Dolandırıcıların hedefi Türk kullanıcılar

Olaylar
Dünya’da 350 milyondan fazla üyesi bulunan sosyal paylaşım sitesi Facebook’ta Avrupa’daki Türk kullanıcıları hedef alan dolandırıcıların sayısında büyük bir artış yaşanıyor. Çeşitli ...
EMOJİLE

Dünya’da 350 milyondan fazla üyesi bulunan sosyal paylaşım sitesi Facebook’ta Avrupa’daki Türk kullanıcıları hedef alan dolandırıcıların sayısında büyük bir artış yaşanıyor.

Çeşitli dolandırıcılık yöntemlerini kullanan Facebook dolandırıcıların son dönemlerde en çok rağbet ettiği yöntem ise kopyalama yöntemi. Kullanıcının profil fotoğrafını kopyalayan dolandırıcılar, fotoğrafını çaldıkları kişinin adına açtıkları sahte hesapla o kişinin arkadaşlarına tuzak kurup paralarını dolandırıyorlar.

Uzmanlar ne diyor?

Köln’de yaşayan bilgisayar mühendisi Yusuf Duran, Facebook dolandırıcılarının yeni geliştirdiği yöntemin işleyiş biçimini şöyle anlattı:

"Bildiğimiz gibi Facebook milyonlarca üyenin kayıt olduğu sosyal bir site. İster istemez bu kadar yoğun olan bir sitenin artı ya da eksi tarafı olacaktır. Bunlardan eksi tarafı örneğin profiliniz kopyalanıyor ve profil resminiz alınıp yedek bir profil oluşturulup sanki sizin profilinizmiş gibi lanse ediliyor. Bu arada sizin telefonunuz isteniyor, sizin numaranız x bir şirketin hesabına yazılıyor ve oradan telefonunuza bir kod geliyor. Bu kod alındıktan sonra x dediğimiz firmanın hesabına sizin telefon faturanıza yansıyacak olan para çekiliyor. Ondan sonra sizin yapabileceğiniz sadece hukuki yollara başvurmanız. Özellikle dikkat edilmesi gereken şeylerden bir tanesi kendilerinden numara istediğinde vermek yerine karşıdaki insanı kendileri aramaları, telefon numaralarını vermiş olsalar bile kendilerine gelen kodu kesinlikle başkalarına vermesinler. "

Yusuf Duran ayrıca profilinizin ya da fotoğrafınızın kopyalanıp başkaları tarafından kullanıldığını fark ettiğiniz anda "Şikayet et" butonunu kullanarak ve arkadaşlarınızı da bu kişiyi şikayet etmeye teşvik ederek belli bir şikayet potansiyeline ulaştığınızda Facebook tarafından bu sahte profilin kapatılmasını sağlayabildiğiniz bilgisini de sözlerine ekledi.

Peki ya dolandırıldığını anlayanlar ne yapmalı?

Avukat Ali Aymaz’a göre dolandırıcılık işlemi gerçekleştikten sonra polise şikayet edip suçluların bulunmasını beklemekten başka çare yok. Avukat Ayman bu tür dolandırıcılıklarda suçlunun bulunma ihtimalinin düşük olduğunu belirterek şu uyarılarda bulunuyor:

"Bu tür durumda kesinlikle şüphesiz bir dolandırıcılık söz konusudur ve yapılacak ilk adım polise suç duyurusunda bulunmanız gerekmektedir. Böylece polis gereken araştırmaları başlatacak ve belli bir süre sonra bu dolandırıcılığı yapan şahısları bulabilirse sizi haberdar edecektir. Benim tahminime ve tecrübeme dayanarak söylemem gerekirse bu tür dolandırıcılık vakalarından sonra suçlunun yakalanması çok zor. Bulunduğu taktirde tabi ki medeni hukuka göre bu kişiye bir tazminat davası açabilirsiniz. Bu tür durumlarla karşılaşırsanız mutlaka uyanık olun, kimseye internet üzerinde inanmayın, kişisel bilgilerinizi, telefon numaranızı Ya da telefonunuza gelen kodu kesinlikle vermeyin. "

TRT Haber