünyasının bir başka bahar için yaprak dökmesidir bence. İnşallah bunların kurduğu muazzam  mekteplerden yetişen kadrolar onların davalarını devam ettirecekler. Önümüzdeki asır Türk asrı olacak ve en gür seda İslam’ın sedası olacak…

T.O   Büyük Birlik Partisi ve Saadet Partisine baktığımızda bir anlamda kader ortağı olduklarını görüyoruz. Özellikle Refah-Yol döneminde…

Hem Refah-yol döneminde hem de Milliyetçi Çalışma Partisi döneminde birlikteliklerimiz oldu. Biz o zamanlarda Milliyetçi Çalışma Partisinin Teşkilatlarında görevliydik. O günkü şartlarda da Milliyetçi Çalışma Partisi, Refah Partisi, Islahatçı Çalışma Partisi ile yapılan birlikteliklerle meclise girmiştik. Daha sonraları o zalim 28 Şubat Dönemiyle hatırlayacağınız gibi, Refah-Yol hükümetinin kurulmasını BBP’nin 7 milletvekili gerçekleştirdi.

T.O   Saadet Partisi Necmettin Erbakan’ı kaybetti, Büyük Birlik Partisi ise Muhsin Yazıcıoğlu’nu… BBP yoluna devam ediyor, ancak seçimler yaklaşıyor ve Saadet Partisindeki bu büyük kayıbın ardından partide ne gibi değişiklikler olacağı bilinmiyor. Saadet Partisinin içinde yeni bölünmeler olur mu? Parti Milli Görüş geleneğinden şaşmadan yoluna devam eder mi? Nasıl değerlendiriyorsunuz?

Milli görüş geleneği önemli bir gelenektir. Erbakan Hocamız aşağı yukarı bu fikriyatiçin 41 yılını vermiştir. Saadet Partisi sadece bir siyasi parti değil, önemli bir fikri gelenektir… Erbakan Hoca bu fikri okulun baş muallimiydi. Ben diğer arkadaşlarımızın bu fikri devam ettirecekleri kanaatini taşıyorum. Allahtan onlara yardım diliyorum. Bu fikir hem ülkemiz hem de İslam dünyası için bir ihtiyaçtır.

Hürriyet Gazetesi Yazarı AHMET HAKAN

Şu anda kafamı toplayamıyorum. Bu konuyla ilgili bir yazı yazıyorum zaten şu anda. Allah rahmet Eylesin… Büyük bir liderdi.

CHP Milletvekili CANAN ARITMAN

Necmettin Erbakan, Türk siyasetinde önemli yer tutmuş siyasetçilerden biridir. Allah rahmet eylesin. Önemli bir siyaset insanıydı. Tabi ki üzüldüm. En güzel tarafı da kendini saklamayan, olduğu gibi bir siyasetçiydi. O yönünü her zaman çok takdir ettim.  Duygularını, düşüncelerini açık ve net olarak söyleyen bir siyasetçiydi.

T.O  Erbakan’ın vefatı Saadet Partisinde köklü bir değişikliğe yol açar mı?

Çok güçlü bir liderin kaybı her zaman o partiyi sarsar. Ama Saadet Partisi sadece bir lider partisi değil, bir görüşü, bir bakışı olan bir parti… Ben bu görüşün devam edeceğini düşünüyorum.

CHP Konya Milletvekili ATİLLA KART 

Bir devlet adamını, ülkeye hizmet eden  bir siyasi lideri  kaybetmiş olmaktan dolayı son derece üzgünüm.  Rahmet diliyorum. Parti camiasına baş sağlığı diliyorum. Şu anda başka bir değerlendirme yapmak istemiyorum…

Prof. Dr. MAHİR KAYNAK

Erbakan, dünya üzerinde anti Amerikan bir politika izledi. O bakımdan zaten tasfiye edildi. Bakınız irtica dediler ama aynı çizgideki insanlar iktidara geldi. Bunu dünya ölçeğine nazaran mesela D-8’i örgütlüyordu. Böyle bir uluslar arası mücadeleye girdi. Ben bunu biraz fazla buldum Türkiye açısından.

T.O- Tasfiyeden söz etmişken Erbakan’ın ölümüyle ilgili kuşkularınız var mı?

Hayır yok. Siyasetten tasfiye edildi 28 Şubat sürecinde ama Erbakan 85 yaşına gelmişti artık. Ölümü doğaldı…

Radikal Gazetesi Yazarı ALTAN ÖYMEN

Allah rahmet eylesin, vefatını büyük üzüntüyle öğrendim. Benimde politikada bulunduğum sıralarda değişik partilerdeydik. Elbette görüşmüşlüğümüz oldu. Fakat şu çok önemli; bu değişikliğe, ayrı ayrı partilerde olmamıza, zaman zaman bazı polemiklerde bulunmamıza rağmen –parti olarak söylüyorum tabi- büyün bu karşılaşmalarda, buluşmalarda, görüşmelerde fevkalade nazik bir insandı. Yani karşı tarafında görüşlerini dinler ama kendi görüşlerini de anlatırdı. Kendi çizdiği çizgi üzerinde kurulan partiler, değişim göstererek Türkiye’de daha önemli sonuçlar aldılar. Ama onlarda eğitimlerini Erbakan’dan aldıklarını, onun talebeleri olduklarını ifade ediyorlar. Genel olarak siyaset hayatında büyük bir üzüntü yarattı. Bu da belli… Kendisine yeniden Tanrı’dan rahmet, tüm yakınlarına ve siyaset hayatımıza baş sağlığı dilerim.

