Dünya’da Cinsel İstismar ile Mücadele

Olaylar
Mehmet Koca’nın haberi Kayseri’de katledilen 3 çocuğun cinsel istismara uğraması, yeni tedbirleri gündeme taşıdı. En önemli görevin ailelere düştüğünü belirten uzmanlar, teknolojik ürünler...
EMOJİLE

Mehmet Koca’nın haberi

Kayseri’de katledilen 3 çocuğun cinsel istismara uğraması, yeni tedbirleri gündeme taşıdı. En önemli görevin ailelere düştüğünü belirten uzmanlar, teknolojik ürünlere dikkat çekti. Çocukların, saldırı anında bağırıp, yardım isteyemediğini belirten uzmanlar, 300 metreden ayırt edilebilen ve sesi her çocuk için farklı olan düdükleri tavsiye ediyor.

Son yıllarda artan çoçuklara yönelik suçlarla mücadele konusunda toplumun her kesimini uyaran uzmanlar bu konuda en önemli görevin ailelere düştüğünü belirterek “Çocukların daha güvenli ortamda büyümesi gelişmesi için onlardan daha önce teknolojiyi öğrenin” uyarısında bulunuyor.

İSTİSMARA KARŞI YÖNTEM

Dünyanın pek çok ülkesinde çocuk istismarcılarına karşı ciddi tedbirler alınıyor. ABD’nin pek çok eyaletinde çocukların tek başına kiliseye gitmesi aileleri tarafından yasaklanırken, gönüllü kuruluşların geliştirdiği ilginç tedbirler yer alıyor. ABD’de bu konuda kurulan dernek ve vakıflar anne-babaları, okullarda rehber öğretmenleri, küçük yerleşim birimlerinde ise polis teşkilatını eğitiyor. Kanada ve İngiltere’de ise çocuk istismarının önüne geçilmesi için sokak bazında tedbirler alınıyor. Kanada’da uygulanan yöntemlerden en etkilisi kısa sürede çok sayıda ülkede kullanılmaya başlandı. Muhtemel bir saldırı anında etrafından bağırarak yardım isteyemeyen çocukların boynuna düdük asan uzmanlar bunun oldukça etkili olduğunu farketti. Sadece bu tür saldırılar için üretilen düdüklerden milyonlarcası Batılı ülkelerde okullarda öğrencilere hatta öğrenci ailelerine ücretsiz olarak dağıtıldı.

YEŞİL KAPILI EVLER

Çocuk istismarcılarına karşı örgütlenen aileler kendi aralarında görev bölümü de yaptı. Okula yeni başlayan çocuklar için okul yollarında güvenli evler oluşturuldu. Yeşil Kapılı Evler bir saldırı anında çocukların sığınabilecekleri güvenli ortam olarak ilan edildi. İngiltere, Kanada ve Avustralya’da binlerce yeşil kapılı ev gönüllü olarak bu proje içerisinde yer aldı. Okul çocukları bir tehlike anında gidiş-geliş güzergâhında kendisine gösterilen Yeşil Kapılı Evlere sığınması, bu evlerden yardım istemesi öğretildi. Bu evlerin okul çocuklarına yönelik saldırıların önlenmesinde oldukça önemli bir başarı elde ettiği ortaya koyuldu.

GÖNÜLLÜ GÖZETMENLER

Aynı ülkelerde çocukların yoğun olarak gittiği parklar, oyun alanları, bisiklet ve okul yolları, spor salonları gönüllü gözetmenler tarafından yakın takibe alındı. Bu tür yerlerin etrafında birbirini gönüllü dernekler aracılığıyla tanıyan aileler hem kendi hem de komşularının çocuklarını riskli bölgelerden uzak tutarken, uyuşturucu satıcıları, potansiyel tacizciler ve diğer kötü niyetli kişilere karşı korumuş oldu. Gönüllü gözetmenler, internet aracılığıyla hem tecrübelerini hem de görev yaptıkları yerlerle ilgili bilgileri sisteme katılan ailelerle paylaşarak çocuklara yönelik saldırıların azaltılmasında önemli rol oynadı.

DÜNYADAN ÖRNEKLER

AMERİKA: Çocuk parkları, okul ve spor salonlarında gönüllü gözetleyiciler görev aldı.

İNGİLTERE: Okul çocuklarına düdük dağıtıldı, Yeşil Kapılı Evler oluşturuldu

KANADA: Yeşil Kapılı Evler oluşturuldu. Çocuk ve aileler tacize karşı eğitildi.

AVUSTRALYA: Okul çocuklarına düdük dağıtıldı. Okullar spor salonları ve parkların çevresine kameralar konuldu.

OSMANLI NE YAPTI?

Osmanlı’da çocukların ruh ve beden sağlığının korunmasında Batılı ülkelerin aldığı tedbirlerin benzerinin uygulandığı ortaya çıktı. Yüzlerce yıl uygulanan yöntemler arasında mahalle halaları, 5 numaralı evler, dede ve ebe gibi çocukların anılarında derin izler bırakan güvenilir kişilerin çocuklarla aynı ortamda bulunması sağlandı. Osmanlı coğrafyasında büyük kasaba ve şehirlerde çocukların bir tehlike anında sığınabileceği evlerin kapısına büyük harfle Osmanlıca 0 (5) rakamı yazıldı.

Türkiye Gazetesi