Anayasa Komisyonu Başkanı BURHAN KUZU

Allah rahmet eylesin. Erbakan Hoca evvela çok iyi bir bilim adamıydı. Su motoru konusunda buluşu vardır Almanya’da. 1969 yılından beri siyasetin içindedir. Parti kapatma süreçlerinde çok mücadele vermiştir. O dönemlerde zaman zaman beni de görüş almak için çağırmıştır. Kendi evinde de zaman zaman görüşmelerimiz oldu. Erbakan çok zeki bir insan. Hangi alana el atsa mutlaka bir şeyler söylediğini görüyorsunuz. Muazzam bir mantık silsilesi var. Evvela seni ikna eder ve senin de o görüşü savunmanı sağlar. Bu anlamda üst düzey zeka sahibi bir insan ama siyaset her zaman istediğiniz gibi gitmiyor, daha zikzaklı bir alan… Türkiye’nin geçiş sürecinde başbakanlık yaptı ve post modern darbe ile karşılaştı. Talihsiz bir dönemdir, Türk siyasi tarihine kara leke olarak geçmiştir. Çok mücadele verdi, partisi bu kadar kapatılan başka bir lider yok. Parti kapatmalar işe yaramadı o ayrı bir mesele. Neticede Ak Parti gibi bir parti bugün daha gür bir şekilde geldi.  Zamanında Demokrat Parti kapatıldı, Adalet Partisi gür bir şekilde geldi.

İşin enteresan tarafı, Erbakan’ın korkunç bir enerjisi var. Ben kendim için bakıyorum mesela, o yaşta o enerji  bende olmaz.  O yaşa gelir miyim onu da bilmem de… Yani güzel bir yaş 85 yaş. Ortalamanın üstünde. Erbakan son nefesini verene kadar partiyi soruyor ve “kongreler yapılacak, hangi teşkilatı kurdunuz?” vs. gibi sorular soruyor.

Erbakan Hoca’nın Kıbrıs Harekatında da büyük rolü var. Erbakan Hoca dayatıp diretmeseydi o hareket olamazdı diye düşünüyorum. Böyle de tarihi ve önemli bir dönemde hizmet etti.

T.O   Teknik çalışmalarının yanı sıra, Erbakan’ın uygulamaya çalıştığı “havuz sistemi” de büyük ses getirmişti…  Bazı kesimleri rahatsız edecek kadar…

Evet, onu unuttum söylemeyi… Bence 28 Şubatın asıl sebebi havuz sistemiydi. Ben hep söylemişimdir 28 Şubatı yaptıranlar medya patronlarıdır. Onlar zaman içinde yazdıkları kitaplarda ve sohbetlerinde, “Erbakan 3 ay daha kalsaydı, hepimiz iflas edip batacaktık” demişlerdir.  Çünkü bunlar devlet zenginleridir. İhalelerinden pay almışlardı. Erbakan Hoca havuz modelini getirdi ve bu sistemle beraber Türkiye’nin gelirini, giderini bir tencere içerisinde gördü…  Bir baktı ki ordan buradan kapıp kaçanlar çok… Bu mali disiplin onları rahatsız etti ve askeri hükümetin üzerine saldılar. Zaten ondan sonra Başbakanlık koltuğuna getirilen Mesut Yılmaz’ı evinde pijamasıyla karşıladı o insan… 

T.O  Erbakan D-8 de de aktif rol oynamıştı. “Şimdi yeri değildi, zamanı değildi” söylemlerine karşın… D8 zirvesi tarihi açıdan çok anlamlıydı, bu tavrı nasıl değerlendirmiştiniz?

D8 esasen gelişmiş batıyı rahatsız etti. Kendilerinin karşısında bir başka ekonomik güç olduğunu fark ettiler. Zamanlama belki yanlış, belki doğru onu bilemem. Ama bence fikir olarak doğru bir fikirdi.  İslam dünyasında birlik ve beraberlik olsun diye epey gayret etti. Ama bu kolay değildi o günkü batı güdümündeki liderler le… Ama bugün tek tek gidiyorlar görüyorsunuz… Ama İslam dünyası hep Türkiye ile beraber olmuştur ve bunda Erbakan Hocanın ciddi katkısı vardır.

Gazeteci Yazar ABDURRAHMAN DİLİPAK

Erbakan deyince Adil düzen  Milli Görüş gelecektir akla. Ben Erbakan hocayla 65 lerde Hasan Aksay vesilesi ile tanıştım. MNP Gençlik teşkilatında yer aldım. 12 Martta MNP davasında mahkum oldum. MSP döneminde Milli Gazetenin kurucuları arasındaydım ve 80 öncesinde 2 yıl hocanın danışmanlığını yaptım. Hocanın ilk sloganı  "Ne sağdayız ne solda hakyoldayız  hakyolda" idi…
Müslümanların sağcılıktan kurtulmaları ve soğuk savaşta taraf olmadıklarını ilan etmeleri o dönemde oldu. Şahsiyetli  politika, önce ahlak ve maneviyat, yeniden büyük Türkiye..  Ağır sanayi hamlesi, iktisadi bağımsızlık, İslam Birliği, İslam ortak pazarı, yeniden büyük Türkiye.
Erbakan deyince ilk akla gelenler bunlar…
Tek Parti döneminde ağır ceza reisi bir babanın dindar oğlu.  Hitler sonrası  Almanya’da doktora. 60 Darbesinden hemen sonra devrim otomobili. CHP-MSP Koalisyonu. Kıbrıs harekatı. Dindarların solla siyasi uzlaşısı. 12 Eylül, 28 Şubat…
Çile dolu bir ömür… Yeni bir seçime hazırlanırken ilerleyen yaşına rağmen yeni bir sefere çıkmaya hazırlanıyordu. Onun mirasını tanıtmak, peşinden gelenler için kolay olmayacak…